I Mummidalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
I Mummidalen
Generell informasjon
SjangerEventyr / Barn
Prod.landJapan, Finland, Nederland
Sesonger4
Episoder104
Lengde23 (per episode)
SpråkJapansk
(dubbet til norsk)
Basert påThe Moomins
Bak kamera
ManusAkira Miyazaki
Shozo Matsuda
Masaaki Sakurai
RegiHiroshi Saitõ
Masayuki Kojima
TittelmusikkSumio Shiratori
MusikkSumio Shiratori
Sending
Periode12. april 1990 (Japan)26. mar. 1992
Eksterne lenker
IMDb

I Mummidalen (finsk: Muumilaakson tarinoita, japansk: 楽しいムーミン一家, Tanoshii Mūmin Ikka, norsk: Hyggelig Mummifamilie, bedre kjent som Mummitrollet) er en japansk-finsk-nederlandsk tegnefilmserie basert på barnebøkene og tegneseriene om Mummitrollet av Tove Jansson.[1]

Serien ble produsert i 1990-91 av TV Tokyo, Telescreen Japan Inc., finske YLE og nederlandske Telecable Benelux B.V. Den bestod av 104 episoder (102 i Norge; «Piratene» og «Stemmen fra inni treet» ble aldri gitt ut i Norge), som varte ca. 23 minutter hver. I Norge ble serien første gang sendt på NRKs Barne-TV i oktober 1990 og siden i gjentatte repriser.

Tove Jansson fortalte i ettertid at hun var fornøyd med både samarbeidet og sluttresultatet, og spesielt med måten japanerne var villige til å gjøre endringer i både manus og animasjoner når det var noe hun eller Lars Jansson ikke var fornøyd med. Ettersom dette førte til at hele episoder måtte animeres på nytt, endte Jansson med å akseptere enkelte detaljer hun egentlig var i tvil om, som for eksempel det spesielle utseendet til Vinterdamen.[2]

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Figurer Stemmer
Mummitrollet Trond Brænne, Bjørn Jenseg, Aksel Hennie, Ola Fjellvikås
Mummimamma Lise Fjeldstad, Kari-Ann Grønsund, Kari Simonsen
Mummipappa Ivar Nørve, Hallvard Lydvo
Lille My Kirsti Grundvig, Lena Meieran
Snorkfrøken Linn Stokke, Unn Vibeke Hol
Sniff Håvard Bakke, Svein Tindberg, Rune Alstedt, Helge Reiss
Snusmumrikken Magnus Nielsen, Hallvard Lydvo
Hemulen Bjørn Jenseg, Hallvard Lydvo, Aksel Hennie
Snorken Morten Røhrt, Svein Tindberg, Rune Alstedt
Hufsa Unn Vibeke Hol (VHS-dub)
Stinky Gro Solemdal, Mari Maurstad, Magnus Nielsen
Totiki Unn Vibeke Hol, Magnus Nielsen, Kari-Ann Grønsund
Fru Fillifjonka Inger Teien, Kari-Ann Grønsund
Politimesteren Magnus Nielsen, Ivar Nørve, Rune Alstedt
Frikk og Fran Eirik Espolin Johnson
Sprett Eirik Espolin Johnson
Heksen Eli Anne Linnestad
Alicia Kirsti Torhaug
Tuflsa Unn Vibeke Hol, Eirik Espolin Johnson
Vifsla Unn Vibeke Hol
Mymlen Hilde Grythe
Trollmannen Ivar Nørve, Magnus Nielsen, Jan Erik Aune (Sverre Bentzen)
Postmannen Svein Tindberg, Rune Alstedt
Ninny Unn Vibeke Hol
Fortelleren Svein Tindberg, Hallvard Lydvo
Bisomrotten Harald Mæle
Observerer Harald Mæle

Episoder[rediger | rediger kilde]

Fullstendig liste over TV-seriens episodetitler.

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

# # Tittel På VHS? På DVD?
0101 «Vår i Mummidalen» JaJa
I Mummidalen sover de i tre måneder om vinteren. Nå er det endelig vår, og Mummitrollet begir seg ut på oppdagelsesferd sammen med Snusmumrikken og Sniff. De finner en mystisk hatt. Ut av hatten kommer det blant annet rosa skyver som Mummitrollet og vennene flyr på. Det skjer også en rekke merkelige ting som følge av hatten. 
0202 «Trollmannens hatt (Den mystiske hatten)» JaJa

Den magiske hatten som de har prøvd å bli kvitt tidligere, dukker opp igjen. Den setter seg fast i sanden ved elven, og elven blir forvandlet til bringebærsaft. Mummitrollet finner hatten og gjemmer den i kjelleren – han vil at det for alltid skal være bringebærsaft i elven.

Fra VHS: Den mystiske hatten kan brukes til litt av hvert. For eksempel hevne seg på et illsint dyr som har forsøkt å spille opp Snorkfrøken.

Trivia:

Det er første og eneste gang panteren snakker. 
0303 «Båten på stranden (Eventyret på Hatifnattøya)» JaJa

Mummitrollet og vennene går på fjelltur. De møter Hemulen, som er lei seg. Han har nemlig samlet sitt siste frimerke, slik at samlingen hans nå er komplett, og hva skal han nå samle på? Hemulen forteller dem om et båtvrak på stranda, og de starter å reparere båten.

