Hopp til innhold

Tim Burton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tim Burton
FødtTimothy Walter Burton
25. aug. 1958[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (66 år)
Burbank (California)[5]
BeskjeftigelseFilmregissør, manusforfatter, filmprodusent, skribent, designer, animatør, skuespiller, lyriker, regissør Rediger på Wikidata
Embete
  • Jurypresident ved Filmfestivalen i Cannes (2010–2010) Rediger på Wikidata
Utdannet vedCalifornia Institute of the Arts (–1981)[5]
Burbank High School
EktefelleLena Gieseke (19891991) (avslutningsårsak: skilsmisse)[6][7]
Partner(e)Lisa Marie (19932001)
Helena Bonham Carter (20012014)
Monica Bellucci (2023–)[8]
FarBill Burton[9]
MorJean Rae Erickson[9]
BarnBilly Burton[10]
Nell Burton[10]
NasjonalitetUSA[11]
Utmerkelser
9 oppføringer
Golden Globe Award for beste film – musikal eller komedie (2008) (for verk: Sweeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet Street)
Daytime Emmy Award for Outstanding Children's Animated Program (1990) (for verk: Beetlejuice)
Saturn Award for Best Animated Film (2005) (for verk: Corpse Bride)
Saturn Award for Best Animated Film (2012) (for verk: Frankenweenie)
Winsor McCayprisen (2009)
Inkpot Award (2009)[12]
Offiser av Ordre des Arts et des Lettres (2016)[13]
Hugo Award for Best Dramatic Presentation (1991) (for verk: Edward Saksehånd)
Prix Lumière du Festival de Lyon (2022) (deles ut av: Institut Lumière)[14]
Aktive år1971
Nettstedhttp://www.timburton.com
IMDbIMDb
Signatur
Tim Burtons signatur

Timothy Walter «Tim» Burton[a][b][c] (født 25. august 1958 i Burbank i California) er en amerikansk filmregissør, manusforfatter og artist.

Burton har utviklet et samarbeid med blant andre komponisten Danny Elfman og skuespilleren Johnny Depp, og disse to er blant gjengangerne i flere av Burtons filmer. Han var gift med skuespilleren Helena Bonham Carter (2001–2014), som også har spilt i mange av filmene hans.

Burton er kjent for sine dystre filmer, som Beetlejuice, Edward Saksehånd, The Nightmare Before Christmas, Ed Wood, Sleepy Hollow, Corpse Bride, Sweeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet Street og Dark Shadows, samt for sine store kinosuksesser som Pee-wee's Big Adventure, Batman, Batman Returns, Planet of the Apes (2001), Charlie og sjokoladefabrikken og Alice i Eventyrland, som var den nest mest innbringende filmen i 2010, og den ellevte mest innbringende film gjennom alle tider.[15]

Burton har regissert 16 filmer og produsert tolv filmer (per juli 2012). Hans nyeste[når?] filmer er en filmatisering av at såpeoperaen Dark Shadows som hadde premiere den 10. mai 2012,[16] og en nyinnspilling av hans egen kortfilm fra 1984, Frankenweenie, som skal lanseres den 5. oktober 2012.[17]

Tidlig liv

[rediger | rediger kilde]

Burton ble født i 1958, i byen Burbank i California, av foreldrene Jean Burton (født Erickson), som var eier av en gavebutikk med katte-effekter, og Bill Burton, en tidligere baseball-spiller som senere fikk jobb hos «Burbank Park og fritids»-avdeling.[18][19]

Allerede før han kom i tenårene laget Burton kortfilmer i bakgården deres på Evergreen Street ved hjelp av den velkjente animasjonsteknikken stop-motion, dog temmelig primitivt utført, på 8 mm film uten lyd. (En av Burtons tidligste kjente barndomsfilmer er The Island of Doctor Agor, som han laget da han kun var 13 år gammel.) Burton studerte ved Burbank High School, men han var ingen spesielt god student. Han var veldig innadvendt som person, og fant mest glede i å male, tegne og se filmer. Hans videre arbeider skulle imidlertid bli sterkt påvirket av verkene til barndomshelter som Dr. Seuss og Roald Dahl,[20] samt Edgar Allan Poe og de skrekk- og science fiction-filmer han så, slik som Godzilla (1954), og filmer produsert av det britiske skrekkfilmselskapet Hammer Film Productions, filmer av spesialeffekt legenden Ray Harryhausen, samt den legendariske skrekkfilm skuespilleren Vincent Price.

