Hopp til innhold

Þáttr af Ragnars sonum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Sagalitteratur

Utsnitt fra Njåls saga i Möðruvallabók (AM 132 fol.13r) omtrent år 1350.
Sagatyper

Islendingesagaer, Tått, Kongesagaer, Fornaldersaga, Biskopsaga, Samtidssaga, Apostelsaga, Skaldekvad

Lister

Liste over islendingesagaene, Liste over fornaldersagaer

Viktige manuskript

Fagrskinna, Flatøybok, Morkinskinna, Möðruvallabók, Codex Regius

Noen kongesagaer

Den eldste saga om Olav den hellige, Ågrip, Fagrskinna, Snorre Sturlasons Heimskringla, Den større saga om Olav Tryggvason, Sverres saga, Sturla Tordssons Håkon Håkonssons saga

Se også

Norrøn litteratur, Landnåmabok, Árni Magnússon, Árni Magnússon-instituttet

Kong Ællas sendebud overbringer budskapet om Ragnar Lodbroks død til Ragnarssønnene, maleri av August Malmström (1857)

Þáttr af Ragnars sonum eller Ragnarssona Þáttr (Tåtten om Ragnarssønnene) er en fornaldersaga (tått) fra Island, skrevet omkring år 1300. Teksten er overlevert i manuskriptet Hauksbók. Sagaen handler om sønnene til Ragnar Lodbrok og de 2-3 første kapitlene er identiske med Ragnar Lodbroks saga.

I overskriften står det: «Her fortelles om Ragnars sønner og hvor mange konger som nedstammer fra dem.». Sagaen starter med kong Sigurd Rings død og hans sønn Ragnar Lodbroks maktovertakelse. Ragnar gifter seg med Tora Borgarhjort, datter til den legendariske kong Herraud som er omtalt i Bosi og Herrauds saga. Ragnar og Tora får sønnene Eirik og Agnar. Etter Toras død gifter Ragnar seg med Åslaug Sigurdsdatter, også kjent under navnet Randalin eller Kråka, datter av Sigurd Fåvnesbane og Brynhild Budladatter. De får barna Ivar Beinlause, Bjørn Jernside, Halvdan Kvitserk og Sigurd Orm-i-auga.

Eirik og Agnar blir drept av svenskekongen Eystein, men de andre sønnene slår Eystein og hevner sine halvbrødre. Senere får Ragnarssønnene bud om at Ragnar var drept av kong Ælla II av Northumbria i England. Dødsbudskapet går meget sterkt inn på dem, og Ragnarssønnene ledet av Ivar Beinlause drar så til England og hevner sin far ved å drepe kong Ælla.

Den islandske litteraturforskeren Finnur Jónsson hevder at sagaen om Ragnarssønnene er en forholdsvis ubetydelig saga[1] og at den er en gjendiktning av en eldre, mer fullstendig, saga.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finnur Jónsson: Den islandske litteraturs historie, 1907, s 339

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]