Svartlønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svartlønn
Nomenklatur
Acer nigrum
F.Michx.
Populærnavn
svartlønn
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlønneordenen
Familielønnefamilien
UnderfamilieHippocastanoideae
Slektlønneslekten
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Svartlønn (Acer nigrum) er en nordamerikansk art i lønneslekten. Den er nært beslektet med sukkerlønn og regnes ofte som underarten Acer saccharum subsp. nigrum.

Det er et løvfellende tre som blir 200 år gammelt og 21–34 m høyt med en stammediameter på mer enn 100 cm. Bladene skiller seg fra sukkerlønn ved som regel ha tre lapper, bladrand med få eller ingen tenner og en underside som er sølvhåret. Barken er svartere med dypere furer.

Utbredelsen strekker seg fra New England, New York og sørlige Québec vestover gjennom sørlige Ontario til sentrale Michigan, nordlige Wisconsin og sørøstlige Minnesota. Videre finnes den sørover til nordøstlige Kansas og Missouri og østover i Tennessee til vestlige Nord-Carolina, Virginia, Vest-Virginia, Maryland, Pennsylvania og New Jersey. Arten vokste i Delaware, men er utdødd der.

Den er tilpasset et tørrere og varmere klima enn sukkerlønn og finnes lenger vest på prærien, men de to artene vokser side om side i store deler av utbredelsen. I øst danner svartlønn skog sammen med amerikabøk, tulipantre, svartlind, sukkerlønn, gul hestekastanje, rødeik, kviteik og kanadahemlokk. Langs elvene på prærien vokser den sammen med svartlind, rødalm og kvitalm. Undervegetasjonen varierer fra sted til sted og omfatter blant annet Dirca palustris, korsved, arter i bjørnebærslekta, hyll, kryparalia, amerikatrollbær, Smilax, Asimina triloba, Lindera benzoin og giftsumak.

Trevirket brukes på samme måte som hos sukkerlønn. Sevjen kan brukes til å lage lønnesirup.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]