Etter eksamen fra Burbank High School sammen med Jeff Riekenberg, studerte Burton figuranimasjon ved California Institute of the Arts (CalArts). Blant hans klassekamerater kan nevnes John Lasseter, Brad Bird, John Musker og Henry Selick. (I fremtiden skulle Selick og Burton samarbeide i The Nightmare Before Christmas og James og Giant Peach.)

Utdannelse og karrière

[rediger | rediger kilde]

Som student ved CalArts, laget Burton kortfilmene Stalk of the Celery Monster og King and Octopus.[21] Filmene finnes kun i ufullstendige utgaver idag.

Burton er utdannet ved California Institute of the Arts og skaffet han seg etter hvert jobb hos animasjonsgiganten Disney. Det gikk ikke llenge før Burton gikk lei av å lage strømlinjeformede sukkerfilmer. Etter mye om og men fikk han likevel prøve seg som regissør i kortfilmene Vincent og Frankenweenie. Man sier at gjennombruddet til Burton kom i 1988 med filmen Beetlejuice, en småpsykotisk barnefilm som handler om livet etter døden.

De fleste filmene til Burton bryter med en rekke Hollywood-konvensjoner, men man kan likevel spørre seg om filmene hans egentlig er så unike dersom man tar bort de spesielle kostymene og kulissene, de makabre spesialeffektene og Danny Elfmans dystre, men lystige karnevalsmusikk. Likevel kan det tenkes at kulissene og kostymene kun er en fasade for å gjøre filmene mer interessante for å lokke folket til å se, så får de servert fantastiske fortellinger. Noe som går igjen i Burtons filmer, er karakterskildringene, hvor hovedkarakterene alltid har noe de savner eller søker. De fleste av Burtons filmer er vel også mest beregnet for ungdom.

«Jeg har alltid hatt et problem med folk som sier at noe er sant eller noe er usant, eller normalt og unormalt. Meningene av de ordene er for meg veldig personlig og subjektivt. Jeg har alltid vært forvirret og har aldri hatt en klar forståelse for meningen av slike ord…»

Samarbeidspartnere

[rediger | rediger kilde]

Burton er kjent for å gjenbruk av de samme skuespillere i flerfoldige film prosjekter, inkludert Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Danny DeVito, Conchata Ferrell, Albert Finney, Carmen Filpi, Michael Gough, Pat Hingle, Jan Hooks, Rance Howard, Jeffrey Jones, O-Lan Jones, Michael Keaton, Martin Landau, Christopher Lee, Lisa Marie, Catherine O'Hara, Michelle Pfeiffer, Vincent Price, Missi Pyle, Paul Reubens, Alan Rickman, Deep Roy, Winona Ryder, Diane Salinger, Glenn Shadix, Martin Short, Timothy Spall, Sylvia Sidney, Christopher Walken, Frank Welker, and Paul Whitehouse.

Burton liker også å bruke de samme folkene til å lede produksjonen i flerfoldige film prosjekter. Noen gjengangere er: komponisten Danny Elfman; manusforfattere Caroline Thompson, John August, og Seth Grahame-Smith; produsentene Denise Di Novi, Allison Abbate, og Richard D. Zanuck; kostyme designer Colleen Atwood; produksjons designerne Bo Welch, Alex McDowell, og Rick Heinrichs; sjefsfotografene Philippe Rousselot og Dariusz Wolski; samt sjefs produsent Chris Lebenzon.

