Tove Jansson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tove Jansson
Tove Jansson
Tove Jansson i 1956
Født 9. august 1914
Storfyrstedømmet Finland Helsingfors
Død 27. juni 2001 (86 år)
Finland Helsingfors
Yrke Forfatter
Nasjonalitet Finsk
Språk Svensk
Periode 1933 - 1993
Signatur
Tove Janssons signatur

Tove Marika Jansson (født 9. august 1914 i Helsingfors, død 27. juni 2001 i Helsingfors) var en finlandssvensk forfatter, tegneserietegner og maler. Hun vokste opp i Helsingfors som eldste barn av tegneren Signe Hammersten Jansson og billedhuggeren Viktor Jansson. Hennes livspartner var grafikeren Tuulikki Pietilä (født 1917 i USA). Hun ble modell for Too-Ticki.

Tove Jansson var utdannet maler og tegner, og arbeidet bl.a. som illustratør. Hun hadde sin debut som barnebokforfatter i 1933. I 1945 gav hun ut sin første bok, som introduserte den verdenen som mummitrollene lever i. Men mummitrollene selv ble først introdusert i den andre boken Kometjakten fra 1946. Men fra da av har de vært det gjennomgående temaet i de fleste av hennes bøker. Jansson skrev om Mummitrollene i illustrerte romaner og billedbøker. Hennes internasjonale suksess kom først med Trollmannens Hatt fra 1948. Hun er oversatt til mer enn 34 språk. I tillegg til sine egne utgivelser illustrerte Jansson også bøker av forfattere som J.R.R. Tolkien og Lewis Carroll. Hun stod for utførelsen av store utsmykkingsoppgaver og forfattet voksenbøker.

Tegneserier[rediger | rediger kilde]

Tove Jansson debuterte som tegneserieskaper i den svenskspråklige finske ukeavisa Ny Tid i 1947, med historien «Mumintrollet och världens undergång».[1] Tegneseriene ble fra 1954 laget på engelsk, og formidlet til 120 aviser i over tredve land via internasjonale pressesyndikater. Da 21 seriehistorier var fullført, overlot Jansson fra 1959 stadig mer av tegneserieproduksjonen til broren Lars Jansson, som holdt frem med serien til 1975.

Den første norske Mummitroll-tegneserien ble publisert i Aftenposten 6. januar 1958.

Mummiverden[rediger | rediger kilde]

Mummihuset i temaparken Mummiverden i Nådendal 17 km nordvest for Åbo i Finland.
Janssons grav på gravlunden Sandudden i Helsingfors

Jansson bidro dessuten til å skape Mummiverden, som er en opplevelsespark utenfor Åbo, som hvert år har om lag 200 000 besøkende.

Sangtekster[rediger | rediger kilde]

I 1959 tonesatte Erna Tauro Janssons tekster til «Sex muminvisor» for forestillingene ved Stockholms teater. Utover 1960- og -70-tallet kom flere sanger til. Etter Tauros død i 1993 ble det utgitt en bildevisbok med disse sangene, Visor från Mumindalen. I 2003 tonesatte Mika Pohjola, i samarbeid med Janssons arvinger, noen av hennes senere tekster.

Allerede i 1965 tonesatte Tauro Janssons «Höstvisa», som siden gjennom flere tiår ble spilt inn mange ganger med mange forskjellige artister og ble begges største slager foruten Mummi-musikken.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Tove Jansson har vunnet et helt mangfold av priser, blant annet:

I 1978 ble hun utnevnt til æresdoktor ved Åbo Akademi.

Tove Jansson-prisen deles ut fra 2002 hvert tredje år til minne om Tove Jansson til en person som fortjenestefullt har arbeidet for barne- og ungdomskultur i Finland.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(sv) Tove Jansson i Biografiskt lexikon för Finland