Trivia:

Fra denne avsnitten, eier Mummifamilien en båt. 
0404 «Hatifnattøya» JaJa
Mummifamilien og vennene deres drar ut på eventyr i den nyreparerte båten, og de ankommer snart en øde øy. Det viser seg imidlertid at den ikke er så øde allikevel – det viser seg nemlig å bo noen merkelige skapninger der, Hatifnattene. 
0505 «Tredronningen (Merkelige funn på stranden)» JaJa
Våre venner har glemt å fortøye båten skikkelig i stormen og de blir angrepet av mange Hatifnatter. Stormen bringer med seg mange, rare ting, og det beste funnet gjør Snusmumrikken. 
0606 «Små gjester» JaJa

En dag så kommer to veldig små gjester til Mummihuset. De har med seg en koffert så Mummipappa forstår de har kommet for å bli og bygger en liten seng til dem. Alle er veldig nysjerrige på hva som er i kofferten.

Trivia:

Første og eneste gang Hufsa snakker. 
0707 «Kofferten» JaJa
Hufsa vet hva kofferten inneholder og kommer for å ta den. Snorkfrøken finner også ut hva som er i den, men det gjør bare problemet større. Bare Mummimamma har en plan, men vil det fungere? 
0808 «Tufsla og Vifslas hemmelighet (Den store festen)» JaJa
En virkelig katastrofe har skjedd: Mummimammas veske er forsvunnet! Når hun endelig finner vesken blir Mummimamma så glad at hun steller i stand en fest! 
0909 «Det usynlige barnet - Del 1 (Det usynlige barnet)» JaJa
Tootikki tar med seg lille, sjenerte og usynlige Ninny til Mummifamilien. Ninny har blitt skremt av en fæl tante og blitt usynlig. Men Mummimamma har en oppskrift på en medisin som kan hjelpe Ninny... 
1010 «Det usynlige barnet - Del 2 (Ninni leker gjemsel)» JaJa
Ninny kan ikke leke gjemsel. Derfor forsøker Mummitrollet å lære henne hvordan man gjør det. Men snart kommer slemme Stinky og ødelegger alt. 
1111 «Vingene (Snorken fløy)» JaJa
Snorkfrøkens bror, Snorken, holder alltid på med nye oppfinnelser. Nå har han konstruert et par vinger og vil lære seg å fly. Men hvordan skal han greie det? 
1212 «Piratene» NeiNei

<mangler info på norsk>

Trivia:

Episoden "Piratene" ble erstattet av episoden "Morskjærlighet" i kjøpevideoutgaven. Denne episoden har vært forbudt de første ni årene. Grunnen til det er knivtrusselen mot Snorkfrøken, språkbruken til Politimesteren og sovemiddelet. 
1313 «Historien om verdens siste drage (Den siste dragen i verden)» JaJa
Det har regnet i flere uker i Mummidalen. Når det endelig stopper går Mummitrollet ut for å fange reker. Men i stedet finner han en sint liten drage. 
1414 «Den nye naboen (Fru Filifjonka flytter til Mummidalen)» JaNei
Mummifamilien har fått nye naboer og ordner en stor velkomstfest. Men det blir ikke helt som de hadde tenkt seg ... 
1515 «Snorkfrøken blir en prinsesse (Prinsessen i Mummidalen)» JaJa

Snorkfrøken ramler ned fra fjellet og slår seg i hodet. Når Snorkfrøken endelig våkner har hun mistet hukommelsen og tror at hun er en prinsesse.

Trivia:

Snorkfrøken nevner Heidi (bok) fra boka med samme navn av Johanna Spyri
1616 «Møte med marsboere (En marsboer besøker Mummidalen)» JaJa
Det finnes visstnok mennesker på Mars - men hvordan ser de egentlig ut? Det får Mummifamilien vite når en flyvende tallerken lander i Mummidalen ... 
1717 «Mummipappa rømmer (Mummipappa savner eventyr)» JaJa
Mummitrollets pappa ville bli berømt, og siden han også var lei av å hilse med halen i 45 graders vinkel, bestemte han seg for å rømme. 
1818 «Den mystiske trekassen (Tropiske frø)» JaJa
Det var den varmeste sommeren i Mummidalen. Mummitrollet,Lille My og Snorkfrøken bader så ofte de kan. En dag ser Lille My en spennendekasse som kommer drivende på havet. De berger kassen som viser seg å inneholde tropiske frø. 
1919 «Jungelen (Mummifamilien bor i en jungel)» JaJa
Mummimamma sår frøene de fant i kassen og plutselig begynner en jungel å vokse opp rundt Mummihuset ... 
2020 «Dyrehagen (Mummifamilien redder ville dyr)» JaJa
Stinky har sluppet ut alle de ville dyrene fra dyrehagen og plutselig vrimler jungelen av aper, tigre og krokodiller. Men det går ikke lenge før Mummitrollet er venner med dem alle. 
2121 «Snusmumrikken lengter sørover (Snusmumrikken flyr)» JaJa
Det har blitt høst i Mummidalen og Snusmumrikken vil dra sørover, mummi vil være med han. Men vil Snusmumrikken ta med seg Mummi? 
2222 «Vinter (Vinter i Mummidalen)» JaJa
Mummifamilien sover i vinterdvale under vinteren. Det har forfedrene deres også gjort. Men Mummitrollet og Lille My har våknet fra dvalen. De besøker Tootiki på badehuset, hun lager en hest til vinterdamen, som kommer denne kvelden. Lille My vil se vinterdamen, men det går ikke så bra som det hun trodde... 
2323 «Vintergjester (Vinterbesøket)» JaJa
Det er vinter og Mummitrollet og Lilly My spiser fiskesuppe og Mummimammas syltetøy. En dag får de overraskende besøk av den hyggelige Herr Brisk. Herr Brisk tilbringer tid sammen med familien, og reiser til slutt videre etter å ha spist det siste glasset med syltetøy. 
2424 «Kommer ikke Snusmumrikken snart? (Snusmumrikken kommer tilbake/Fort deg hjem, Snusmumrikken)» JaJa
Å overvintre borte fra sengen, kan ikke være bra for Mummitrollet, for når våren kommer er han veldig forkjølet. Dette året er Snusmumrikken veldig sen, og Mummitrollet bekymrer seg veldig. 