1990-tallet

[rediger | rediger kilde]

Et førjulsmareritt (The Nightmare Before Christmas)

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Et førjulsmareritt

Etter Batman Returns, skrev og produserte Burton (men kunne ikke regissere den grunnet det strenge tidsskjemaet til den forrige filmen Batman Returns) Et førjulsmareritt (1993) for Walt Disney, og filmen var opprinnelig ment å være en lyrisk barnebok.[22] Filmen ble regissert av Henry Selick og manuset ble skrevet av Caroline Thompson, basert på Burtons originale historie, verden og karakterer. Filmen mottok mye ros og gode kritikker for filmens stop-motion animasjon, filmmusikk og handling, og ble en kjempesuksess da den håvet inn mer enn $50 millioner dollar.[22] Burton skulle komme til å samarbeide med Selick en gang til, i filmen James and the Giant Peach (1996), hvor Burton var medprodusent. Filmen førte til at det ble en ny og økende interesse for stop-motion animasjon.

En slettet scene fra Et førjulsmareritt viser en gruppe vampirer som spiller hockey på det frosne tjernet med Burtons avkappede hode. Hodet ble byttet ut med en «Jack-o'-lantern» (gresskarlykt) i den endelige utgaven.[22]

Cabin Boy

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Cabin Boy

I 1994, produserte Burton og hans mye brukte medprodusent Denise Di Novi, fantasi-komedien Cabin Boy (1994), med komiker Chris Elliott i hovedrollen. Filmen ble regissert og skrevet av Adam Resnick.[23] Det var egentlig meningen at Burton skulle regissere filmen etter at Burton så Elliott opptre i TV-serien Get a Life, men overlot ansvaret til Resnick da han ble tilbudt å regissere filmen Ed Wood.[24]

Men filmen Cabin Boy ble nesten enstemmig slaktet av kritikerne, og innbragte Chris Elliott en Razzie Award nominasjon i 1995 for «verste nykommer».[25] Filmen har også en «råtten» på bare 45 % på Rotten Tomatoes, noe som tyder på varierende mottagelse da den utkom.

Utdypende artikkel: Ed Wood (film)

Burtons neste film, Ed Wood (1994), var i forhold til hans tidligere filmer ganske nedtonet og dempet, og omhandlet livet til den mislykkede regissøren Ed Wood, som flere ganger har blitt omtalt som «tidenes verste regissør».[26]

Med Johnny Depp i hovedrollen, er filmen en hyllest til lavbudsjett science fiction og horror filmene fra Burtons barndom, og behandler filmens komiske hovedperson og hans brokete gjeng med samarbeidspartnere, med overraskende varme og følsomhet.[24] På grunn av kreative og kunstneriske disputter under innspillingen av Et førjulsmareritt [22], nektet Danny Elfman å lage musikken til filmen Ed Wood,[24] og oppdraget gikk dermed til Howard Shore [24] (kjent for å ha skrevet filmmusikken til kjempesuksess trilogien Ringenes Herre [27]). Selv om Ed Wood var en kommersiell fiasko da den kom ut, ble filmen svært godt mottatt av kritikere. Martin Landau mottok en Academy Award i kategorien beste mannlige birolle for sin skildring av Bela Lugosi, samt en Academy Award for beste makeup.[28]

Mars Attacks!

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Mars Attacks!

Elfman og Burton ble gjenforent for Mars Attacks! (1996).[29] Filmen – som var basert på en populær science-fiction samlekort serie – var en hybrid av 1950-talls science-fiction og 1970-talls «all-star» katastrofe-filmer. Tilfeldigheter gjorde at den utilsiktet ble en parodi på kinosuksesen, Independence Day, som ble laget på omtrent samme tid, men kom ut fem måneder tidligere. Filmen hadde en stjernespekket rollebesetning, inkludert Jack Nicholson, Glenn Close, Anette Bening, Danny DeVito, Pierce Brosnan, Michael J. Fox, Sarah Jessica Parker, Natalie Portman, Lukas Haas, Martin Short, Rod Steiger, Christina Applegate og Jack Black.[29]

Sleepy Hollow

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sleepy Hollow (film)

Sleepy Hollow, som ble utgitt i slutten av 1999, hadde en overnaturlig setting og enda en eksentrisk rolletolkning av Johnny Depp som Ichabod Crane, nå i ny drakt som etterforsker med interesse for rettsmedisin i stedet for skolelæreren i Washington Irvings originale novelle.[30] Sleepy Hollow, var en tributt til skrekkfilmene fra det engelske filmselskapet Hammer Films. Christopher Lee, en av Hammer Films store stjerner, fikk en cameo rolle i filmen.[31]

