Hopp til innhold

Mile End

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mile End
Green Bridge frakter Mile End Park over motorveien A11 Mile End Road
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktTower Hamlets
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
Retningsnummer020
PostkodeE2, E3, E14
Kart
Mile End
51°31′29″N 0°01′53″V

Mile End er et område i det østlige sentrale London, mellom Whitechapel og Bow i bydelen Tower Hamlets. Mile End har navn etter den første milesteinen fra bymuren ved Aldgate langs den gamle romervegen mot øst. Den sto omtrent der Stepney Garden tar av fra Mile End Road, det vil si noe lengre vest enn det området som i dag går under navnet Mile End. Det var et av første forstadene til City of London og ble en del av Londons pendlerbelte (metropolitan area) i 1855. I henhold til folketellingen av 2011 hadde Mile End en befolkning på 28 544.[1]

Mile End er et overveiende boligområde på østkanten, med en nokså monoton lavblokkbebyggelse. Landemerket i Mile End er universitetet Queen Mary, University of London på nordsida av hovedgata Mile End Road. Et annet og nyere landemerke er brua «The Green Bridge» over Mile End Road. Regent's Canal danner en nord-sørgående akse gjennom Mile End, med parken Mile End Park langs østsida. Øst for kanalen ligger også Mile End undergrunnsstasjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Minneplakett for den første V1

Mile End spilte en rolle under det store bondeopprøret i England i 1381. Det var ved milesteinen at 60 000 bønder fra Essex under ledelse av Jack Straw slo leir den 12. juni for å vente på at Wat Tyler med sine menn fra Kent skulle slutte seg til dem. To dager seinere rei den unge kongen Rikard II ut til Mile End, møtte bøndene og skrev under på oppropet deres. Opprøret ble seinere slått ned inne i London og lederne henretta.

Mile End ble bymessig bebygd fra slutten av 1700-tallet og utover, primært med boliger for arbeidere ved jernbanen og dokkene, og ved bryggeriene og verkstedene i området. Mye av den gamle bebyggelsen ble ødelagt av tyske bomber under andre verdenskrig, og 13. juni 1944 slo den første V1-raketten som Luftwaffe skjøt mot London ned i Mile End. Hendelsen er markert med en minneplakett.

Mile End har alltid hatt en politisk radikal befolkning. Tidligere var Mile End egen valgkrets til parlamentsvalget, og en sikker Labour-krets. Mellom 1945 og 1950 – mens Mile End ennå hadde en stor jødisk befolkning – holdt Det britiske kommunistpartiet mandatet. I dag er Mile End en del av kretsen Bethnal Green and Bow, som likeledes domineres av venstresida i Labour.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Glendinning, Nigel; Griffiths, Joan; Hardiman, Jim; Lloyd, Christopher; Poland, Victoria (2001): Changing Places: a short history of the Mile End Old Town RA area, Mile End Old Town Residents’ Association.