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

# # Tittel På VHS? På DVD?
2501 «Fyret (Fyrtårnet)» JaJa
Mummipappa får en kjempeidé. Hva om hele Mummifamilien flytter ut til et fyrhus! Da kan de se på alle båtene som passerer, og beundre det frådende havet. Mummibarna er ikke overbevist, for de trives så godt i Mummidalen. 
2602 «Fyret lyser (Fyrpasseren)» JaJa
Mummifamilien seiler ut til den lille øya for å oppleve et ordentlig fyrhus. Men når de kommer til øya oppdager de at fyret er slukket og fyrpasseren er borte. Mummitrollene bestemmer seg for å lete etter den forsvunne fyrpasseren. 
2703 «Tante Jenny (Den rike tanten)» JaJa
Mummipappa får et brev fra tante Jenny. Hun skriver at hun har tenkt å besøke Mummitrollene i morgen. Mummibarna gleder seg vilt. Kanskje rike tante Jenny har kjøpt med seg presanger til dem. Mummipappa derimot er ikke videre fornøyd. Han kan ikke utstå tante Jenny og alle hennes penger. 
2804 «Et flytende spøkelseshus (Det flytende teateret)» JaJa
I løpet av natten viser det seg at teateret hvor Mummimamma, Mummipappa, Sniff og Lille My befant seg har drevet bort. Når Snorkfrøken og Mummitrollet våkner opp og oppdager hva som har skjedd blir de fra seg av bekymring. Hvordan skal de få tak i det flytende teateret? 
2905 «En spesiell midtsommer (En annerledes ST.Hans)» JaJa
En helt alminnelig dag, like før St. Hansaften, forteller Mumrik at han har tenkt å forlate Mummidalen for et par dager. Alle blir veldig nysgjerrige på årsaken til denne store avgjørelsen, men Mumrik er hemmelighetsfull og vil intet fortelle før han kommer hjem igjen. 
3006 «De forsvunne barna (De bortkomne barn)» Ja?
Teaterstykket "Det bortkomne barn" skal settes opp og i rollene finner vi blant annet Mummipappa, Mummimamma og Sniff. Sniff er misfornøyd fordi han kun får lov til å være bakdelen på en løve. 
3107 «Den store eksplosjonen» JaJa
Mummitrollet har fått den ærefulle oppgaven å styre luftskipet til Snorken ved en prøveflyving. Han både gruer og gleder seg, men nervøsiteten tar overhånd når han har en fæl drøm om at luftskipet faller ned og eksploderer. Heldigvis var det bare en drøm! 
3208 «Gullfisken (Mummitrollet og gullfisken)» Ja?
Hemulen forteller Mummifamilien historien om en meget spesiell gullfisk som kun viser seg under særskilte forhold: Når sommeren har nærmet seg slutten, og høsten setter inn og det er ettermiddagsol etter regnskyll, og ikke et vindkast. Mummipappa synes dette høres meget spennende ut, og tar med seg Mummifamilien for å fange denne gullfisken. 
3309 «Ånden i lampen» JaJa
Snorkfrøken og Mummitrollet har dratt ned til stranden for å plukke skjell. Blant de fine skjellene oppdager de en gammel lampe nedgravd i sanden. Overraskelsen er stor når det viser seg at lampen er magisk og at det bor en ånd i den. En ånd som kan oppfylle alle deres ønsker! 
3410 «Draken (Mummitrollet og den lille dragen)» JaJa
Vinteren nærmer seg og Mummitrollet føler seg så forferdelig trist, som han alltid gjør på denne tiden av året. Han vurderer å slå følge med Mumrikken sydover framfor å gå i hi sammen med de andre Mummiene. Når han finner en drage høyt oppe i et tre, kommer han fort på bedre tanker. Sammen med Sniff og Snorkfrøken leker han med dragen hele dagen. 
3511 «Heksen» NeiNei
Ikke gitt ut på video eller DVD ^ 
3612 «Julen kommer (Jul i Mummidalen)» JaJa
Mummiene sover i vinterdvale, men en hemul kommer til Mummihuset og vekker Mummi og Snorkfrøken. De sier at de trenger et tre og gaver til julaften. Men alle tror at julaften er en person, og de venter ekstra lenge. 
3713 «Det store vinterbålet» JaJa
Med et uhell klarer Mummitrollet å vekke Snorkfrøken med et mareritt under vinterdvalen. Mummi og Snorkfrøken reiser til Totiki ved badehuset. Totiki forteller at solen står opp fra denne natten. Så de tenner et stort bål på en ås. 
3814 «Heksekunster» NeiNei
Ikke gitt ut på video eller DVD. ^ 
3915 «Mystiske smell (Eksplosjonene)» Ja?

For en tid hadde natteroen i Mummidalen blitt forstyrret av noen underlige eksplosjoner. Mummipappa har en sterk fornemmelse at det er heksen som har en finger med i spillet, og bestemmer seg for å ta en prat med politimesteren neste dag.

Trivia:

Første opptreden av Nanna og Anton (Hemulens nevø), Antons navn ble aldri nevnt i serien.

Denne episoden refererer til Piratene og Heksekunster. 
4016 «Hemmeligheten ved fyrverkeriet (Hemulens hemmelighet)» Ja?