Flere av Burtons «gjengangere» dukket opp i birollene (blant andre Michael Gough, Jeffrey Jones og Christopher Walken) og Christina Ricci spilte rollen som Katrina van Tassel. Rutinerte og velansette skuespillere som Miranda Richardson, Michael Gambon, Richard Griffiths og Ian McDiarmid hadde de viktigste birollene. Filmen ble for det meste godt mottatt blant kritikerne, og særlig Danny Elfmans gotiske filmmusikk mottok mye skryt. Sleepy Hollow vant en Oscar for beste «Art Direction», samt to BAFTA priser for beste kostyme design og beste produksjon design, og ble selvfølgelig en kjempesuksess. Sleepy Hollow ble også et vendepunkt for Burton.[30] På samme tid endret også hans personlige liv seg, da han ble skilt fra sin hustru Lisa Marie. Burton endret stil ganske radikalt for sitt neste prosjekt og la forheksede skoger og fargerike personligheter bak seg, for å lage filmen Planet of the Apes som, Burton gjentatte ganger hadde bemerket, «ikke var en remake» av den tidligere filmen fra 1968.[32]

2000-tallet

[rediger | rediger kilde]

Planet of the Apes

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Planet of the Apes (2001)

Planet of the Apes var en kommersiell suksess, og innbragte 68 millioner dollar i åpningshelgen, og over $ 362 millioner dollar på global basis [33] Filmen har fått blandede kritikker, både BBC, Variety og flere andre slaktet filmen.[34][35] [36][37] Mens Rolling Stone og San Francisco Chronicle ga filmen gode kritikker.[38][39]

Planet of the Apes (2001) blir ansett som mindre nøyaktig enn Planet of the Apes fra 1968. Begge filmene er basert på romanen Planet of the Apes (roman).[32]

Filmen ble i 2002 tildelt tre av de tvilsomme filmprisene Razzie Awards, blant annet for verste nyinnspilling. Den ble samme år nominert til fem Saturn Awards og to BAFTA-priser [40]

Utdypende artikkel: Big Fish

I 2003 regisserte Burton Big Fish, basert på romanen Big Fish: A Novel of Mythic Proportions av forfatteren Daniel Wallace.[41] Filmen omhandler om en far som forteller historien om sitt liv til sin sønn ved hjelp av overdrivelse og innlevelse. Skuespilleren Ewan McGregor spiller rollen som ung Edward Bloom og Albert Finney spiller den eldre Edward Bloom. På rollelisten finner vi forøvrig Jessica Lange, Billy Crudup, Danny DeVito, Alison Lohman og Marion Cotillard. Big Fish er også den første filmen til Miley Cyrus, som spiller «Young Ruthie» kreditert med sitt egentlige navn, Destiny Hope Cyrus. Big Fish fikk fire Golden Globe Award nominasjoner, samt en Oscar-nominasjon for filmmusikken som var ved Danny Elfman. Big Fish var også den andre Burton filmen til Helena Bonham Carter, som spilte Jenny og heksa.[41]

Charlie og Sjokoladefabrikken

[rediger | rediger kilde]
Burton på premieren til Charlie og sjokoladefabrikken i 2005.

Charlie og sjokoladefabrikken (2005) er en filmatisering av boka ved samme navn av Roald Dahl. I rollene finner vi Johnny Depp som Willy Wonka, Freddie Highmore som Charlie Bucket og Helena Bonham Carter som Mrs. Bucket.[42]

Filmen hadde generelt en mer trofast tilnærming til kildematerialet enn filmen fra 1971, Willy Wonka & the Chocolate Factory, selv om de allikevel tok seg noen friheter.[42] Som for eksempel Wonkas problemer med sin far (spilt av Christopher Lee). Charlie og sjokoladefabrikken ble senere nominert til Oscar for beste kostymedesign. Filmen håvet inn over 207 millioner dollar bare i USA. Filminnspillingen var svært vanskelig, i og med at Burton og Danny Elfman holdt på med Burtons sin animasjonsfilm Corpse Bride på samme tid.[42][43]

