Liste over Frankrikes dronninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over Frankrikes dronninger er en liste over de kvinnene som har vært dronning eller keiserinner av det franske monarki. Ettersom alle monarker ved lov har måttet være av hankjønn har det aldri vært en dronning eller keiserinne som har vært regent av Frankrike, selv om en del franske dronninger har vært fungerende regenter på vegne av en barnekonge.

Siden 987 har det vært 53 franske gemalinner: 49 dronninger, 3 keiserinner og en uten tittel (Madame de Maintenon). Ingeborg av Danmark og Anna av Bretagne har begge vært dronning mer enn én gang. Marie Josephine Louise av Savoia var dronning de jure i løpet av den republikanske og keiserlige tiden, men var aldri ektefelle av de facto overhodet av den franske stat.

Fra 1285 til 1328 var kronene til Navarra og Frankrike forent ved giftemål mellom Johanna I av Navarra og Filip IV av Frankrike, og ved etterfølgelse av deres tre sønner som alle ble konger, Ludvig X, Filip V og Karl IV av Frankrike. Hustruene til alle disse kongene ble ikke bare dronning av Frankrike, men også av Navarra. Da Karl IV døde ble Navarra løsrevet fra det franske monarkiet frem til 1589 da Henrik III av Navarra ble Henrik IV av Frankrike.

Da Henrik IV ble kronet ble hans hustru, Margrete av Valois, som allerede var dronning av Navarra, også dronning av Frankrike. Derfor, frem til 1791, var alle dronninger av Frankrike også dronning av Navarra. Navarras krone ble slått sammen med den franske kronen i 1620, men de franske kongene fortsatte å benytte tittelen «Konge av Navarra» frem til 1791. Tittelen «Konge av Navarra» ble gjenopptatt ved Gjenreisingen av 1814-1815 og fjernet ved revolusjonen i 1830. Gemalinnene til Bonaparte og Orleans benyttet seg ikke av denne tittelen.

Regenter[rediger | rediger kilde]

Mange franske gemalinner har fungert som regenter for sine ektemenn eller barn i løpet av deres tid som mindreårige. Disse var:

Katharina de' Medici fungerte som regent for sin ektemann og sine sønner

Madame de Maintenon[rediger | rediger kilde]

Madame de Maintenon var elskerinne av Ludvig XIV. Vinteren 16851686 viet erkebiskopen av Paris, François de Harlay de Champvallon paret under en privat seremoni. Man antar at dette skjedde i nærvær av kongens skriftefar Père la Chaise, kongens skriftefar, marki de Montchevreuil, chevalier Claude de Forbin, og Alexandre Bontemps. På grunn av hennes manglende sosiale status ble ikke hun og kongen åpent gift, noe som ville ha gjort henne til dronning. Intet skriftlig bevis på ekteskapet foreligger, men at det skjedde er overveiende sannsynlig. Det er verdt å merke seg at Madame de Maintenon aldri var dronning av Frankrike, kun kongelig gemalinne.

Karolingske dynasti[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
Ermentruda kralovna.jpg Ermentrude av Orléans Odo I av Orléans og Engeltrude av Paris 823 842 869 Karl den skallede
Richildaof Provence.gif Richilde av Provence Bivin av Gorze ca 845 870 5./6. oktober 877 2. juni 910
Adelaide av Paris Adalard av Paris ca 850-853 Februar 875 5./6. oktober 877 10. april 879 10. november 901 Ludvig II stammeren
The Ordeal by Fire by Dierec Bouts the Older.jpg Richardis Erchanger av Nordgau ca 840 862 12. desember 884 13. januar 888 18. september, 894-896 Karl den feite
Théodrate av Troyes 868 før 885 februar 888 1. januar 898 903 Odo I
Frederuna 887 907 917 Karl den enfoldige
Eadgifu of England ludvik4 mini.jpg Edgiva av Wessex Edvard den eldre 902 7. oktober 919 922 etter 955
Béatrice av Vermandois Herbert I av Vermandois ca. 880 895 922 923 etter 931 Robert I
Emma av Frankrike Robert I av Frankrike og Adelheid av Tours 894 921 13. juli 923 934 Raoul (Rudolf)
Gerberga Sasko.jpg Gerberga av Sachsen Henrik I av Sachsen og Matilda av Ringelheim ca. 913 939 10. september 954 5. mai 984 Ludvig IV
Emma av Italia Lothair II av Italia ca 948 965 26. mars 986  ? Lothair

