North Sea Cycle Route

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

North Sea Cycle Route, eller Nordsjøsykkelruta på norsk, er en 6000 kilometer lang skiltet sykkelrute som går rundt Nordsjøen gjennom åtte land. Ruten går gjennom Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge, Skottland og England.

Sykkelruten åpnet offisielt i 2001, etter internasjonalt samarbeid mellom landene og EU-prosjektet Interreg IIC i Nordsjøprogrammet og videreutviklet gjennom Interreg IIIB programmet mellom 2003 og 2006. Det er 68 partnere i de 8 landene som har samarbeidet om ruten. Traseen er skiltet og knytter sammen nye og eksisterende sykkelruter rundt Nordsjøbassenget.

I 2003 kom ruta inn i Guinness Rekordbok som verdens lengste, sammenhengende skiltede sykkelrute.

Målet med sykkelruten er å tilby miljøvennlig og bærekraftig turisme, og øke fokus på sykling i nærmiljøet og sykkelen som en sunn og bærekraftig transportform. Å sykle de 6000 km sammenhengende tar omtrent 100 dager.

North Sea Cycle Route i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge går Nordsjøsykkelruta fra svenskegrensen til Bergen gjennom 7 fylker; Østfold, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland og Hordaland. Sykkelruta er skiltet med røde/brune skilt med nasjonalrute nummer «1». Langs sykkelruten har det kommet flere Syklist Velkommen-bedrifter med overnattingssteder av ulike slag. Rogaland Fylkeskommune har hatt prosjektledelsen for Nordsjøsykkelruta.

Flekkefjord til Haugesund[rediger | rediger kilde]

Strekningen Flekkefjord - Haugesund er 296 km lang og har en høydeforskjell på 300 m.[1] Ruta går flere steder i strandsonen, både på grusvei og asfalt. Som del av Nordsjøruta inngår den delen av Vestlandske hovedvei som går mellom Ogna og Hegrestad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sykkelturisme i Norge - Stiftelsen Sykkelturisme

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]