Hemulen har en hemmelighet han prøver å holde skjult for vennene sine i Mummidalen. Når noen sender opp fyrverkeri midt på natten blir de veldig nysgjerrige. Så når en pike ved navn Nanna dukker opp, kan ikke hemmeligheten holdes skjult lenger ...

Trivia:

Antons første ordentlige rolle. Når Mummitrollet forteller Sniff om da han, Lille My og Snusmumrikken var nede ved stranden om natten, klipp fra forrige episode ble brukt.

Denne episoden refererer til Mystiske smell. 
4117 «Skurker i Mummidalen (Den usynelige tyven)» Ja?
Politistasjonen skal legges ned, for det finnes ingen skurker i Mummidalen lenger. Politimesteren er lei seg og Lille My og Mummitrollet bestemmer seg for å hjelpe ham til å beholde jobben. Og så begynner ting å forsvinne... 
4218 «Solformørkelsen» Ja?
Innbyggerne i Mummidalen venter på solformørkelsen. Mummipappa har ikke sett noe lignende siden han var liten gutt og gleder seg veldig. Han kan fortelle at i gamle dager trodde de solen ble mørk fordi det var en ond ånd som hadde spist den. 
4319 «Primadonnaen (Sirkusprinsessen)» JaJa

Det regner og regner i Mummidalen, og når et sirkus kommer til dalen regner også dette bort. Til og med den vakre sirkusprinsessen blir skylt bort. Mummitrollet leter etter henne, og når han endelig finner henne, faller han pladask. "DVD - Favoritter fra Mummitrollet"

Første og eneste opptreden av Primadonnaen, hesten hennes og Emeraldo. Klipp fra Et flytende spøkelseshus er brukt i denne episoden.

Denne episoden refererer til Tredronningen og Et flytende spøkelseshus. 
4420 «Mummimammas fødselsdag» Ja?
Mummipappa har lovet Mummimamma en meget spesiell gave til hennes fødselsdag. Nå er det kun en uke igjen til den store dagen, og han vet fremdeles ikke hva han skal gi henne. Året før ha han Mummimamma et flott halskjede som hun ble veldig glad for. 
4521 «Uventet besøk (Mummis hus)» JaJa

Lille My får besøk av sin søster Mymlen, Mymlen har fått besøk av sin mor og sine småsøsken, og nå er huset hennes fullt. Mummimamma tilbyr gjestene å bo hos dem. Men det hun ikke vet er at Lille My har 10 søsken og de vet å lage leven!

Første opptreden av Mymlens datter (Lille Mys mor) og hennes yngre unger. 
4622 «Arven (Spøkelseshuset)» JaJa

En advokat kommer en dag til Mummidalen. Han kan fortelle Mummipappa at hans fjerne slektning, Baron Krille, er død, og at han har etterlatt Mummipappa en herregård. Det er bare en hake ved det hele – det spøker der! Mystiske og uforklarlige ting har skjedd på gården gjennom tidene. Mummipappa og de andre bestemmer seg for å besøke spøkelseshuset.

Trivia:

Første og eneste opptreden av advokaten, Den hvite grevinnen og Mummipappas gamle spøkelsesvenn. Spøkelset er sett selv i Mummipappa på eventyr - del 3.

Denne episoden refererer til Fyret og Fyret lyser. 
4723 «Varme kilder (Den varme kilden)» JaJa

Mummipappa har slått benet sitt og det gjør veldig vondt. Det eneste som kan hjelpe er et bad i en varm kilde. Men hvis han finner en slik kilde, vil kanskje noen bygge hotell der og tjene masse penger. Sniff sier han kan leie ut håndklær til hotellgjestene og de andre kan selge is og pølser. På den måten kan Mummidalen bli en stor turistattraksjon.

Trivia:

Første opptreden av kildeleterne. 
4824 «Boblene» JaJa
Lille My fascineres av noen bobler som kommer opp av vannet. Mummitrollet lager sine egne bobler av såpe, og så konkurrerer de alle om hvem som kan lage de aller største boblene. 
4925 «Mummimammas hemmelighet (Kjempegresskaret)» JaJa
Da frosten endelig var forsvunnet fra jorden, sådde Mummimamma noen gresskarfrø. Mummimamma og alle de andre i Mummidalen var meget utålmodige, fordi de elsker gresskarpai. Ingenting skjedde, før plutselig! Et kjempegresskar vokste opp fra jorden. Det ble større og større og større... 
5026 «Stemmen fra innsiden av treet» NeiNei
 
5127 «Lynnedslaget» Ja?
En dag begynte plutselig regnet å pøse ned. Snusmumrikken oppdager at Snorkfrøken ligger bevisstløs under et tre. Hun husker ikke hva som har skjedd - bare at det begynte å regne og at hun hørte et stort brak. Så besvimte hun. 
5228 «Gullgraveren (Hemulens hage)» Ja?

Hemulen har så mange blomster i hagen sin at han må lete etter en ny. På jakt etter sin nye hage treffer Hemulen, Snorkfrøken og Mummitrollet på en mann som sier han er gullgraver og leter etter gull. Mumrikken er redd for at det vil bryte ut gullfeber i Mummidalen hvis andre får vite at de har fått besøk av en gullgraver.

Første og eneste opptreden av Gullgraveren.

Hemulen bryter den fjerde muren i slutten av episoden. 

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

# # Tittel På VHS? På DVD?
5301 «Vann-nymfen» Ja?

Det hadde regnet i dagevis i Mummidalen, så da solen tittet frem, frydet alle seg. Mummitrollet og Snorkfrøken pleier sin forelskelse og Lille My blir sjalu og setter ut for å finne seg en egen kjæreste.

