Øystein Stray Spetalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øystein Stray Spetalen
Født17. juli 1962[1]Rediger på Wikidata (61 år)
Sandefjord[1]
BeskjeftigelseInvestor, forretningsdrivende, gründer Rediger på Wikidata
Utdannet vedNTNU
EktefelleCharlotte Spetalen
NasjonalitetNorge

Øystein Stray Spetalen (født 17. juli 1962) er en norsk investor som er styreleder og eier av investeringsselskapet Ferncliff TIH AS.[2]

Spetalen har tidligere jobbet som investeringsdirektør i Kistefos og som porteføljeforvalter i Gjensidige Forsikring. Han er styremedlem i en rekke børsnoterte virksomheter. Han har vært varamedlem i Pressens Faglige Utvalg siden 1. juli 2014.[3]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Stray Spetalen vokste opp i Sandefjord og startet å handle aksjer i 9. klasse.[4] Han er utdannet sivilingeniør ved Norges tekniske høgskole.[5]

Han tilbød seg sammen med Petter Stordalen å kjøpe papirfabrikken Union i Skien, da Norske Skog ville legge den ned. Gjennom sitt selskap Unionen AS[6] kjøpte de to senere en betydelig aksjepost i Norske Skog. Fabrikken ble likevel lagt ned. Aksjeposten ble solgt med stort tap.

Stray Spetalen er medlem av Sandefjord Ballklubb, og var styremedlem i Vålerenga Fotball fra 1996 til 2003.[7] I april 2006 ble det kjent at Stray Spetalen, sammen med Petter Stordalen vurderte å kjøpe hele eller deler av den engelske fotballklubben Liverpool FC. Dette ble det aldri noe av.[8] Klubben ble senere kjøpt av Tom Hicks og George Gillett.

I 2009 ble Spetalen rangert av bladet Kapital som Norges 50. rikeste person med en formue på 2,6 milliarder kroner, i 2021 var han på 78. plass.[9] Han er gift med Charlotte Spetalen.

Spetalen var også med å etablere borgeravisen Resett.no sammen med blant annet milliardæren Jan Haudemann-Andersen, og som til daglig ledes av Helge Lurås. Han solgte seg ut i 2018.[10]

Spetalen er sterkt kritisk til bygging av strømkabler til utlandet og ønsket i 2014 vedde en milliard kroner på at strømprisen ville øke med mer enn 2-3 øre, som kraftbransjen hevdet.[11][12]

Spetalen er initiativtager til opprettelse av Medieofferfondet.

Medieoppmerksomhet[rediger | rediger kilde]

I 2011 rettet Spetalen sterk kritikk mot investeringsstrategiene til Statens pensjonsfond utland (Oljefondet). Spetalen sammenlignet fondets finansinvesteringer med det å «satse på en daud hest» og kalte det «ren svindel».[13] De påfølgende ti årene økte verdien i fondet med 900%[14]

Jeg skal ikke sitte på et jorde i Sveits for å spare noen penger i formuesskatt.

Øystein Stray Spetalen til avisen Dagens Næringsliv om å flytte fra Norge grunnet skatt.[15]

