Aker Brygge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′34,596″N 10°43′37,477″Ø

Aker Brygge
Bryggetorget   Helge Høifødt  (2007)
Bryggetorget
Basisdata
Navn Aker Brygge
([1][2])
Bydel Frogner
Kommune Oslo
Grenser til Filipstad, Tjuvholmen, Vika, Oslofjorden
Innbyggere 433
Arbeidsplasser 7 000
Navnebakgrunn Akers Mekaniske Verksted lå her.

Aker Brygge er et strøk og et kjøpesenter i bydel Frogner i Oslo sentrum. Det har ifølge Dagens Næringsliv i 2010 vært regnet som Norges beste – og dyreste – kontorstrøk siden midten av 1980-årene.[1] Om lag 6 000 personer arbeider på Aker Brygge til daglig, og rundt 900 har sin bolig her.[2]

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Aker Brygge ligger på vestsiden av Pipervika, en arm av Oslofjorden. Strøket har klare gategrenser: Dokkveien i øst, Munkedamsveien (som Ring 1) i nord, og den navnløse veien til Filipstadkaia i vest. Dermed grenser Aker Brygge til Vika i øst og nord, Filipstad i vest (for Aker Brygges nordlige del), Tjuvholmen i sørvest, og Oslofjorden i sør.

Historie og utvikling[rediger | rediger kilde]

Akerområdet i 1917

Aker Brygge ligger på det tidligere verftsområdet til Akers mekaniske verksted, som ble nedlagt i 1982. Før verkstedet etablerte seg her i 1854, ble området kalt Holmen. Det var en gammel løkke hvor noen industribedrifter etablerte seg og en forstadsbebyggelse vokste fram tidlig på 1800-tallet.

Utbyggingen av Aker Brygge ble gjennomført i fire trinn av eiendomsselskapet Aker Eiendom AS. En del gamle industribygninger ble revet, mens flere av de store verkstedshallene ble ombygget til forretningslokaler. Første byggetrinn sto ferdig i 1986 med Telje-Torp-Aasen som arkitekter. Fjerde og siste byggetrinn, forsikringsselskapet Storebrands nybygg mot Munkedamsveien, sto ferdig i 1998.

Det er også ca. 400 boliger på Aker Brygge,[3] og er registrert av Oslo kommune at det bor 433 mennesker her (rodens grenser er identiske med strøket).

Dagens situasjon[rediger | rediger kilde]

Aker Brygge er en betydelig møteplass med shopping, servering og underholdning. Området, som hvert år besøkes av nærmere 12 millioner mennesker, består av ca. 70 butikker samt ca. 40 kafeer, restauranter, barer og nattklubber. Latter/Stand Up Norge, kontorlokaler og leiligheter finnes også. Hele eiendomsmassen er på 260 000 m². Butikkene holder åpent kl. 10-20 (18). Serveringsstedene har ulike åpningstider.

Trikklinje 12 har holdeplass her, bussholdeplasser, Nasjonalteateret jernbane- og t-banestasjon og båtterminal finnes innenfor en gangavstand på 1-5 min. Aker Brygge p-hus (Europark) med 907 P-plasser inkl. el-bil plasser. På utsiden finner man Nordens største elbilparkering. I tillegg finnes det en småbåthavn, Aker Brygge Marina, og terminal for Nesoddbåtene på området.

Gatene på Aker Brygge er Beddingen, Bryggegata, Bryggegangen, Dokkveien, Fjordalleen, Grundingen, Holmens gate, Koøyet, Riggergangen, Sjøgata, Stranden og Støperigata. Kaien langs Pipervika heter Tingvallakaia (etter de tidlige amerikabåtene i Thingvalla-linjen). Mot Tjuvholmen ligger Bryggetorget og bak Terminalbygget Ragnar Kalheims plass.

Aker Brygge inngår i planene for Havnepromenaden, som ble vedtatt i 2008. Promenaden vil gå over broen fra Tjuvholmen og langs Stranden og videre til Rådhusplassen.[4]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

LItteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Aker brygge – bilder, video eller lyd