Trivia:

Første og eneste opptreden av vann-nymfen.

Denne episoden refererer til Gullgraveren 
5402 «Diamantringen» JaJa
Mymlen fant for en tid tilbake en diamantring som hun leverte til Politimesteren på politistasjonen. Loven sier at hvis 6 måneder har gått uten at noen har kommet for å kreve ringen som sin, går den til finneren. Mymlen har aldri eid en diamantring før. 
5503 «Mummipappa skulle ønske han var ung (Mummipappas annen ungdom)» JaJa
Alle i Mummidalen blir forskrekket når de ser Mummipappa på sin daglige spasertyr uten hatt og stokk. Begynner han å bli så gammel at han glemmer ting? Ingen tør å nevne det for ham. 
5604 «Den hemmelige ingrediensen» JaJa
Det er en strålende solskinnsdag i Mummidalen og Mummimamma serverer pannekaker under åpen himmel. Det får Mummipappa til å tenke på all den gode maten han har spist på sine reiser. Mummimamma går igjennom bestemors oppskriftsbok for å finne nye retter hun kan lage. 
5705 «Morskjærlighet» Ja?

Snorkfrøken drømmer om å få et dusin barn og øse morskjærlighet over dem. Mummimamma rådet henne å vente til hun har giftet seg. Mummitrollet vil iallfall ikke være faren hvis de skal få så mange barn. Så kommer ungene Frikk og Frann på besøk ...

Trivia:

Første og eneste opptreden av Frikk, Fran og deres mor.

Frikk og Frans skrøne er hentet fra Hans og Grete. 
5806 «Kunstnere i Mummidalen» Ja?
Mummitrollet og Lille My skal delta i en konkurranse om å ta det beste landskapsbildet. Mummipappa kommer med råd og hjelper dem med å lage et fotoapparat, for han har tatt mange bilder før. 
5907 «Mummipappa på eventyr - Del 1 (Mummipappa på eventyr)» Ja?
Mummipappa ligger syk og det får ham til å tenke på alle sine spennende opplevelser fra tiden før han traff Mummimamma. Han forteller om den gangen han som liten baby ble funnet av bestyrerinnen på et barnehjem. Ingen visste hvem foreldrene hans var og hvor han kom fra. 
6008 «Skrekkelige Lille My» JaJa
Lille My er full av fantestreker. Først stikker hun av med kurven til Snorken og lager en båt av den. Så vil hun ikke komme i land når Snorkfrøken roper på henne. Det hele ender med at hun dytter til Mummitrollet slik at han nesten brekker benet og Politimesteren må følge ham hjem. 
6109 «Mummi spår (Spåmannen Mummi)» JaJa
Mummitrollet spår fremtiden i kort. Sniff vil inngå et samarbeid med den nye spåmannen. Han har en foryngelseskur etter en oppskrift som har gått i arv i familien og som han nå vil prøve å selge. Hemulen er ikke interessert, han vil nødig gå igjennom humørsvingninger og kjærlighetssorg og fester til langt på natt. 
6210 «Heksegangen» JaJa
Mummi og Sniff skulle ønske de hadde noen nye lekekamerater, så de bestemmer seg for å besøke trollpiken Alissa. Hun er i gang med å lære seg hvordan man skal forvandle folk til frosker. Sniff er skeptisk. Han er litt redd for heksen. 
6311 «Mummipappa på eventyr - Del 2 (Mummipappa på nye eventyr)» Ja?

<mangler info på norsk>

Trivia:

Første gang vi ser Mymlens datter i barneform. Første opptreden av Kongen, Lille Mys bestemor (i yngre versjon) og hennes tanter og onkler (som barn).

Denne episoden refererer til Vår i Mummidalen og Mummipappa på eventyr - Del 1. 
6412 «Mummi og fuglene (Mummitrollet og fuglefamilien)» JaJa

Mummitrollet, Sniff, Lille My og Snorkfrøken går ut i skogen for å se om de finner noe spennende der. Og der finner de et rede med verdens søteste små fugleunger. Men mange farer truer de små fugleungene, så derfor bestemmer de seg for å bli fuglepassere.

Trivia:

Første og eneste opptreden av fuglefamilien. 
6513 «Kostymeballet» Ja?

Fru Filifjonka forteller at det skal være et kostymeball i Mummidalen, Lille My og Snorkfrøken gleder seg veldig. Mummi derimot holder på med noe hemmelig i skogen og har ikke så lyst til å dra.

Trivia:

Første og eneste opptreden av adelsmannen.

Denne episoden refererer til Den mystiske trekassen, Jungelen og Dyrehagen. 
6614 «Vampyren» JaJa

<En vampyr som har rømt fra dyrehagen søker tilflukt i Mummidalen.>

Fra VHS: En dag forsvinner en vampyr fra dyrehagen. Politimesteren kommer for å advare Mummifamilien om at de ikke på slippe den inn fordi den kan bite. Fra den natten av er alle i Mummidalen redde for den farlige vampyren.

Trivia:

Første og eneste opptreden av flaggermusen Dracula. Masahiko Yoda har endret sin tegnestil på Mummitrollet o.l. med litt større neser.

