Hvem skal trøste Knøttet?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Hvem skal trøste Knøttet? (svensk originaltittel Vem ska trösta knyttet?) er en bildebok fra 1960 som er skrevet og illustrert av den finlandsvenske forfatteren og tegneren Tove Jansson. Boka regnes som en klassiker innen sjangeren, og forteller en vakker, morsom og melankolsk historie om ensomhet, mot og vennskap.[1][2] Den norske utgaven ble gjendiktet av riksmålsforfatteren André Bjerke.

Handlingen i boka foregår i Tove Jansons fantasifulle «mummiunivers» der et knøtt, en liten, forskremt skapning, lever ensomt i det store huset sitt. Knøttet drar ut på reise, og treffer homser, hemuler, filifjonker, hattifnatter og en mumrik, men er for sjenert til å bli kjent med dem. Til slutt finner han en flaskepost fra det like ensomme Nurket, som gjør ham modig og sterk nok til å beseire Hufsa og redde Nurket. Teksten i boken er formet som vers med enderim. Tegningene er store, utfallende tablåer med rare figurer i slående komposisjoner, utført i svart pennestrek og med grafiske fargeflater.

Tegnefilm[rediger | rediger kilde]

Hvem skal trøste Knøttet? kom som tegnefilm i 1979 i regi av den svenske animatøren Johan Hagelbäck (født 1946). Musikken fra filmen var ved Torbjörn Eklund og sangen ved sangartisten Peter Lundblad (født 1950) og er utgitt på plate i flere opplag etter førsteutgivelsen i 1978. Den norske utgaven synges av Kine Hellebust.

Boka har også blitt satt opp som barneteater.

Referanser[rediger | rediger kilde]