Sametingsbygningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sametingsbygningen
LandNorge
StedKarasjok
Kart
Kart
Sametingsbygningen
69°28′15″N 25°29′46″Ø

Sametingsbygningen om vinteren.
Spesialbiblioteket i Sametingsbygningen.

Sametingsbygningen er et bygningskompleks i Karasjok som huser den folkevalgte forsamlingen og administrasjonen for Sametinget i Norge. Bygningen stod ferdig i 2000[1] og ble offisielt innviet 2. november 2000 av Kong Harald V.

Hovedansvarlig for anleggets helhetlige utforming og innredning var sivilarkitektene Stein Halvorsen og Christian Sundby fra Oslo. Bygningen er 5 300 kvadratmeter, og formet som en halvsirkel i to etasjer. Bygningen inneholder Samisk spesialbibliotek, resepsjon, møterom og kontorer, samt Sametingets plenumssal.

Utsmykking[rediger | rediger kilde]

Plenumssalen[rediger | rediger kilde]

Klemet Somby (1868-1942) fra Kautokeino og Karasjok var en av de to deltagerne fra Finnmark under Samemøtet i 1917. Astri Aasen malte 10 bilder under møtet; bildene henger siden 1997 i Sametingsbygningen.

Plenumssalen er utsmykket med Hilde Skancke Pedersens veggmaleri Luottat – Spor i emalje og bladgullsink, som befinner seg bak talerstolen/podiet, og fortsetter langs veggene utenfor plenumsalen (foajéen) og i underetasjen utenfor auditoriet. På metallplater er det etset arkeologiske spor fra samiske bo- og gravplasser som samekulturen har etterlatt seg i form av hustufter/sirkler og labyrinter.

Vandrehallen[rediger | rediger kilde]

Utsmykningen Den som… av Kristin Ytreberg finnes langs alle vegger i vandrehallen. To elementer er tatt i bruk: tinnbroderi inspirert av samisk ornamentikk og ordspråk og visdomsord fra Just Qvigstads samlinger.

Biblioteket[rediger | rediger kilde]

I biblioteket finnes Kåre Kivijärvis Fra de store banker (1959/1961), samt Kvinne (portrett) i Nesseby (1972). Fotografiene er kopier (2004) av originalfoto 1/9 (dvs. den første av ni fotografier av samme motiv). Fotografiene ble innkjøpt av Utsmykkingsfondet for offentlige bygg i forbindelse med utsmykkingen av Sametingsbygningen i 2000. De opprinnelige bildene ble skadet av sollys, og kopiene av fotografiene ble hengt opp våren 2004 i biblioteket.

Arkitekturpriser[rediger | rediger kilde]

Sametingsbygningen ble tildelt Statens Byggeskikkpris 2001. I 2002 ble det tildelt Nordnorsk arkitekturpris, og i 2003 Fiabci Norways Eiendomspris i kategorien offentlige bygg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sametingsrepresentant Ragnhild Lydia Nystad foreslo i 1993 å bygge en egen bygning i Karasjok for Sametinget. Byggearbeidet startet august 1998 og i juni 1999 foretok stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl grunnstensnedleggelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Et vakkert og tidløst bygg». Finnmark Dagblad. 2. november 2000. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]