Munch-ranet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen er om ranet av Munchmalerier i 2004. Man hadde også tyveri av flere titall grafiske Munch-blad i 60-åra (se Reidar Revold) og tyveriet av Munchs «Skrik» i 1994.
Munch-museet litt over to timer etter ranet.
Munch-museet litt over to timer etter ranet.
Sikkerheten er bedret etter tyveriet.
Munch-museet på Tøyen.

Munch-ranet er det alminnelig brukte navnet på ranet av to av Edvard Munchs mest kjente malerier, «Skrik» og «Madonna», fra MunchmuseetTøyen i Oslo i 2004.

Ranet skjedde litt over kl. 11.00 søndag 22. august 2004. To personer bevæpnet med en ladd Smith & Wesson 357 Magnum stormet inn i museumslokalene, mens én mann satt igjen i bilen utenfor. De to ranerne som var inne i lokalene truet vakter og besøkende til å legge seg ned på gulvet. Deretter rev de ned de to maleriene fra veggen, som kun var beskyttet med stålwire, før de sprang ut til den ventende bilen og kjørte fra stedet. På vei mot fluktbilen mistet den ene raneren et av de to maleriene i bakken. Bilen, en Audi stasjonsvogn, ble senere funnet på parkeringsplassen utenfor Sinsen tennisklubb. Biter fra rammeverket til «Skrik» og «Madonna» ble funnet flere steder langs fluktruten. Oslo politidistrikt bekreftet 31. august 2006 at maleriene var kommet til rette igjen.

Det antas at Munch-ranet opprinnelig var et bestillingsverk fra David Toska for å lede politiets etterforskningsressurser bort fra det såkalte NOKAS-ranet,[1] som ble gjennomført drøye fem måneder tidligere. Imidlertid er de eksakte saksforholdene ikke kjent, grunnet en hemmeligholdelsesavtale mellom Toska og påtalemyndighetene for å sikre at maleriene kom tilbake.[2] I alt seks personer ble opprinnelig tiltalt i ranssaken. Tre ble frikjent og tre dømt.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nina Johnsrud (12. september 2008). «Klarert til å navngi Toska». Dagsavisen. Besøkt 22. oktober 2009. [død lenke]
  2. ^ «Toska-avtalen hindrer oppklaring av Munch-ranet». Stavanger Aftenblad. 15. august 2007. Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 21. oktober 2009. 
  3. ^ «Bjørn Hoen dømt for Munch-ranet». Dagbladet. 29. juni 2009. Besøkt 21. oktober 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]