Aaron Kosminski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aaron Kosminski
JacktheRipperPuck.jpg
Født11. september 1865[1]Rediger på Wikidata
KłodawaRediger på Wikidata
Død24. mars 1919[2]Rediger på Wikidata (53 år)
LondonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse BarbererRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongress-PolenRediger på Wikidata
Ghastly murder in the East End. Dreadful mutilation of a woman. Capture: Leather Apron
Etterlysningsplakat refererer til Whitechapel-morderen som «Lærforkle». September 1888

Aaron Kosminski (født Aron Mordke Kozmiński; 11. september 1865, død 24. mars 1919) var en jødisk-polsk emigrant i England som var mistenkt i Jack the Ripper-saken.

Kosminski var polsk jøde som emigrerte fra det russiske Polen til England i 1880-årene. Han arbeidet som frisør i Whitechapel i East End i London, hvor en serie med drap tilskrevet Ripper ble begått i 1888. Fra 1891 var han innlagt på et sinnssykeasyl.

På den tiden da mordene ble begått så politiet på ham som en mistenkt og beskrev ham også som en polsk jøde på et sinnssykeasyl. Nesten et århundre etter det siste drapet, mistenkes at "Kosminski" ble identifisert som Aaron Kosminski, men det var få, eller noen, bevis for å koble Aaron Kosminski med samme Kosminski som var mistenkt for drapene da datoer for deres død er forskjellig. Muligens ble Kosminski forvekslet med en annen polsk jøde på samme alder som het Aron eller David Cohen (virkelige navn muligens Nathan Kaminsky), som var en voldelig pasient på samme asyl.

I september 2014 hevdet forfatteren Russell Edwards å kunne bevise at Kosminski var skyldig ved hjelp av mitokondrie DNA-bevis fra et sjal antas å ha ligget på åstedet. Hans forslag er ikke blitt godkjent av den britiske gjenopptagelseskommisjonen, og hans metoder og funn er blitt kritisert.

Liv[rediger | rediger kilde]

Colney Lunatic Asylum Nord-London. Kosminski var innlagt der fra 1891 til 1894.

Aaron Kosminski ble født i Kłodawa i Kongress-Polen, da en del av Det russiske imperiet. Hans foreldre var Abram Józef Kozmiński, en skredder, og hans kone Golda født Lubnowska.[3] Han kan ha vært ansatt i et sykehus som frisør eller portør der en tid. Aron utvandret fra Polen i 1880 eller 1881, trolig med sin søsters familie. Familien bodde først en tid i Tyskland. En nevø av Aron ble født i 1880, og en niese i 1881. Det er ikke kjent nøyaktig når Aron forlot Polen for å reise med sine søstre, eller om han bodde i Tyskland for en tid, selv om han kan ha forlatt Polen som et resultat av mars 1881 pogromene etter attentatet på Tsar Alexander II. Mange andre jøder emigrerte av samme grunn. Familien flyttet til Storbritannia og slo seg ned i London en gang i 1881 eller 1882. Hans mor, som var oppført som enke, emigrerte tilsynelatende ikke med familien samtidig, men sluttet seg til dem i 1894. Det er ukjent om hans far døde eller forlot familien, men han klarte ikke å emigrere til Storbritannia med resten samtidig med dem. Det er kjent at han hadde trolig døde før 1901, og en dødsattest fra 1887 viser at en Abram Kosminski døde i den polske byen Koło, bare åtte kilometer fra Grzegorzew, hjembyen til Kosminskis far.[4][5][6]

I London arbeidet Kosminski som frisør i Whitechapel, et fattig slumstrøk i Londons East End som ble hjemmet til mange jødiske flyktninger som flyktet fra økonomiske problemer i Øst-Europa og pogromene i Tsar-Russland.[7] Men han kan ha vært der bare sporadisk. Det ble rapportert i 1881 at han «hadde ikke prøvd noen form for arbeid på mange år». Han måtte muligens leve på sin søstres familier for økonomisk støtte, og har kanskje bodd hos dem.[4]

12. juli 1890 ble Kosminski plassert i Mile End arbeidshus på grunn av hans vanvittige atferd, sammen med sin bror Woolf som godkjente innleggingen, og som selv ble innlagt tre dager senere. Den 4. februar 1891 ble han sendt tilbake til fattighuset, muligens av politiet, og 7. februar ble han overført til Colney Luke Asyl. Et vitne til var tilstede ved innleggingen, Jacob Cohen som ga noe grunnleggende bakgrunnsinformasjon og uttalte at Kosminski hadde truet hans søster med en kniv. Det er uklart om dette betydde Kosminski søster eller Cohens.[4] Kosminski ble på Colney Luke Asyl de neste tre årene før han ble innlagt 19. april 1894 på Leavesden Asyl.[8][9] Journalen viser at Kosminski hadde vært syk minst siden 1885. Hans galskap tok form av hørselshallusinasjoner, en paranoid frykt for å bli matet av andre mennesker, noe som drev ham til å plukke opp og spise mat spm var kastet og han nektet å vaske seg eller bade.[10] .Årsaken til hans galskap var registrert som «selvbesmittelse» som er antatt å være et penere ord for onani.[9] Hans dårlig kosthold ser ut til å ha holdt ham i en utmagret tilstand i mange år, hans lave vekt ble registrert i asyl-journalen.[9] I februar 1919 veide han bare 44 kg, Han døde den følgende måneden, 53 år gammel.[9]

Mistenkt som Jack the Ripper[rediger | rediger kilde]

Memorandum skrevet av Melville Macnaghten, Assistant Chief Constable of London Metropolitan Police i 1898, som oppgir "Kosminski" som en av tre mistenkte i Jack the Ripper-saken. De to andre mistenkte han kalte var Montague Druitt og Michael Ostrog.

Mellom 1888 og 1891 ble elleve kvinner i eller rundt Whitechapel-distriktet i East End i London funnet drept. De ble knyttet sammen i politiets etterforskning kjent som "Whitechapel-mordene". Sju av ofrene hadde fått halsen skåret over, og i fire saker var kroppene blitt lemlestet. Fem av tilfellene, mellom august og november 1888, viser en slik merkelig likhet at de er generelt enighet om å være et verk av en enkelt seriemorder, kjent som Jack the Ripper. Til tross for en omfattende politietterforskning, Ripper ble aldri identifisert og forbrytelsene forble uløst. Året etter siste drap ble det oppdaget dokumenter som avslørte at politiet hadde mistanke mot en mann som het "Aaron Kosminski".

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Find a Grave, Find a Grave 135577377, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Find a Grave, oppført som aaron poopie, Find a Grave 135577377, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ House, Robert (March 2006), "The Kozminski File", Ripperologist, No. 65
  4. ^ a b c http://www.casebook.org/dissertations/robhouse-kosminski.html
  5. ^ Begg, pp. 269–273[ufullstendig referanse]
  6. ^ http://www.casebook.org/dissertations/rip-housekoz.html?printer=true
  7. ^ Kershen, Anne J., "The Immigrant Community of Whitechapel at the Time of the Jack the Ripper Murders", in Werner, pp. 65–97; Vaughan, Laura, "Mapping the East End Labyrinth", in Werner, p. 225
  8. ^ Colney Hatch Register of Admissions, quoted in Begg, pp. 269–270
  9. ^ a b c d Lekh, S.K.; Langa, A.; Begg, P.; Puri, B.K. (1992), "The case of Aaron Kosminski: was he Jack the Ripper?"
  10. ^ Asylum case notes quoted by Begg, p. 270; Fido, p. 216 and Rumbelow, p. 180