Hvem skal trøste Knøttet?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Hvem skal trøste Knøttet? (svensk originaltittel Vem ska trösta knyttet?) er en bildebok fra 1960, skrevet og illustrert av den finske forfatteren og tegneren Tove Jansson. Den norske utgaven ble gjendiktet av riksmålsforfatteren André Bjerke.

Boken foregår i mummiuniverset, og handler om et knøtt, en liten, forskremt skapning som lever ensomt i det store huset sitt. Knøttet drar ut på reise, og treffer homser, hemuler, filifjonker, hattifnatter og en mumrik, men er for sjenert til å bli kjent med dem. Til slutt finner han en flaskepost fra det like ensomme Nurket, som gjør ham modig og sterk nok til å beseire Hufsa og redde Nurket. Teksten i boken er formet som vers med enderim. Illustrasjonene er store, utfallende tegninger utført i svart pennstrek og jevne fargeflater som gir slående komposisjoner og grafiske virkninger.

Hvem skal trøste Knøttet? kom som tegnefilm i 1979 i regi av den svenske animatøren Johan Hagelbäck (født 1946). Musikken fra filmen var ved Torbjörn Eklund og sangen ved sangartisten Peter Lundblad (født 1950) og er utgitt på plate i flere opplag etter førsteutgivelsen i 1978. Den norske utgaven synges av Kine Hellebust. Fortellingen foreligger også som barneteater.