Panserkrysseren Potemkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Panserkrysseren Potemkin
orig. Броненосец Потёмкин
Bronenosets Potjomkin
Panserkrysseren Potemkin
Filmplakat for Panserkrysseren Potemkin
Språk Russisk
Sjanger Drama, krigsfilm, propagandafilm, stumfilm
Regissør Sergej Eisenstein
Manus Nina Agadzjanova, Nikolaj Asejev
Produsent Jakov Bljoch
Musikk Vladimir Heifetz
Filmselskap Mosfilm
Lengde 75 min
Panserkrysseren Potemkin
Den berømte trappescenen i Panserkrysseren Potemkin viser tsarens soldater som massakrer folk i en trapp i Odessa 1905. Trappa er seinere blitt kalt «Potemkintrappen».

Panserkrysseren Potemkin, egentlig Panserkrysseren Potjomkin, (russisk: Броненосец Потёмкин, Bronenosets Potjomkin) er en sovjetisk spillefilm av regissøren Sergej Eisenstein, og har blitt kalt filmhistoriens mest innflytelsesrike verk. Det er en stumfilm fra 1925 som skildrer en delvis autentisk hendelse fra 1905 da matroser på et russisk tsar-orlogsfartøy gjorde et mytteri av politiske grunner og dette ble en forløper til 1905-revolusjonen. Filmdramaet kan betegnes som en krigsfilm, dramatisert dokumentarfilm og propagandafilm.

«Potemkin»s besetning gjorde opprør og gikk over fra å tilhøre Svartehavsflåten, til å stå på de russiske revolusjonæres side. Revolten på «Potemkin» var den første revolusjonære masseaksjonen innenfor flåten og arméen, den første gangen tsaren mistet en betydelig stridenhet til revolusjonen. Allikevel sluttet revolten med nederlag, og matrosene ble stilt for retten, ble sendt til straffarbeide eller henrettet. Til tyveårsjubiléet av den første russiske revolusjonen fikk regissøren Sergei Eisenstein i 1925 i oppgave å filmatisere mytteriet på panserkrysseren «Potemkin». Den kjente scenen på Odessatrappen, seinere også kalt Potemkintrappen, er dog ikke basert på virkelige hendelser.

Idag er filmen offentlig eiendom.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:The Battleship Potemkin – bilder, video eller lyd