Skrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For den amerikanske skrekkfilmen fra 1996, se Skrik (film)
Strengt vakthold rundt fremvisningen av «Skrik» på Munch-museet i Oslo 2006 etter at det ble stjålet to år tidligere.

«Skrik» er et av Edvard Munchs mest berømte bilder, og en av Norges sentrale kunstskatter. Teknikken er fettstiftpapp, og bildet er datert til 1893, nå til antagelig 1910[1] Bildet finnes i fire originalversjoner, hvorav to tilhører Munch-museet, ett Nasjonalgalleriet og det siste ble auksjonert bort til en ukjent kjøper i 2012.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den norske ekspresjonistiske maleren Edvard Munch (1863–1944) laget bildet etter en angstfylt naturopplevelse han fikk mens han gikk fra Ekeberg i Oslo, og han skriver i sin dagbok datert Nice 22. januar 1892:

Sitat Jeg gik bortover veien med to venner – solen gik ned – Jeg følte som et pust av vemod – Himmelen ble plutselig blodig rød – Jeg stanset, lænede meg til gjerdet mat til døden – så ut over de flammende skyerne som blod og sværd over den blåsvarte fjord og by – Mine venner gik videre – jeg sto der skjælvende av angst – og følte et stort uendelig skrik gjennom naturen. Sitat

Tre amerikanske astronomer[2] har satt Munchs valg av rød himmel i bildet i sammenheng med at et vulkanutbrudd i Indonesia forårsaket sterkt rødfarget himmel ved soloppgang og solnedgang i Europa fra november 1883 til februar 1884.

Tyverier av «Skrik»[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Munch-ranet

Salg av «Skrik»[rediger | rediger kilde]

Den eneste privateide originalversjonen av bildet ble solgt 3. mai 2012 på auksjon hos det amerikanske auksjonsfirmaet Sotheby's[3] for 119,9 millioner amerikanske dollar[4], hvorav 107 millioner i salgssum med 12,9 millioner i kommisjon. Dette tilsvarer 687 millioner norske kroner.

Ikonisk motiv[rediger | rediger kilde]

Munchs «Skrik» blir svært ofte sitert i ulike varianter i moderne populærkultur. Bildene viser en graffiti i Tyskland med påskriften «dømt til dødsangst», en politisk demonstrasjonsplakat i Nord-Irland 2012 og Steffen Kvernelands lek med motivet på tegneseriebiografien Munch 2013.

«Skrik» er et av verdens mest kjente bilder og har blitt et ikon i den internasjonale populærkulturen der det gjengis i stadig nye varianter og versjoner i vitsetegninger, reklame og annet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Derivative works of the Scream by Edvard Munch – bilder, video eller lyd