Halsbåndparakitter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Halsbåndparakitter
Psittacula
Psittacula
Vitenskapelig(e)
navn
:
Psittacula
Norsk(e) navn: Halsbåndparakitter
Hører til: parakitter,
papegøyefugler,
moderne fugler
Antall arter: ca. 15
Utbredelse: tropiske strøk
Habitat: skog
Arter:

Halsbåndparakitten hører til gruppen parakitter (Psittacidae). Alle artene innenfor denne slekten, lever et matriarkisk samfunn. Dette vises spesielt i hekkesesongen, da hunnene kan bli særlig aggressive mot hannene.

Det karakteristiske ved halsbåndparakittene er hovedsakelig deres lange og sterke hale. Den gjør dem til utpregete flyvere og gode manøvrerere. Hannene har et markert bånd rundt halsen som kan variere i farge. Et annet kjennetegn er deres brede og kraftige nebb som står i kontrast mot en lang og slank kropp.

Grekerne i det gamle Hellas verdsatte halsbåndsparakitter svært høyt. Første dokumentasjon på dette går så langt tilbake som 350 år f. Kr. og var skrevet ned av legen Ktesias, i det han beskrev en fugl som kunne snakke det indiske språket. Fuglen bar en blågrønn fjærdrakt og et lilla ansikt med svart skjegg.

...of the parrot about as large as a hawk, which has a human tongue and voice, a dark-red beak, a black, beard, and blue feathers up to the neck, which is red like cinnabar.5 It speaks Indian like a native, and if taught Greek, speaks Greek.
- Photius Bibliotheca or Myriobiblon History of India.

På den tiden skilte de ikke papegøyer fra parakitter, derfor brukes også betegnelsen parrot. I nyere tider har det blitt påvist at det er en halsbåndparakitt, men det er usikkert hvilken av artene som er beskrevet. Ifølge noen kilder kan det ha vært P.cyanocephala eller P.roseata [trenger referanse].

Det var gjerne rike kvinner som kjøpte snakkende halsbåndsparakitter til prisen av en slave. De hadde dem i store bur laget av elfenben, skilpaddeskall og sølv.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

    • [1] Photius Bibliotheca or Myriobiblon
    • [2] Homepage of PsittaculaWorld
ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.