Ørnefisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ørnefisk
Nomenklatur
Argyrosomus regius
(Asso, 1801)
Populærnavn
ørnefisk
Hører til
Argyrosomus,
ørnefisker,
piggfinnefisker
Økologi
Habitat: bentopelagisk i hav og brakkvann
Utbredelse: det østlige Atlanterhavet, Middelhavet, Svartehavet

Ørnefisk (Argyrosomus regius) er en fiskeart.

Den har en avlang, spoleformet kropp. Det er to ryggfinner; den fremre har 9–10 piggstråler og den bakre én piggstråle og 26–29 bløtstråler. Arten kan bli opptil 2 m lang og 65 kg, men fisker lengre enn 1,2 m er uvanlige. Den er sølvfarget med mørkere rygg, og sidene skinner i et bronseaktig skjær. Munnen er gul-oransje.

Ørnefisken lever i kystfarvann og forekommer både nær bunnen og i de frie vannmasser ned til 80 m dyp. Den tåler brakkvann og vandrer opp i elvemunninger og laguner. Ørnefisken følger etter stimer av sildefisker og multer. Føden består av fisk og svømmende krepsdyr. Ved hjelp av svømmeblæra kan den lage en høy, trommende lyd.

Utbredelsen omfatter det østlige Atlanterhavet fra Den engelske kanal til Kongo inkludert Kanariøyene. Den finnes i hele Middelhavet og i det vestlige Svartehavet. I Egypt finnes den i innsjøene i Nildeltaet, og den har også spredt seg gjennom Suezkanalen til Bittersjøene og Suezbukta. I Nordsjøen og rundt De britiske øyer er ørnefisken en sjelden gjest, men den er funnet både i Norge, Sverige og én gang ved Island.

Ørnefisk er en populær matfisk. Det meste av fisket foregår i Mauritania, Marokko og Egypt, som står for omtrent 80 % av årsfangsten på omtrent 10 000 tonn. I mange søreuropeiske land drives det oppdrett av arten, og årsproduksjonen ligger rundt 14 000 tonn.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]