Mummitrollet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Forfatteren og tegneren Tove Jansson med Mummitroll-figurer 1956.

Mummitrollet er en barnebokfigur skapt av den finlandssvenske forfatteren og tegneren Tove Jansson gjennom en serie bøker utgitt på 1940-tallet og framover. Bøkene blir ofte kalt Mummibøkene og handler om Mummitrollet og de andre fantasiskikkelsene i Mummidalen. Det er også lagd flere tegneserier om Mummitrollet, dokkefilmer for TV og en europeisk-japansk animasjonsserie for TV og kino, I Mummidalen. I Nådendal i Finland er det dessuten anlagt en fornøyelsespark på grunnlag av historiene og figurene fra Mummidalen.

Mummitrollet og vennene hans[rediger | rediger kilde]

Mummihuset i temaparken Muminvärlden (Muumimaailma) i Nådendal 17 km nordvest for Åbo i Finland.
Reklameskulpturer av Mummitrollet og Snusmumrikken utenfor en suvenirbutikkHelsingfors-Vanda lufthavn.
Et Finnair-fly av typen McDonnell Douglas DC-10 (N345HC) dekorert med de verdensberømte figurene fra Tove Janssons historier om Mummitrollet og vennene hans.

Opprinnelig var Mummi en figur som dukket opp på sider Jansson laget for et finsk humormagasin på 1930-tallet, men etter hvert ble det populære trollet hovedperson i egne bøker med et spennende persongalleri. Mummitrollet bor i Mummidalen i et høyt, sylinderformet blått hus som Mummipappa bygde etter sin stormfulle ungdom med hattifnattene. Mummipappa bærer alltid en svart flosshatt og Mummimamma et forkle og en håndveske. Mummitrollet leker med kjæresten Snorkfrøken og vennene Sniff, Snusmumriken, Lille My og flere. Hufsa og Vinterdamen er skikkelser som de fleste i Mummidalen er redde for.

Bøker om mummiverdenen[rediger | rediger kilde]

Mummibøkene kan være både eventyrlige og dramatiske. Enkelte mener bøkene er allalderlitteratur, i alle fall at de «vokser med hovedpersonen», og særlig «Farlig midsommar» er en slags mellomting mellom barne- og voksenbok.

Listene viser opprinnelig utgivelsesår og svenske originaltitler.

Romaner og en novellesamling[rediger | rediger kilde]

Bildebøker[rediger | rediger kilde]

Mummitrollet som tegneserie[rediger | rediger kilde]

Mummitrollet er en av de mest fremgangrike finske tegneseriene. I 1953 tok Associated Newspapers of London kontakt med Tove Jansson med en forespørsel om hun ville lage en tegneserie i stripeform basert på Mummibøkene. Hun takket ja, og i 1954 ble «Moomin» publisert i verdens daværende største aftenavis, britiske Evening News. Noen år senere ble serien trykt i dagsaviser verden over og var oversatt til over 20 språk. I 1958 mistet Tove Jansson inspirasjonen og ønsket å overlate arbeidet med serien til sin bror Lars Jansson. Han tok over i 1961, og tegnet fram til 1975.

Senere har en rekke tegnere og forfattere laget Mummitroll-tegneserier på lisens under det internasjonale merkevarenavnet «Moomin». En av dem er Jukka Murtosaari, som i tillegg til tegneserier har laget fargeleggingsbøker, julekalendere og en rekke andre Mummi-illustrasjoner. På 1990-tallet og et stykke ut på 2000-tallet ble det gitt ut et tegneserieblad med nye historier. På 1980-tallet fantes det et mer kortlivet serieblad som inneholdt Tove og Lars Jansons striper i redigert form.

Mummitrollet på film og i TV-serier[rediger | rediger kilde]

Historiene om Mummitrollet er filmatisert flere ganger, deriblant i den polsk-tysk-østerrikske TV-animasjonen Opowiadania Muminków (1977–82) og den japansk-finsk-nederlandske tegnefilmserien I Mummidalen (1990-1991).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]