Corpse Bride

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Corpse Bride

Corpse Bride (2005) var den første helaftens stop-motion animnasjonsfilm som Burton regisserte, med stemmene til Johnny Depp som Victor og Helena Bonham Carter (filmen ble laget spesielt for henne [43]) som Emily i hovedrollene. I denne filmen, kunne Burton igjen benytte seg av sin velkjente stil og varemerker, for eksempel det komplekse samspillet mellom lys og mørke, samt det å være fanget mellom to verdener.[43]

Sweeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet Street

[rediger | rediger kilde]
Pedro Almodóvar og Tim Burton på premieren til Sweeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet Street i Madrid 2007

Filmen, som ble distribuert av DreamWorks/Warner Bros., ble lansert 21. desember 2007. Burtons filmatisering av Sweeney Todd [44] innbragte ham prisen National Board of Review Award for beste regissør,[45] samt en Golden Globe Award nominasjon for Beste Regissør[46] og en Oscar for beste Art Direction. Helena Bonham Carter på sin side, vant en British Film Award for hennes fremstilling av Mrs. Lovett, samt en Golden Globe nominasjon. Filmen – som er en blanding av gørr og Broadway-låter – ble godt mottatt av kritikerne.[44] Johnny Depp ble også nominert til Oscar for rollen som Sweeney Todd. I tillegg vant Depp også Golden Globe for beste skuespiller i en musikal/komedie, samt MTV Awards prisen for beste skurk som Todd i 2008.[47]

Utdypende artikkel: 9 (2009)

I 2005, utga filmskaperen Shane Acker sin kortfilm 9, en historie om en følsom filledukke som lever i en post-apokalyptisk verden som forsøker å stoppe maskiner fra å ødelegge resten av hans åtte filledukke-kamerater.[48] Filmen vant en rekke priser og ble nominert til en Oscar for beste animerte kortfilm.[49]

Etter å ha sett kortfilmen, ble Tim Burton og Timur Bekmambetov, regissøren av Wanted, imponerte og foreslo å lage en helaftens spillefilm basert på kortfilmen.[50] Filmen ble laget med Acker som regissør, Tim Burton som produsent, manus av Pamela Pettler (manusforfatter på Corpse Bride) basert på Ackers histore.[50] Stemmene tilhørte blant andre Elijah Wood, John C. Reilly, Jennifer Connelly, Christopher Plummer, Martin Landau, Crispin Glover og Fred Tatasciore. Filmen ble nominert til syv priser, men vant ingen.[51] Dette var Burtons første animerte film om en ser bort ifra hans stop-motion filmer.[50]

2010-tallet

[rediger | rediger kilde]

Alice i Eventyrland

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Alice i Eventyrland (2010)

I Burtons versjon foregår handlingen tretten år etter de opprinnelige eventyrene til Lewis Carroll.[15] Mia Wasikowska, som var med i HBO-serien In Treatment og Defiance, fikk spille hovedrollen som Alice. Den opprinnelige startdatoen for filminnspillingene var i mai 2008.[15][52] Innspillingstedene var fra 1. september til 14. oktober, Torpoint og Plymouth i Storbritannia. Filmens handling var satt til viktoriatiden, og opptakene ble således gjort i Antony House, Torpoint.[53] 250 lokale statister ble rekruttert i begynnelsen av august.[54][55] Produksjonarbeidet foregikk i London.[56] Filmen skulle opprinnelig bli utgitt i 2009, men ble holdt tilbake inntil 5. mars 2010.[57] Johnny Depp spiller den gale hattemakeren, mens Matt Lucas, stjernen i Little Britain, er både Tweedledee og Tweedledum; videre spiller Helena Bonham Carter den røde dronningen, Stephen Fry spiller Filurkatten og Anne Hathaway spiller den hvite dronningen.[15]

Fremtidige prosjekter

[rediger | rediger kilde]
Burton på den 64. filmfestivalen i Venezia i 2007.