Denne episoden refererer til Den mystiske trekassen og Jungelen. 
6715 «Mummipappas stol» JaJa

<Mummipappa tipper over med kontorstolen sin, som blir ødelagt i fallet. Han får skrivesperre uten den gamle stolen, kan noen fikse den?>

Fra VHS: Mummipappa har klart å ødelegge godstolen sin og Mummitrollet vil hjelpe ham og reparere den. Den er vanskelig å reparere, men med Mumriks hjelp er det utrolig hva Mummitrollet klarer. 
6816 «Mummipappa på eventyr - Del 3 (Mummipappa på nye eventyr)» JaJa
Mummipappa forteller om den gangen han og sine mange reiser strandet på en øy. Mummipappa grunnla en koloni på øya, og ville at så mange som mulig skulle bo der. Til og med et ekte spøkelse flyttet inn i kolonien. Det var også på den øya hvor Mummipappa møtte Mummimamma for første gang og siden har han ikke hatt behov for å reise mer. 
6917 «Fugl Fønix» JaJa
Alissa kommer på besøk og skal bo i Mummihuset noen dager. Mens alle er ute for å leke, oppdager de en skadet fugl. De tar den med hjem, og steller den. Plutselig taler den til Alissa og det viser seg at det er Fugl Phønix som ifølge legenden kaster deg i ilden hvert 500. år og reiser seg av asken igjen. Nå ber den Mummifamilien om å bli gjenfødt iføge legenden. 
7018 «Den store fisken (Den store fangsten)» JaJa
Mummi og vennene hans drar på fisketur og får en kjempefisk på kroken. Den er så stor at Mummitrollet inviterer til middagsselskap for å få spist opp alt. Snorkfrøken blir uvenner med broren sin, og drar til Mummihuset og hjelper til med den store middagen. Snorken vil gjøre det gidt igjen med søsteren sin og tar med en overraskelse til middagsselskapet. 
7119 «Sjusoveren (De mystiske soppene)» JaJa
Mummitrollet, Sniff og Lille My drar ut i skogen for å plukke sopp. De fyller kurvene sine til randen og skynder seg hjem. Mummimamma ser i soppboken for å undersøke om den er spiselig. Soppen er ikke å finne i boken så Mummitrollet tar turen til Hemulen. Han oppdager straks et dette er en helt unik sopp med en helt spesiell egenskap... 
7220 «Mummi og delfinen (Mummitrollet og delfinen)» JaJa
En dag finner Mummitrollet og Snusmumrikken en snakkende delfin på stranden. De hjelper delfinen tilbake i vannet og den svømmer lykkelig av sted. Snart dukker den opp igjen, og de leker i det deilige vannet. Mummitrollet vil så gjerne bli med Glitre ned i havet, men kan ikke holde pusten så lenge. Han spør Heksa og datterdatteren Alica om hjelp. 
7321 «Hulen (Grotten)» JaJa
En dag Sniff kjeder seg på stranden følger han etter en liten kattunge oppover klippene. Der oppdager han plutselig en stor grotte. En ekte grotte med sandgulv og svarte klippevegger. Sniff skynder seg å hente Mummitrollet. 
7422 «Den flotte gaven (En flott gave)» Ja?
Tufsla og Vifsla drar igjen på besøk til Mummidalen for å besøke Mummitrollfamilien som de er så glade i. De sleper av sted på en veldig tung koffert med en spennende gave til hele Mummifamilien. De gleder seg veldig til å overrekke gaven, men den ufyselige Stinky dukker opp og stjeler kofferten. 
7523 «Smaragden» Ja?

En dag drømmer Mummitrollet at han er på leting etter noe spesielt ved en stor foss. Når han våkner klarer han ikke å glemme drømmen, og ber Mumrik følge med ham til Ødefjellene for å se om de kan finne ut hva han var på leting etter i drømmen. De drar av sted, og finner den store fossen. De klatrer inn bak fossen og finner en stor overraskelse som kommer til nytte.

Trivia:

Siste opptreden av Trollmannen og den svarte panteren.

Denne episoden refererer til Tufsla og Vifslas hemmelighet. 
7624 «Husmaling (Å male et hus)» Ja?
En dag tar en forferdelig sterk vind tak i Lille My og feier henne av sted. Hun lander på taket hos Hermulen som holder på å reparere noen taksteiner som stormen har løsnet. Hermulen er oppgitt over skadene på huset, men Mummitrollet og vennene hans tilbyr seg å pusse opp. Når Hermulen flytter tilbake etter at oppussingen er ferdig får han litt uventede problemer. 
7725 «Det store racet (Det store kappløpet)» JaJa
Den store dagen er kommet da Snorken endelig skal prøve luft-skipet han har jobbet så lenge med. Men han får problemer med ballongen og den må repareres. I mens dukker Herr Brisk opp i luftballongen sin og han havner i diskusjon med Heks om hvem av dem som kan fly raskest. Dermed er det duket for et ekte kappløp! 
7826 «Mot Sør (På tide å dra sørover)» JaJa

Snorken har reparert luftskipet og kan fly så langt han bare vil. Dessverre har han bare plass til en passasjer om gangen så de som ville fly har fått være med etter tur. Mummitrollet vil så gjerne lære å styre luftskipet selv, men Snorken må overtales. Til slutt får Mummitrollet prøve og han går i lære hos Snorken til han kan fly på egen hånd.

Trivia:

Alicia er endelig blitt en ordentlig heks. Klipp fra Vår i Mummidalen ble brukt i slutten av episoden. Siste opptreden av Alicia, Heksen og Snorken. Masahiko Yoda forbedrer sin tegnestil. Siste episode med forteller.

Denne episoden refererer til Det store racet. 

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Den originale serien hadde 3 sesonger på 78 episoder. En annen "I Mummidalen"-serie fra tidsperioden 1991-1992 som ble vist på NRK siden 1. september 2002. Serien er animert i litt mer billig japansk stil enn de originale sesongene. Denne serien hadde bare 26 episoder. Den japanske tittelen er "Tanoshii Mūmin Ikka: Bōken Nikki" som betyr "Delightful Moomin Family: Adventure Diary" på engelsk. En stor forskjell er at denne sesongen er uten forteller.

