Stor-London

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Stor-London

Kart over Stor-London
Vist i England.

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Status Region
Areal 1 580 km²
Befolkning 8 174 000 (2011)
Bef.tetthet 5 173,4 innb./km²
NUTS UKI

Stor-London (engelsk Greater London) er en region og et seremonielt grevskap i England. Regionen inkluderer hovedstaden i Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland, London, men også flere byer utenfor selve London slik byen historisk har vært definert. City of London er et eget grevskap, men er en del av regionen Stor-London.

Siden 2000 har Stor-London blitt administrert av Stor-Londons myndigheter (Greater London Authority), og har i tillegg til en folkevalgt forsamling, Londonforsamlingen, en direkte valgt borgermester.

Statusen avviker fra normen, da man skulle forvente at Stor-London var et administrativt grevskap; i stedet ble det gjort til en egen region. Bakgrunnen for dette er at det ville være komplisert å ha London med i en region sammen med områder som lå for langt utenfor byen, og man ønsket å inkludere City of London i enheten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stor-London ble opprettet i 1965 ved en sammenslåing av de aministrative grevskapene Middlesex og London. City of London, som tidligere ikke hadde hatt direkte forbindelse til Londons administrasjon, ble også tatt med. Noen områder i Kent, Hertfordshire, Surrey og Essex ble også overført til Stor-London. I tillegg til disse grevskapene grenser regionen også til Buckinghamshire.

Regionen hadde først et todelt lokalstyre, der Stor-Londonrådet delte makten med myndighetene i City of London og de 32 bydelsrådene. Stor-Londonrådet ble avskaffet av Margaret Thatchers regjering i 1986. Noen av oppgavene ble lagt til bydelsrådene og City of Londons myndigheter, mens andre ble lagt til sentralmyndighetene. I 2000 opprettet Arbeiderpartiet Stor-Londons myndigheter, som består av Londonforsamlingen og borgermesteren. Bydelsrådene ble avskaffet.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Befolkningen i regionen vokste fra omkring 1,1 million i 1801 til omkring 8,5 millioner i 1939. I 1980-årene gikk den kraftig ned, til omkring 6,5 millioner. Den stiger nå igjen, og man har beregnet at den vil nå 8,15 millioner i 2016. Årsaken til nedgangen er først og fremst bedre kommunikasjon til og fra områdene i nærhet av regionen, slik at mange har blitt pendlere fra mindre steder utenfor byen. Londons pendlerområde er betraktelig større enn regionen, med opptil 14 millioner innbyggere.

Før 1965 kunne man også finne referanser til Stor-London som en mer uformell enhet. Dette forekom særlig i forbindelse med politiet, som ble omtalt som Stor-Londons politi. Det formelle navnet på politistyrken, Metropolitan Police Service, foretrekkes av de fleste, selv om den dekker områder utenfor selve metropolen London.

Kart over administrative bydeler (boroughs)[rediger | rediger kilde]

 1. City of London
 2. City of Westminster
 3. Kensington og Chelsea
 4. Hammersmith og Fulham
 5. Wandsworth
 6. Lambeth
 7. Southwark
 8. Tower Hamlets
 9. Hackney
 10. Islington
 11. Camden
 12. Brent
 13. Ealing
 14. Hounslow
 15. Richmond
 16. Kingston
 17. Merton
LondonNumbered.png
 1. Sutton
 2. Croydon
 3. Bromley
 4. Lewisham
 5. Greenwich
 6. Bexley
 7. Havering
 8. Barking and Dagenham
 9. Redbridge
 10. Newham
 11. Waltham Forest
 12. Haringey
 13. Enfield
 14. Barnet
 15. Harrow
 16. Hillingdon

Se også[rediger | rediger kilde]