Potemkintrappen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 46°29′18,4″N 30°44′30,6″Ø

Potemkintrappen i Odessa, Ukraina

Potemkintrappen (ukrainsk: Потьомкінські сходи, russisk: Потёмкинская лестница), er en stor trapp i havneområdet i Odessa, Ukraina. Den betraktes som den offisielle adgangen til byen fra havnen.

Trappens offisielle navn er Primorskijtrappen, og forbinder byens sentrum via Primorskijboulevarden til havneterminalen.

Trappen er designet som en optisk illusjon. En nedadgående person vil kun se, da trinnene er skjult plattformene ovenfra, mens en oppadgående person kun kan se trinnene, da plattformene er skjulte nedenfra. En sekundær illusjon skaper et falsk perspektiv, da trappen er bredere ved bunden enn ved toppen. Ser man opp trappen, virker den lengre enn hva den faktisk er, og ser man ned trappen, virker den kortere en faktisk.

Opprinnelig bestod trappen av 200 trinn, men som følge av utvidelser av havneområdet er det nå bare 192 synlige trinn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Odessa ligger på et høydedrag, og byens utviklingen gjorde det nødvendig å ha en direkte adgang til havet. Før trappen ble bygget var eneste adgang til Svartehavet gjennom svingede stier og enkle tretrapper. I 1837 ble det bestemt å bygge en «storslått trapp», og oppgaven gikk til den engelske ingeniøren John Upton. Upton hadde flyktet fra Storbritannia mens han var løslatt mot kausjon i en sak om dokumentfalskneri.

Grå-grønn sandstein fra Trieste, som den gang var en del av Østerrike-Ungarn, ble levert sjøveien og trappen ble bygget i årene 1837 til 1841, og byggingen kostet 800 000 rubler.

Trappen ble verdenskjent etter en scene i Sergej Eisensteins stumfilm Panserkrysseren Potemkin, hvor kosakker under et opprør startet av matrosene på slagskipet «Potemkin» i 1905 massakrerer innbyggere i Odessa på trappen, og en herreløs barnevogn med et spedbarn triller ned trappen i kuleregnet. Denne scenen bygger imidlertid ikke på historiske fakta, da det ikke var noen massakre på trappen under opprøret eller den etterfølgende 1905-revolusjonen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]