Capetianske dynasti, Direkte capetianere[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
- Adelheid av Aquitaine Vilhelm av Aquitaine og Adele ca. 945 970 3. juli 987 24. oktober 996 1004 Hugo Capet
Susanna av Italia Berengar II av Italia ca. 937 988/989 996 996 7. februar 1003 Robert II
Berthe de Bourgogne.jpg Bertha av Burgund Konrad av Burgund og Matilda ca. 952 996 1000 1035?
Constance of Arles.jpg Constance av Arles Vilhelm I av Provence og Adelheid av Anjou 973 1003 20. juli 1031 25. juli 1034
Mathilde av Friesland Liudulf av Frisia og Gertrude ca 1024 1034 1044 Henrik I
AnnaKyjev.jpg Anna av Kiev Jaroslav I av Kiev og Ingegjerd Olofsdatter ca. 1024 19. mai 1051 4. august 1060 1075
Bertha of holland.jpg Bertha av Holland Floris I av Holland og Gertrud av Sachsen ca 1055 1072 1092 1094 Filip I
Bertrade-montfort2.jpg Bertrada av Montfort Simon av Montfort og Agnes av Evreux[1] ca 1070 15. mai 1092 29. juli 1108 1117
Adelaidesavojska.jpg Adelaide de Maurienne Humbert II av Savoia og Gisela av Burgund 1092 3. august 1115 1. august 1137 18. november 1154 Ludvig VI
Illus-050-1-.jpg Eleanora av Aquitaine Vilhelm X av Aquitaine og Aénor de Châtellerault 1122 22. juli 1137 1137 25. desember 1137 21. mars 1152
annullert
1. april 1204 Ludvig VII
Constance Castile odLouise7.jpg Constance av Castilla Alfonso VII og Berenguela 1141 1154 1154 1160
Adela von Champagne.jpg Adele av Champagne Theobald II og Matilda av Kärnten ca. 1140 1164 ? 18. september 1180 4. juni 1206
IsabelladeHainault.jpg Isabella av Hainaut Baldwin av Hainaut og Margaret av Flandern 5. april 1170 1180 29. mai 1180 1190 Filip II
Ingeborg of denmark.jpg Ingeborg av Danmark[2] Valdemar I av Danmark og Sofia av Minsk 1175 15. august 1193 25. august 1193 5. november 1193
separert
29. juli 1236
AnezkaMeranska.jpg Agnes av Merania Berthold av Merania og Agnes av Rochlitz ca 1175 juni 1196  ? 1200
fornektet
20. juli 1201
Ingeborg of denmark.jpg Ingeborg av Danmark Valdemar I av Danmark og Sofia av Minsk 1175 15. august 1193 1213
gjenopptok samlivet
14. juli 1223
ektefellens død
29. juli 1236
Blanche of Castile.jpg Blanka av Castilla Alfonso VIII av Castilla og Leonora av Aquitaine 4. mars 1188 22. mai 1200 14. juli 1223 6. august 1223 8. november 1226 26. november 1252 Ludvig VIII
MarkProvence.jpg Margrete av Provence Raimond Berengar av Provence og Beatrice av Savoia ca. 1221 27. mai 1234  ? 25. august 1270 21. desember 1295 Ludvig IX
IzabelAragon.jpg Isabella av Aragon Jakob I av Aragon og Jolanta av Ungarn[3] 1247 28. mai 1262 25. august 1270 ikke kronet 28. januar 1271 Filip III
Marie of Brabant.jpg Maria av Brabant Henrik III, hertug av Brabant og Adelheid av Burgund 1254 21. august 1274 24. juni 1275 5. oktober 1285 10. januar 1321
Jeanne de champagne.jpg Johanna I av Navarra Henrik I av Navarra og Blanka av Artois 14. januar 1271 16. august 1284 5. oktober 1285  ? 4. april 1305 Filip IV
MargueriteBourgogne.gif Margaret av Burgund (direkte linje) Robert II av Burgund og Agnes av Burgund 1290 23. september 1305 29. november 1314 ikke kronet 15. august 1315 Ludvig X
Clémence d'Anjou.jpg Clémence av Anjou Karl Martell av Anjou og Clementia av Habsburg 1293 19. august 1315 24. august 1315 5. juni 1316 12. oktober 1328
Joan II of Burgundy.jpg Johanna II av Burgund Otto IV av Burgund og Mahaut av Artois 1291 1307 20. november 1316 9. januar 3. januar 1322 21. januar 1330 Filip V
Blason comte fr Nevers.svg Blanche av Burgund ca 1296 1308 3. januar 1322 ikke kronet 19. mai 1322 april 1326 Karl IV
MarieLuxembourg.jpg Maria av Luxembourg Henrik VII av Det tysk-romerske rike og Margaret av Brabant 1304 21. september 1322 15. mai 1323 26. mars 1324
Jeanne d'Évreux mini.jpg Jeanne d'Évreux Ludvig d'Evreux og Margaret av Artois 1310 5. juli 1325 11. mai 1326 1. februar 1328 ektefelles død 4. mars 1371