Spetalen var i 2011 i ordkrig med SV-politikeren og ministeren Audun Lysbakken, som han kalte «en samfunnsfiende» og «marxist».[16] Da journalist og Rødt-politiker Mímir Kristjánsson i 2011 fikk utgitt en bok der han omtaler norske milliardærer som «sutrende» gikk Spetalen kraftig til motmæle. Han gjorde oppmerksom på at Kristjansson har innrømmet bevisst å ha utnyttet systemet ved å melde seg opp til eksamen på Universitetet i Oslo for å få tilgang til studentgoder for deretter ikke å fullføre eksamen.[17]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b kapital.no[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ «FERNCLIFF TIH AS». FERNCLIFF TIH AS (engelsk). Besøkt 10. mai 2017. 
 3. ^ «Om oss». Presse.no. Besøkt 17. desember 2021. 
 4. ^ «Øystein Stray Spetalen | Kapital». kapital.no (norsk). Besøkt 17. desember 2021. «Øystein Stray Spetalen ble født 17. juli i 1962 i Sandefjord, og startet trading-karrieren allerede i 9. klasse da han handlet sine første aksjer.» 
 5. ^ Nilsen, Sverre Rørvik (27. april 2009). «Dette er Øystein Stray Spetalens nettverk». www.hegnar.no (norsk). Besøkt 17. desember 2021. 
 6. ^ «Kjendisinvestorer krever styreplass i Norske Skog» Arkivert 31. juli 2010 hos Wayback Machine. «Etter kjøpet av 5,9 millioner aksjer i går er Unionen AS den største enkeltaksjonæren i Norske Skog. Stordalen, Spetalen og Gusevik håper oppkjøpet kan gi dem kontroll over papirprodusenten. Målet er å redde både selskap og arbeidsplasser.», fra Dagsavisen 11. desember 2007
 7. ^ «Vålerenga godtar Carew-bud». VG (norsk). Besøkt 3. mai 2017. 
 8. ^ Spetalen og Stordalen la aldri inn et bud på klubben. Derfor ble Liverpool-raidet avblåst, DN.no, publisert 24.04.2006.
 9. ^ «Kapitals liste over Norges 400 rikeste». kapital.no (norsk). Besøkt 4. november 2021. 
 10. ^ Drefvelin, Karianne Grindem, Caroline (9. mars 2018). «Stray Spetalen har solgt seg ut av Resett». dagbladet.no (norsk). Besøkt 17. desember 2021. 
 11. ^ Grieg Riisnæs, Ida; Berglihn, Harald (20. oktober 2014). «Langer ut mot utenlandskabler». Dagens Næringsliv. «Det er helt klart at en strømledning som medfører at vår strøm i Norge kommer til å bli like dyr som strømmen på kontinentet, vil gjøre det umulig å drive kraftkrevende industri i fremtiden, som vår velstand er bygd på, sier Øystein Stray Spetalen. Det store problemet med norsk industripolitikk, er at den er drevet av kortsiktige løsninger og naive politikere. Vi utsetter oss for unødvendig konkurranse ved at vi opptrer altfor lite proteksjonistisk til å verne om de industrifordelene vi har i Norge.» 
 12. ^ Grieg Riisnæs, Ida; Berglihn, Harald (21. oktober 2014). «Vil vedde én milliard om strømprisene». Dagens Næringsliv. «Øystein Stray Spetalen tror ikke et sekund på at kraftprisen bare vil øke noen få øre med nye utenlandskabler, og utfordrer Agder Energi-sjef Tom Nysted til et milliard-veddemål.» 
 13. ^ «Satsar på ein daud hest» Arkivert 26. februar 2011 hos Wayback Machine., Klassekampen, publisert 23.02.2011.
 14. ^ «Oljefondets historie». Norges Bank Investment Management (norsk). Besøkt 4. november 2021. 
 15. ^ Leila Feratovic og Ola Magnussen Rydje (13. august 2021). «Spetalen om skatteflukt: – Jeg skal ikke sitte på et jorde i Sveits for å spare noen penger i formuesskatt». Dagens Næringsliv. Besøkt 29. desember 2022. «– Det er bare tull. Jeg skal ikke sitte på et jorde i Sveits i fem-ti år for å spare noen penger i formuesskatt. Hvorfor skulle jeg gjort det? For å etterlate det til etterkommere som kommer til å bruke sparte penger på noe tull? Det skjer ikke, sier Spetalen.» 
 16. ^ Jørgen Berge (29.09.2011). «Jeg betaler mer skatt enn alle i SV til sammen». Nettavisen. Arkivert fra originalen 1. oktober 2011. Besøkt 29.09.2011. «Det at jeg er opptatt av å bli enda rikere, bidrar til at jeg betaler i alle fall like mye i skatt til fellesskapet per år som samtlige deltakere på SV sitt landsmøte gjør til sammen, sier Spetalen... Ved at jeg er en betydelig bidragsyter til fellesskapet, gjør at jeg er opptatt av hvem og hvordan skattemidlene fordeles. At en marxist som har minimal erfaring fra hva det kreves av å skape arbeidsplasser, eller å lede mennesker til verdiskapende arbeid skal fordele skattemidlene, stiller jeg meg meget kritisk til.» 
 17. ^ Johann D. Sundberg (10.10.2011). «Spetalen: Sutre-forfatter grafser til seg». e24. Besøkt 11.10.2011. «Kristjansson grafser selv til seg det han kan i samfunnet og han har liten moral når det gjelder å utnytte sosiale goder, sier investoren.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Øystein Stray Spetalen – sitater