Burton holder for tiden med en nyinnspilling av sin kortfilm Frankenweenie (1984) i helaftens kinoversjon med bruk av stop-motion. Filmen skal distribueres av Walt Disney Pictures.[58] og skal etter planen ha premiere den 5. oktober 2012.[59]

Den 19. januar 2010, ble det annonsert at når filmen Dark Shadows blir fullført, vil Burtons neste prosjekt være en film inspirert av Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West og skal ettersigende ta for seg opprinnelsen og bakgrunnen til den onde dronningen fra Walt Disneys klassiske tegnefilm Tornerose (1959). I et intervju med Fandango publisert 23. februar 2010, avkreftet Burton imidlertid at han skulle lage en kommende Tornerose film.[60] Men den 23. november 2010, i et intervju med MTV, bekreftet Burton at han faktisk holdt på å sette sammen et manuskript om den onde dronningen.[61] Men den 16. mai 2011 ble det annonsert i The Hollywood Reporter at Burton ikke lenger var knyttet til prosjektet.[62]

Burton var medprodusent på Abraham Lincoln: Vampire Hunter, sammen med Timur Bekmambetov, som også var filmens regissør. Filmen, som ble utgitt den 22. juni 2012, var basert på en roman av Seth Grahame-Smith, forfatter av Stolthet og fordom og Zombier, som også skrev filmens manus.

Det har også blitt rapportert at Burton skal regissere en animert 3-D stop-motion versjon av The Addams Family, noe som ble bekreftet av Christopher Meledandri.[63] Den 19. juli 2010, ble det annonsert at Burton skulle regissere den kommende filmversjonen av Monsterpocalypse.[64]

Filmografi

[rediger | rediger kilde]
Spillefilmer
Kortfilmer
Animasjonsfilmer
Type nummerering
  1. ^ Tim Burtons mellomnavn er oppgitt å være Walter av blant andre Museum of Modern Art, mens andre kilder oppgir William som mellomnavn.
  2. ^ http://www.moma.org/timburton
  3. ^ http://www.timburtoncollective.com/bio.html

