Strålefinnede fisker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Actinopterygii)
Hopp til navigering Hopp til søk
Strålefinnede fisker
Atlantisk stør (størfisker)
Atlantisk stør (størfisker)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Actinopterygii
Klein, 1885
Norsk(e) navn: strålefinnede fisker,
strålefinnefisker,
viftefinnefisker
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Antall arter: 26 000
Habitat: limnisk og marint
Utbredelse: alle verdenshav og -deler
Delgrupper:

De strålefinnede fisker utgjør ikke bare hovedvekten av alle fisker, men også av alle virveldyr (målt både i antall arter og i biomasse). Gruppens navn kommer av at finnene støttes av mange finnestråler (ikke bare av én som hos kvastfinnefisker).

Sammen med to veldig artsfattige grupper, kvastfinne- og lungefisker, sammenfattes de strålefinnede fiskene ofte som beinfisker. Stamformen til de strålefinnede fiskene oppsto trolig i ferskvann.[1]

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Mesteparten av de strålefinnede fiskene (99,8 % av artene) finner man blant de egentlige beinfiskene (Teleostei). Disse danner en naturlig gruppe med mange avledete fellestrekk. De resterende små gruppene ble tidligere omtalt som ganoider, og inndelt i bruskganoider («Chondrostei»: bikirer og størfisker) og beinganoider («Holostei»: pansergjedder og dynnfisken). Siden 1970-tallet vet man at disse gruppene er kunstige og utgjør grader av utvikling (grader) heller enn sant slektskap (klader). Slektskapsforholdene mellom de strålefinnede fiskene er som følger (i hierarkisk skrivemåte):

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]