# # Tittel På VHS? På DVD?
7901 «Forlovelsesringen» JaJa

Mummitrollet finner en ring og Snorkfrøken overtaler ham til å sette den på fingeren hennes så de kan leke gifte seg-leken. Snorkfrøken går helt opp i rollen som den perfekte kone, men Mummitrollet er ikke helt sikker på om han liker denne leken. Men med mye god pleie blir han fort litt bortskjemt.

Trivia:

Snorken, Heksen og Alicia dukker ikke opp i denne sesongen siden det ikke er nødvendig. Det er ingen forteller i denne sesongen. Kazuaki Mori har endret sin tegnestil på Mummitrollet o.l. med mindre bølgete ører, mindre øyer og rundere pupiller.

Denne sesongen har et sett med nye animatører samt. Kazuaki Mori som kun animerte Fugl Føniks i forrige sesong. 
8002 «Sniff blir forelsket» JaJa

Sniff blir veldig forelsket i Dagny, men dessverre tråkker han i salaten og Dagny blir alt annet enn forelsket i Sniff. Han blir i stedet dypt ulykkelig og deprimert. Alle vennene hans er redde for at han skal skade seg selv, og gjør alt de kan for å hjelpe til.

Trivia:

Første og eneste opptreden av Dagny. Det er første gang Sniff gråter. Første episode animert av Kikuchi castle two.

Denne episoden refererer til Primadonnaen. 
8103 «Et nytt liv» JaJa

En profet kommer til Mummidalen og snakker varmt om det frie liv og om å leve i ett med naturen. Våre venner i Mummidalen synes dette høres fint ut og en etter en vil de prøve seg. Men de finner snart ut at det å leve det frie liv ikke er fullt så enkelt som det høres ut som...

Trivia:

Første og eneste opptreden av profeten.

Første og eneste episode animert av ChinKiyoshiTomi. 
8204 «Fru Høie kommer til Mummihuset» JaJa

Mummimamma og Mummipappa skal i bryllup på andre siden av Ødefjellene og blir borte noen dager. Alle barna i Mummihuset jubler over å være alene hjemme, men gleden varer ikke lenge. Fru Høie dukker opp og bestemmer seg for å passe på barna til foreldrene kommer tilbake. Barna er ikke så glade for det og My kler seg ut som Hufsa for å skremme vekk ”damen”...

Trivia:

Første og eneste opptreden av Valbjørg Høie. 
8305 «Mummi og gullhalen» NeiJa
Mummi begynner å miste håret på halen sin. Han er veldig bekymret, men når mamma lager en trylledrikk fra bestemors gamle oppskriftsbok forvandles halen til gull og vennene hans blir veldig misunnelige. 
8406 «Sandskulpturer» NeiJa

Mummifamilien og familien til Filijonka skal ha utstilling av sandskulpturer på stranden og Filijonka er overbevist om at hennes barn vil lage den fineste. I mellomtiden blir Lille My borte mens det blåser opp til torden og regn. Hvem redder henne mon tro?

Trivia:

Siste opptreden av Hufsa. 
8507 «Sjørøvere på stranden» NeiJa

Mummi og vennene hans skal på stranden for å leke, men noen sjørøvere har slått seg ned der. De forsøker å jage dem bort, men oppdager at de faktisk er både snille og hyggelige. Det er ikke alltid så lett så lett å dele på noe man liker veldig godt.


Trivia:

Første og eneste opptreden av turistfamilien.

Første og eneste episode animert av Toba thickness. 
8608 «Politimesterens nevø» NeiJa

Politimesteren har nevøen Gustav på besøk. Hans største drøm er å bli politimann, og han forsøker etter beste evne å fange alle de tyvene han kan. Han er så ivrig i tjenesten at nesten alle i Mummidalen blir arrestert...

Trivia:

Første og eneste opptreden av Gustav (Politimesterens nevø), piratene og Politisjefen.

De ugyldige fangene (piratene) er sannsynligvis mennene til Kaptein Romtut. 
8709 «Tidsmaskinen» NeiJa

Mummipappa skal reparere symaskinen til Mummimamma og Mummi trenger å reparere klokken sin. Alle de små delene blander seg med hverandre, men etter mye om og men har de fått alle delene på plass. Bare at nå ligner det ikke på en symaskin i det hele tatt, og når plutselig merkelige ting begynner å skje, viser det seg at de har bygget en tidsmaskin i stedet. De bestemmer seg for å reise tusenvis av år bakover i tid...

Trivia:

Første episode med tidsreise. 
8810 «Nappetassen» NeiJa

Snøen faller tungt i Mummidalen da det plutselig banker på døren. Postmannen kommer med en pakke som inneholder en merkelig skapning som heter Nappetassen. Han er en nysgjerrig liten fyr som setter hele huset på hodet med alle spilloppene sine...

Trivia:

Første og eneste opptreden av Nappetassen. 
8911 «En juleforteling» NeiJa

Snøen har kommet og endelig er det tid for skikonkurranse. Etter knall og fall kommer postmannen med brev fra tante Jenny som inviterer hele familien på juleselskap. De legger modig i vei og håper de greier å unngå den skumle snødragen.

Trivia:

Siste vinterepisode. Første og eneste opptreden av snødragen.

