Telomaihund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Telomaihund
Malaysiadingo, malaysiahund
Telomaihund
Hundetypespisshund, urhund, pariahhund
OpprinnelseMalaysia
EgenskaperJakt- og vakt
Livsløp10-12
StørrelseLiten/middels (8-13 kg)
Passer forIngen!
Anerkjennelser
FCIIngen!
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Telomaihund har fått navnet sitt etter stedet der den først ble oppdaget av oss her i vesten – Telomaielven i Malaysia. Dette er en pariahhund som minner svært mye om både ny-guinea syngehund og basenji, men som allikevel er en svært annerledes hund på mange måter.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Antropologen Orville Elliot oppdaget disse hundene i 1963, under sine studier av innfødte langs Telomaielven i Pahang-distriktet på fastlandet i Malaysia. Telomai er utvilsomt en svært gammel hunderase, men noe sikkert om alderen vet man ikke. Ekspertene tror den er en nær slektning av borneohund, men noe vitenskapelig bevis for dette finnes ikke. Som type tilhører de østlige hundene, som har sin opprinnelse øst for en linje trukket mellom Uralfjellene og Himalaya.

I sitt naturlige habitat er disse hundene kjent for sine treklatrende egenskaper. De innfødte i området bor i hytter bygd på pæler, ca. 180–250 cm over bakkenivå. Bratte stiger fører opp til hyttene, som både de innfødte og hundene klaterer opp og ned når de skal sove. Hundene klatrer først inn, så de kan jage eller drepe slanger og dyr som måtte ha tatt tilhold der mest familien har vært ut.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Telomai er en forholdsvis kvadratisk hund med kort og glatt tilliggende pels, og den har en svært myk og bevegelig anatomi i forhold til vanlige hunder. Et særtrekk er at hundene har blå tunge, som chow-chow. Den blir omkring 38–48 cm høye og veier normalt ca. 8–13 kg, avhengig av kjønn. Pelsen er gjerne to-farget sort eller mørk rødbrun med hvitt i brystet og over brystkassen og buken, og nedover beina. Den kan ha sort maske og har alltid hvit haletipp. Kroppen er forholdsvis slank og svært muskuløs. Hodet, som har en relativt bred skalle, er typisk for pariahhunder, inkludert de karakteristiske skrukkene i pannen og stående spisse ører. Snuten er moderart lang og kjevene kraftige.

Disse hundene bjeffer ikke, men har et bredt vokabular og et lydmønster som minner om ny-guinea syngehund og basenji. Løpesettet har fellestrekk med myndene, selv om den ikke er like hurtig. Toppfarten er allikevel omkring 50–55 km/t, noe som er meget hurtig for en såvidt liten og kortbeint hund. Et annet karaktertrekk ved disse hundene er at labbene brukes aktivt til å holde og bevege ting.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Telomai er en meget hurtig hetsende jakthund og en god vakthund. De jakter med synet som viktigste sans, men bruker også både hørsel og lukt aktivt. Det er først og fremst småvilt den jakter. Det sies også at disse hundene har gode egenskaper som familiehunder. Som sådan drives det regulært oppdrett av rasen i bl.a. USA.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Telomai er en svært livlig og aktiv hund, som er leken og nysgjerrig. Den trenger mye sosialisering i 4-8 ukers alder og mye mosjon og mange utfordringer siden for å trives som familiehund. Disse hundenes aktive bruk av labbene som redskap, gjør de i stand til å åpne dører og klatre over gjerder. De knytter seg sterkt til flokken (familien) og er gjerne svært skeptiske til fremmede. Innad i flokken er den tolerant og kjælen.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen anerkjennes i USA av Continental Kennel Club

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]