Capetianske dynasti, Huset Valois (direkte)[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
JanaBurgundska2.jpg Johanna av Burgund Robert II av Burgund og Agnes av Frankrike (Direkte linje) 24. juni 1293 Juli 1313 1. februar/1. april 1328 27. mai 1328 12. september 1348 Filip VI av Frankrike
Charles the Bad, king of Navarre, pardoned by John the Good as the queens Blanche of Navarre and Jeanne of Evreux.jpg Blanka av Navarra Filip III av Navarra og Johanna II av Navarra 1330-1333 Januar av enten 1349 eller 1350 ikke kronet 22. august 1350 ektefelles død 5. oktober 1398
Joan I of Auvergne.jpg Johanna I av Auvergne Wilhelm XII, hertug av Auvergne og Boulogne og Marguerite d'Évreux 8. mai 1326 13. februar 1349 22. august 1350 26. september 1350 29. september 1360 Johan II av Frankrike
Jeanne de bourbon engraving from statue.png Johanna av Bourbon Peter av Bourbon og Isabella av Valois 3. februar 1338 1350 8. april 1364 19. mai 1364 6. februar 1378 Karl V av Frankrike
Isabeau de Baviere (detail).jpg Isabella av Bayern Stefan III av Bayern og Taddea Visconti ca. 1370 17. juli 1385 1389 21. oktober 1422
ektefellens død
24. september 1435 Karl VI
Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle

Huset Lancaster[rediger | rediger kilde]

Noen kilder referer til Margaret av Anjou som Dronning av Frankrike,[4] men hennes rett til tittelen er omdiskutert. Hun ble kortvarig anerkjent som den eneste i de områdene i Frankrike som var kontrollert av England. (Se hovedartikkel: Dobbeltmonarkiet England og Frankrike)

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
Margaret of Anjou.jpg Margaret av Anjou René I av Neapel og Isabella av Lothringen 23. mars 1430 23. april 1445 ikke kronet som dronning av Frankrike 19. oktober 1453 25. august 1482 Henrik VI av England
Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle

Huset Valois gjenopprettet[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
Marie danjou.jpg Marie av Anjou Ludvig II av Anjou og Yolanda av Aragonia 14. oktober 1404 18. desember 1422  ? 22. juli 1461
ektefellens død
1463 Karl VII av Frankrike
Charlotte of Savoy.PNG Charlotte av Savoia Ludvig av Savoia og Anna av Kypros 1443 14. februar 1451 22. juli 1461  ? 30. august 1483
ektefellens død
1. desember 1483 Ludvig XI av Frankrike
Anne de Bretagne-Jean Bourdichon-reverse.jpg Anna av Bretagne Frans II av Burgund og Margaret av Foix 25. januar 1477 6. desember 1491 8. februar 1492 7. april 1498
ektefellens død
9. januar 1514 Karl VIII av Frankrike
Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle

Capetianske dynasti, Huset Valois (Orléans-delen)[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
Joan of Valois Queen of France.jpg Jeanne av Frankrike Ludvig XI av Frankrike og Charlotte av Savoia 23. april 1464 8. september 1476 7. april 1498
ektefellens innsettelse
Ikke kronet Desember 1498
annullert
4. februar 1505 Ludvig XII av Frankrike
Anne de Bretagne-Jean Bourdichon-reverse.jpg Anna av Bretagne Frans II av Burgund og Margaret av Foix 25. januar 1477 8. januar 1499 18. november 1502 9. januar 1514
1496 Mary Tudor.jpg Maria Tudor Henrik VII av England og Elizabeth av York 18. mars 1496 9. oktober 1514 5. november 1514 1. januar 1515
ektefellens død
25. juni 1533
Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle

Capetianske dynasti, Huset Valois (Angoulême-delen)[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
ClaudeFranceEdit.JPG Claude av Frankrike Ludvig XII av Frankrike og Anna av Bretagne 14. oktober 1499 18. mai 1514 1. januar 1515
ektefellens innsettelse
10. mai 1517 20. juli 1524 Frans I av Frankrike
Joos van Cleve 003.jpg Eleonora av Østerrike Filip I av Castilla og Johanna av Castilla 15. november 1498 4. juli 1530 5. mars 1532 31. mars 1547
ektefellens død
25. februar 1558
Catherine de Medicis.jpg Katharina de' Medici Lorenzo de' Medici og Madeleine de la Tour d'Auvergne 13. april 1519 28. oktober 1533 31. mars 1547
ektefellens innsettelse
10. juni 1549 10. juli 1559
ektefellens død
5. januar 1589 Henrik II av Frankrike
Mary Stuart French Marriage.jpg Maria I av Skottland Jakob V av Skottland og Maria av Guise 8. desember 1542 24. april 1558 10. juli 1559
ektefellens innsettelse
Ikke kronet
allerede kronet som dronning av Skottland
5. desember 1560
ektefellens død
8. februar 1587 Frans II av Frankrike
François Clouet 003.jpg Elisabeth Habsburg av Østerrike Maximilian II av Det tysk-romerske rike og Maria av Habsburg 5. juni 1554 26. november 1570 25. mars 1571 30. mai 1574
husband's death
22. januar 1592 Karl IX av Frankrike
Louise Lorraine.jpg Louise av Lorraine Nikolas av Mercœur og Margaret av Egmont 30. april 1553 13. februar 1575 Ikke kronet 2. august 1589
ektefellens død
29. januar 1601 Henrik III av Frankrike
Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle

Capetianske dynasti, Huset Bourbon[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
Margot.JPG Margrete av Valois Henrik II av Frankrike og Katharina de' Medici 14. mai 1553 18. august 1572[5] 2. august 1589
ektefellens tiltredelse
Ikke kronet 1599
skilsmisse
27. mai 1615 Henrik IV
Peter Paul Rubens 095b.jpg Maria av Medici Frans I av Toscana og Johanna av Østerrike 26. april 1573 5. oktober? 1600 13. mai 1610 14. mai 1610
ektefellens død
3. juli 1642
MariaAnnaofSpain06.jpg Anna av Østerrike Filip III og Margarete av Østerrike 22. september 1601 24. november 1615 Ikke kronet 14. mai 1643
ektefellens død
20. januar 1666 Ludvig XIII
Maria Theresia of Spain.jpg Maria Theresia av Spania Filip IV av Spania og Elisabet av Frankrike 10. september 1638 9. juni 1660 Ikke kronet 30. juli 1683 Ludvig XIV
MariaLeszczynska03.jpg Marie Leszczyńska Stanisław I Leszczyński og Katarina Opalinska 23. juni 1703 4. september 1725 Ikke kronet 24. juni 1768 Ludvig XV
MarieAntoinette1769-70.jpg Marie Antoinette av Frankrike Frans I Stefan og Maria Teresia 2. november 1755 19. april 1770
16. mai 1770
10. mai 1774
ektefellens avsettelse
11. juni 1775 21. september 1792 16. oktober 1793
henrettet
Ludvig XVI
Comtesse de Provence, Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun.jpg Maria Josefina av Savoia (de jure) Viktor Amadeus III av Sardinia og Maria Antonietta av Spania 2. september 1753 16. april 1771 16. juni 1795
ektefellens proklamasjon
Ikke kronet 13. november 1810 Ludvig XVIII
Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle

Bonapartes dynasti[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
Prudhon-Josephine2.png Marie Josephe Tascher de la Pagerie, kalt keiserinne Joséphine Joseph-Gaspard Tascher 23. juni 1763 9. mars 1796 18. mai 1804
ektefelles tiltrdelse
2. desember 1804 10. januar 1810
skilt
29. mai 1814 Napoleon I av Frankrike
Marie-Louise of Austria.jpg Maria Louise av Østerrike, keiserinne Frans II av Det tysk-romerske rike og Maria Teresa av Neapel og Sicilia 12. desember 1791 11. mars 1810 (ved fullmakt)
1. april 1810
Ikke kronet? 6. april 1814
ektefelle abdiserte
17. desember 1841

Capetianske dynasti, Huset Bourbon[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
Caminade - Duchesse d'Angouleme.jpg Marie-Thérèse-Charlotte av Frankrike Ludvig XVI av Frankrike og Marie Antoinette av Frankrike 19. desember 1778 Juni 1799 2. august 1830 i 20 minutter Ikke kronet 2. august 1830
ektefelles tronfrasigelse
19. oktober 1851 Ludvig XIX

Capetianske dynasti, Huset Bourbon (Orléans-delen)[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
Marie-Amélie de Bourbon 1.JPG Maria Amalia av De to Sicilier[6] Ferdinand I av De to Sicilier og Maria Karolina av Østerrike 26. april 1782 25. november 1809 9. august 1830
ektefelles tiltredelse
Ikke kronet 24. februar 1848
ektefelles abduksjon
24. mars 1866 Ludvig Filip av Frankrike

Bonapartes dynasti[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Foreldre Fødsel Ekteskap Ble gemalinne Kroning Opphørte å være gemalinne Død Ektefelle
Eugénie imperatrice.jpg Eugénie de Montijo, keiserinne C. de Gusman y Portocarrero og Maria Manuela Kirkpatrick 5. mai 1826 30. januar 1853 Ikke kronet 4. september 1870
ektefelles avsettelse
11. juli 1920 Napoleon III av Frankrike

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]