Denne episoden refererer til Tante Jenny. 
9012 «Mummi i Oldtiden - Del 1 (Mummi i oldtiden)» NeiJa

Mummipappa skal finne sine røtter og foreslår en reise med tidsmaskinen tilbake til gamle dager for å se hvordan Mummidalen så ut for lenge siden. Det går ikke helt som planlagt, og de havner midt i en glohet ørken hvor både banditter og røvere herjer.

Trivia:

Denne episoden refererer til Tidsmaskinen. 
9113 «Mummi i Oldtiden - Del 2 (Mummi i oldtiden 2)» NeiJa

Ferden går videre gjennom den hete ørkenen og de er alle forferdelig tørste. Plutselig kommer de til noen store pyramider, og det går med ett opp for dem at det er selveste Kleopatra som bor der!

Trivia:

Animasjonen hvor Lille My har armene i kors er hentet fra Mummi i Oldtiden - Del 1 Første episode animert av Rie Nishino. Rie Nishino har sannsynligvis hatt Kazuaki Mori som forbilde.[trenger referanse]

Denne episoden refererer til Mummi i Oldtiden - Del 1. 
9214 «Skattekartet» NeiJa
Mummi og Sniff skal i kjelleren for å hente syltetøy, så oppdager de et gammelt skattekart bak krukkene. De følger kartet opp mot kjempegranen på Mummidalens høyeste punkt, der hattifnattene samler seg når det tordner. Det går ikke bra når Mummi og Sniff søler ly under kjempegranen. 
9315 «Altmuligmannen Sniff» NeiJa

Sniff melder seg til å reparere taket til Mummipappa, og bestemmer seg etterhvert å bli en altmuligmann. Men når han møter Fillifjonkas barn, blir alt helt kaos, og de gjør det motsatte.

Trivia:

Første episode animert av Fukuyama Masatoshi 
9416 «Mummi og Stinky blir forbyttet» NeiJa
Mummi og vennene hans skal ha et kostymeparade, men Stinky stjeler Lille Mys røde kostyme, også faller Mummi og Stinky ned en klippe og forveksler kropp. Alle tror at Mummi og Stinky er seg selv. 
9517 «Mummi i det ville vesten» NeiJa
Mummitrollet har veldig lyst til å besøke det ville vesten, men når de kommer til noen kuer, blir han ettersøkt av politiet. Snorkfrøken møter banditten Billy, og han nekter å slippe henne fri hvis Mummi vinner en duell. 
9618 «Mummifamilien Robinson» NeiJa
Mummitrollet ønsker å leve som Robinson Crusoe, på en øde øy. De andre blir nysgjerrige, og følger etter. Mummitrollet er ikke helt fornøyd. Når de kommer til øya, går det galt. Et uhyre har satt seg fast mellom noen røtter, og vennene hjelper til med å få den løs. 
9719 «Lille Mys korte romanse» NeiJa
Lille My er stille en hel dag, og Mummi og vennene lurer på hva det er. Snorkfrøken tror hun er forelsket. De finner et kjærlighetsbrev på rommet hennes, og Snorkfrøken vil vite hvem hun er forelsket i, men det viser seg at hun ikke er forelsket. 
9820 «Dragetårer» NeiJa

Etter et uvær i Mummidalen, går Mummi og vennene hans ned til stranden. De møter en havfrue som er trist. Hun trenger en tåre fra en drage, og Mummipappa kjenner en drage som het Edvard. De prøver å finne han, og havfruen og Edvard blir venner.

Klipp fra Sniff blir forelsket er brukt i denne episoden, animasjonen hvor Sniff skvetter er hentet fra Mummi i Oldtiden del 2 
9921 «Tilbake til rennesansen» NeiJa
Mummitrollet og vennene hans leker gjemsel mens Snusmumrikken står, alle ville gjemme seg i samme sted, men det går galt når dem dulter til tidsmaskinen. De havner i Rennesansetiden og møter selveste Leonardo da Vinci. Snorkfrøken fikk stå modell for Mona Lisa-bildet. 
10022 «En rød fullmåne» NeiJa
Mummipappa får panikk fordi månen er rød. Hemulen hadde akuratt arvet en nøtt fra et tre av sin bestefar, etter at Stinky hadde stjålet den ble Hemulen desperat og ba Politimesteren om å etterlyse nøtten ellers så vil månen falle ned. 
10123 «På skolen igjen» NeiJa
Mummipappa får besøk av sin gamle skolekamerat Willy, de besøker den gamle skolen de gikk på og får inntrykk av at rektoren tror at Mummipappa og Willy fortsatt er elever, men det viser seg til slutt å være en morsom spøk. 
10224 «En trist fortelling» NeiJa
Lille My har fødselsdag, men det virket som om ingen hadde husket det. Hun planlegger et eget bursdagselskap med Stinky som gjest. Hun skjønte til slutt at planen deres var å lage en overraskelsesfest for Lille My. 
10325 «Stjernemedisinen» NeiJa
Mummipappa får besøk av sin gamle tante Jenny, hun fikk plutselig vondt i ryggen. Mummitrollet og vennene hans reiste langt tilbake i tiden for å finne stjernemedisinen. På veien møter de den avskylige snømannen som viser seg å være en liten pjokk. 
10426 «Det gyldne riket» NeiJa
Mummitrollet og vennene hans havner i Afrika for noen dager siden med tidsmaskinen, de møter en oppdager og en fleretusen års-gammel dame som eier et lager med medisiner, hun hadde til og med stjernemedisinen til Tante Jenny. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jonathan Clements, Helen McCarthy (2001). The anime encyclopedia. Stone Bridge Press, 2006. ISBN 9781933330105. 
  2. ^ Uusi Suomi 1.9.1991, s. 30-31. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]