Marie Antoinette av Frankrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Denne artikkelen handler om dronning Marie Antoinette, for filmen som ble lansert i Norge i 2007, se Marie Antoinette (film)
Marie Antoinette

Marie Antoinette (uttales /maʀi ɑ̃twanɛt/; født 2. november 1755 i Wien som Maria Antonia Josepha Johanna, henrettet 16. oktober 1793 i Paris) var en østerriksk prinsesse (erkehertuginne) av huset Habsburg-Lothringen og ble gjennom sitt ekteskap med Ludvig XVI i 1774 dronning av Frankrike.

Marie Antoinette som tolvåring.

Marie Antoinette var det nestyngste av 16 barn av det tysk-romerske keiserparet Frans I Stefan og Maria Teresia. I 1770 ble hun gift med Ludvig XVI av Frankrike, og ble dronning av Frankrike. Ekteskapet kom i stand som pant på alliansen mellom Frankrike og Østerrike. Alliansen var ikke populær i Frankrike, og Marie Antoinette fikk få venner ved hoffet. Som dronning i Frankrike ble hun ansett som munter og tankeløs og holdt seg ikke til de strenge reglene for etikette. Hun var kjent for stort pengeforbruk og har blitt tillagt, sannsynligvis feilaktig, sitatet Qu'ils mangent de la brioche! (la dem spise kake).[1]

Under den franske revolusjonen i 1790 prøvde hun både å forhandle med grev Mirabeau for å sikre stillingen til kongehuset, og samtidig å få hjelp fra Østerrike for å slå ned revolusjonen. I 1791 forsøkte kongefamilien å flykte, uten å lykkes.

Kongefamilien ble arrestert i 1792 og i januar 1793 ble Ludvig henrettet. Marie Antoinette satt fremdeles fengslet og beskrives som apatisk, uten matlyst og kledd i enkeklær.[2] Hun hadde sønnen Ludvig på 8 år hos seg, men i juli ble han tatt fra henne med makt.[3]

Utpå sensommeren ble hun overført til la Conciergerie, en borg midt i Paris og 15. oktober ble hun stilt for revolusjonsdomstolen tiltalt for landssvik. Der ble hun dømt til døden og ble henrettet med giljotin dagen etter.

Marie-Antoinette like før guilliotineringen. Kunstneren Jacques-Louis David rakk å lage denne krokien

Marie Antoinette var mor til fire barn:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hun ba aldri folket om å spise kaker.» Dagbladet.no – Magasinet, 30. november 2006
  2. ^ Aasen, side 122
  3. ^ Aasen, side 123

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]