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000019977, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 3446[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=tim;n=burton[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID burtont[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Who's Who in Animated Cartoon (2006 Applause Theatre & Cinema Books ed.), avsnitt, vers eller paragraf Burton, Timothy (Tim) William[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.elmundo.es[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.ara.cat[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  11. ^ Museum of Modern Arts online samling, MoMA kunstner-ID 36155, besøkt 4. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  12. ^ www.comic-con.org, besøkt 17. september 2021[Hentet fra Wikidata]
  13. ^ fr.yna.co.kr[Hentet fra Wikidata]
  14. ^ Lumière Film Festival, www.festival-lumiere.org, besøkt 22. oktober 2022[Hentet fra Wikidata]
  15. ^ a b c d (en) Alice in WonderlandInternet Movie Database
  16. ^ «Dates Set for Dark Shadows, Journey 2 and Rivals». ComingSoon.net. 13. mai 2011. 
  17. ^ «Disney Date Shifts: ‘Frankenweenie’ and ‘John Carter of Mars’ Get New Berths». /Film. 
  18. ^ Joe Morgenstern (9. april 1989). «Tim Burton, Batman and The Joker». NYTimes.com. Besøkt 12. mars 2010. 
  19. ^ Sadie Gray. «Tim+Burton». The Times. London. Arkivert fra originalen 15. juni 2011. Besøkt 25. mai 2010. 
  20. ^ Alison McMahan (2005). "The Films of Tim Burton: Animating Live Action in Contemporary Hollywood". p.27. Continuum International Publishing Group, 2005]
  21. ^ «Tim Burtons kortfilm: 'King and Octopus' Clip». YouTube. 5. desember 2009. Besøkt 4. juni 2010. 
  22. ^ a b c d (en) Et førjulsmarerittInternet Movie Database
  23. ^ (en) Cabin BoyInternet Movie Database
  24. ^ a b c d (en) Ed WoodInternet Movie Database
  25. ^ «Cabin Boy - awards» (på engelsk). Internet Movie Database. 
  26. ^ (en) Edward D. Wood Jr.Internet Movie Database
  27. ^ IMDB - LOTR cast
  28. ^ «Ed Wood - awards» (på engelsk). Internet Movie Database. 
  29. ^ a b (en) Mars Attacks!Internet Movie Database
  30. ^ a b (en) Sleepy HollowInternet Movie Database
  31. ^ IMDb - Sleepy Hollow Cast
  32. ^ a b (en) Planet of the ApesInternet Movie Database
  33. ^ [1].
  34. ^ Variety - filmomtale
  35. ^ «suntimes - Planet of the Apes». Arkivert fra originalen 13. oktober 2012. Besøkt 4. juli 2012. 
  36. ^ BBC filmomtale
  37. ^ BBC - Planet of the Apes
  38. ^ «Rolling Stone - Planet of the Apes». Arkivert fra originalen 24. oktober 2007. Besøkt 4. juli 2012. 
  39. ^ San Francisco Chronicle - Planet of the Apes.
  40. ^ [2].
  41. ^ a b (en) Big FishInternet Movie Database
  42. ^ a b c (en) Charlie og SjokoladefabrikkenInternet Movie Database
  43. ^ a b c (en) Corpse BrideInternet Movie Database
  44. ^ a b (en) Sweeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet StreetInternet Movie Database
  45. ^ «Tim Burton (i) – awards». Imdb.com. 1. mai 2009. Besøkt 12. mars 2010. 
  46. ^ «65th Annual Golden Globe awards». Imdb.com. 1. mai 2009. Besøkt 12. mars 2010. 
  47. ^ «Sweeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet Street - awards» (på engelsk). Internet Movie Database. 
  48. ^ «9 (2005)» (på engelsk). Internet Movie Database. 
  49. ^ «9 (2005) - awards» (på engelsk). Internet Movie Database. 
  50. ^ a b c (en) 9 (2009)Internet Movie Database
  51. ^ «9 (2009) - awards» (på engelsk). Internet Movie Database. 
  52. ^ Marc Graser (15. november 2007). «Burton, Disney team on 3D films». Variety. Besøkt 15. august 2008. 
  53. ^ «Alice in Wonderland — starring Johnny Depp? – to be filmed at National Trust house». The Daily Telegraph. London. 22. august 2008. Arkivert fra originalen 8. august 2012. Besøkt 1. september 2008. 
  54. ^ Tristan Nichols (31. juli 2008). Plymouth in Wonderland. Plymouth, Storbritannia: The Herald. 
  55. ^ Tristan Nichols (21. august 2008). Historic house unveiled as location for Tim Burton's Alice film. Plymouth, Storbritannia: The Herald. 
  56. ^ Army Archerd (17. april 2008). «1958: Zanuck's Heaven visits Africa». Variety. Besøkt 15. august 2008. 
  57. ^ Pamela McClintock (20. februar 2008). «Disney unveils 2009 schedule». Variety. Besøkt 15. august 2008. 
  58. ^ Marc Graser (15. november 2007). «Burton, Disney team on 3D films». Variety. Besøkt 3. juli 2012. 
  59. ^ Russ Fischer (August 9, 2010) "Disney Sets 2012 Release Dates For ‘John Carter of Mars’ and ‘Frankenweenie’". Arkivert 18. august 2010 hos Wayback Machine.
  60. ^ «Exclusive Interview: Tim Burton Creates a Wonderland». Arkivert fra originalen 27. februar 2010. Besøkt 25. februar 2010. 
  61. ^ «Tim Burton Talks Dark Shadows, Frankenweenie, Maleficent and The Addams Family. MTV Movies Blog. Arkivert fra originalen 5. juni 2012. Besøkt 3. juli 2012. 
  62. ^ Kit, Borys (16. mai 2011). «Tim Burton Won't Direct Disney's Maleficent». The Hollywood Reporter. 
  63. ^ Perri Nemiroff. «Tim Burton's Animated Addams Family Confirmed». Cinema Blend. 
  64. ^ «Exclusive: Tim Burton Developing Monsterpocalypse, Full Details Revealed – Exclusive: Tim Burton Developing Monsterpocalypse, Full Details Revealed – /Film». Slashfilm.com. 19. juli 2010. Besøkt 12. juni 2012. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]