Carolinahund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Carolinahund
Indianerhund, amerikansk dingo, dixiedingo, yallerhund, yellow dog m.fl.
Carolinahund
Hundetype spisshund, urhund, pariahund
Opprinnelse USA USA
Egenskaper Vakthund, familiehund
Forventet livsløp 10-12
Størrelse Middels/stor (13,5-27 kg)
Passer for Meget erfarne
Anerkjennelser
FCI Ingen!
AKC Ingen!
CKC Ingen!
KC Ingen!
UKC Sighthounds and Pariahs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Carolinahund regnes av mange som det amerikanske kontinentets opprinnelige hundetype, og som sådan går den også under navn som indianerhund og amerikansk dingo. Den er en typisk pariahund på alle måter, selv om den nå mer framstår som en hvilken som helst annen hunderase i hjemlandet USA. Den har fortsatt ikke fått anerkjennelse hverken av American Kennel Club eller FCI, men den anerkjennes som sådan av bl.a. United Kennel Club.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Carolinahund
Carolinahunder

Ingen vet noe sikkert om denne hundens opprinnelse, men mange antar at den er svært gammel og kan ha kommet til dette kontinentet gjennom vandring over Beringstredet. Som sådan ble den oppdaget av Dr. I. Lehr Brisbin, Jr., som var professor i biologi ved University of Georgia. Dette skjedde ved Savannah River i Sør-Carolina, derav navnet carolinahund.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Carolinahunden ligner på andre pariahhunder. Den har en litt langstrakt, slank og smidig kroppsbygning og et typisk trekantet litt langstrakt hode med stående spisse ører som er svært bevegelige (som for alle slike hunder). Pelsen er kort og glatt, og underpelsen tett på vinterstid (avhengig av temperatur). Beina er forholdsvis lange, slanke og muskuløse. Halen er forholdsvis lang og har gjerne noe buskete pels.

I størrelse varierer denne hunden fra ca. 43-61 cm i skulderhøyde og vekten ligger normalt på ca. 13,5-27 kg. Som pariahhund er den altså forholdsvis stor, men allikevel typisk på alle måter.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Carolinahund er først og fremst en god jakthund, vakthund og familiehund, men den har også en rekke andre kvaliteter. Dette er en hund som jakter aktivt med både syn, lukt og hørsel. I så måte blir den først og fremst å regne inn blant hetsende hunder, siden dette er dens naturlige jaktform, men den er også en ypperlig sporhund, tatt i betraktning dens meget velutviklede luktesans.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Carolinahund er en primitiv hund som har mange av villhundes instinkter i behold. Den er svært alert og gjerne meget skeptisk til fremmede. Man kan trygt si at dette ikke er en hunderase som passer andre enn spesielt interesserte og svært erfarne hundefolk. Mot dem den kjenner og regner blant sine egne, er den derimot en ypperlig familiehund, som både er leken, snill og gjerne svært tolerant. Hunden passer imidlertid best for folk som er glade i friluftsliv og mye mosjon. Carolinahunder trenger dessuten oppgaver og utfordringer for å trives.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen regnes som svært sunn og trenger lite stell, annet en en gjennombørsting av pelsen og nok med mosjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]