Øystein Stray Spetalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øystein Stray Spetalen
Født17. juli 1962 (56 år)
Sandefjord
Ektefelle Charlotte Spetalen
Utdannet ved NTNU
UtdannelseSivilingeniør (petroleums­teknologi), NTH, 1986[1]
Beskjeftigelse Investor og forretnings­mann
Nasjonalitet Norsk

Øystein Stray Spetalen (født 17. juli 1962) er styreleder og eier av investeringsselskapet Ferncliff TIH AS[2]. Han er en uavhengig norsk investor og selvskapt milliardær, og har tidligere jobbet som investeringsdirektør i Kistefos og som porteføljeforvalter i Gjensidige Forsikring. Han er styremedlem i en rekke børsnoterte virksomheter. Stray Spetalen er initiativtager til opprettelse av Medieofferfondet. Han har vært varamedlem i Pressens Faglige Utvalg siden 1. juli 2014.[3]

Stray Spetalen vokste opp i Sandefjord og startet å handle aksjer i 9. klasse. Han er utdannet sivilingeniør ved Norges tekniske høgskole.

Han tilbød seg sammen med Petter Stordalen å kjøpe papirfabrikken Union i Skien, da Norske Skog ville legge den ned. Gjennom sitt selskap Unionen AS[4] kjøpte de to senere en betydelig aksjepost i Norske Skog. Fabrikken ble likevel lagt ned. Aksjeposten ble solgt med stort tap.

Øystein Stray Spetalen er medlem av Sandefjord Ballklubb, og var styremedlem i Vålerenga Fotball fra 1996 til 2003[5]. I april 2006 ble det kjent at Stray Spetalen, sammen med Petter Stordalen vurderte å kjøpe hele eller deler av den engelske fotballklubben Liverpool FC. Dette ble det aldri noe av.[6] Klubben ble senere kjøpt av Tom Hicks og George Gillett.

I 2009 ble Spetalen rangert av bladet Kapital som Norges 50. rikeste person med en formue på 2,6 milliarder kroner. Han er gift med Charlotte Spetalen.

Medieoppmerksomhet[rediger | rediger kilde]

I 2011 rettet Spetalen sterk kritikk mot investeringsstrategiene til Statens pensjonsfond utland (Oljefondet). Spetalen sammenlignet fondets finansinvesteringer med det å «satse på en daud hest» og kalte det «ren svindel».[7]

Spetalen var i 2011 i ordkrig med SV-politikeren og ministeren Audun Lysbakken, som han kalte «en samfunnsfiende» og «marxist».[8] Da studenten Mimir Kristjansson i 2011 fikk utgitt en bok der han omtaler norske milliardærer som «sutrende» gikk Spetalen kraftig til motmæle. Han gjorde oppmerksom på at Kristjansson har innrømmet bevisst å ha utnyttet systemet ved å melde seg opp til eksamen på Universitetet i Oslo for å få tilgang til studentgoder for deretter ikke å fullføre eksamen.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Utdannelse (Mener ingeniørene fortjener høyere lønn), TU.no, publisert 11.02.2008.
  2. ^ «FERNCLIFF TIH AS». FERNCLIFF TIH AS (engelsk). Besøkt 10. mai 2017. 
  3. ^ PFU-medlemmer
  4. ^ «Kjendisinvestorer krever styreplass i Norske Skog» Arkivert 31. juli 2010 hos Wayback Machine. «Etter kjøpet av 5,9 millioner aksjer i går er Unionen AS den største enkeltaksjonæren i Norske Skog. Stordalen, Spetalen og Gusevik håper oppkjøpet kan gi dem kontroll over papirprodusenten. Målet er å redde både selskap og arbeidsplasser.», fra Dagsavisen 11. desember 2007
  5. ^ «Vålerenga godtar Carew-bud». VG (norsk). Besøkt 3. mai 2017. 
  6. ^ Spetalen og Stordalen la aldri inn et bud på klubben. Derfor ble Liverpool-raidet avblåst, DN.no, publisert 24.04.2006.
  7. ^ «Satsar på ein daud hest» Arkivert 26. februar 2011 hos Wayback Machine., Klassekampen, publisert 23.02.2011.
  8. ^ Jørgen Berge (29.09.2011). «Jeg betaler mer skatt enn alle i SV til sammen». Nettavisen. Besøkt 29.09.2011. «Det at jeg er opptatt av å bli enda rikere, bidrar til at jeg betaler i alle fall like mye i skatt til fellesskapet per år som samtlige deltakere på SV sitt landsmøte gjør til sammen, sier Spetalen... Ved at jeg er en betydelig bidragsyter til fellesskapet, gjør at jeg er opptatt av hvem og hvordan skattemidlene fordeles. At en marxist som har minimal erfaring fra hva det kreves av å skape arbeidsplasser, eller å lede mennesker til verdiskapende arbeid skal fordele skattemidlene, stiller jeg meg meget kritisk til.» 
  9. ^ Johann D. Sundberg (10.10.2011). «Spetalen: Sutre-forfatter grafser til seg». e24. Besøkt 11.10.2011. «Kristjansson grafser selv til seg det han kan i samfunnet og han har liten moral når det gjelder å utnytte sosiale goder, sier investoren.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Øystein Stray Spetalen – sitater
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)