Sapsali

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sapsali
Sapsaree, sapsal gae, «koreansk puddel»
Sapsali
Hundetype urhund(?), pariahund
Opprinnelse Korea
Egenskaper jakthund, vakthund
Forventet livsløp 8-12
Størrelse mellomstor (15-25 kg)
Passer for spesielt interesserte
Anerkjennelser
FCI Ugruppert
AKC Ugruppert
CKC Ugruppert
KC Ugruppert
UKC Ugruppert
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Sapsali eller sapsaree er en mellomstor koreansk hund som minner mye om tibetansk apso (Tibetian KyiApso). I hjemlandet Korea ble den erklært å være en nasjonalskatt (#368) i 1992, men det hersker fortsatt stor uenighet omkring hundens opprinnelse. Mange mener den har eksistert gjennom århundrer, mens andre hevder den ble utryddet av japanerne og gjenskapt etter andre verdenskrig.

Sapsali, som opprinnelig stammer fra Kyungpook provinsen, er en mellomstor pariahund med lang, ragget pels som finnes i en rekke farger og kombinasjoner. Den spesielle pelsen gir den et «labbetuss» uttrykk, ala Old english sheepdog, men Sapsaree bærer den buskete halen i bue over ryggen og er betydelig mindre av størrelse. Skulderhøyden blir typisk 49-55 cm, avhengig av type og kjønn.

Til tross for sin anerkjennelsen som nasjonalskatt i hjemlandet har denne hunden ikke oppnådd internasjonal anerkjennelse som egen hunderase ennå. Koreanske hundeforbund, som Korean Canine Club (tilsluttet FCI) og Korean Kennel Club har imidlertid anerkjent rasen lokalt.

Sapsali nevnes i koreansk historie som en hund med åndelige evner. Den kunne blant annet fordrive spøkelser. General Kim Yu-sin fra det tapte kongedømmet Silla var blant annet kjent for å ha bragt med seg slike hunder til slagmarken, nettopp på grunn av hundens åndelige egenskaper.

Da japanerne inntok Korea under andre verdenskrig ble denne hunden en viktig kilde til varme klær. Den ble drept i store mengder for pelsen skyld. Debatten omkring hvorvidt dagens hund er ekte eller en gjenskapning har rot i denne handlingen, i det noen mener japaerne drepe alle, mens andre mener noen slapp unna nedslaktingen.

Sapsali regnes om en ypperlig vakthund og en god familiehund i hjemlandet. Den er hengiven og trofast ovenfor sine egne, men svært voktsom ovenfor fremmede. Omkring en fjerdepart av den koreanske befolkningen spiser hundekjøtt, men Sapsaree er ikke en mathund, slik koreansk hund er. Det har blitt impotert slike hunder til USA, til tross for at det er strengt forbudt å eksportere dem fra hjemlandet.