Ludvig XVI av Frankrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ludvig XVI
Konge av Frankrike
Ludvig XVI av Frankrike
Ludvig XVI i kroningsskrud
Fyrstehus: Huset Bourbon
Regjeringstid: 1774–1792
Forgjenger: Ludvig XV av Frankrike
Født: 23. august 1754, Slottet i Versailles
Død: 21. januar 1793 (38 år), Place de la Révolution
Begravet: 21. januar 1815 i Klosterkirken Saint-Denis
Foreldre: Ludvig Ferdinand
Maria Josepha Carolina av Sachsen
Ektefelle: Marie-Antoinette av Østerrike
Barn: Marie-Therese-Charlotte
Louis-Joseph-Xavier-Francois
Ludvig XVII
Marie Sophie Hélène Béatrice
Marie Antoinette med sine tre eldste barn, Marie-Thérèse, Louis-Charles og Louis-Joseph. Sophie Hélène Béatrice lå opprinnelig i krybben, men ble malt over etter sin død.

Ludvig XVI (fransk: Louis XVI) (født 23. august 1754, død 21. januar 1793) var Frankrikes konge fra 1774 til 1792. Han var den siste franske absolutistiske konge og ble til slutt offer for revolusjonen, da han med én stemmes overvekt ble dømt til døden og henrettet ved giljotinering den 21. januar 1793.

Ved kroningen i 1774 var Ludvig populær blant folket, men dette endret seg med Frankrikes stigende problemener i årene frem mot den franske revolusjon. Som den fremste representanten for statsmakten fikk Ludvig skylden for landets vanskeligheter og ble mistenkliggjort og latterliggjort av de revolusjonære kretsene. Ettertiden har imidlertid dømt ham annerledes. Historikerne er i dag enige om at Ludvig XVI som person var velmenende og genuint opptatt av sine undersåtters ve og vel. Med sitt lettpåvirkelige sinn var han imidlertid helt uskikket til den posisjon han var tvunget inn i som eneveldig monark. Hans politiske beslutninger var i stor grad styrt av maktkyniske personer ved hoffet og korrupte rådgivere. Da revolusjonen brøt løs oppførte Ludvig seg nærmest handlingslammet. Et fluktforsøk til utlandet mislyktes og kongefamilien ble arrestert. Han opptrådte med stor verdighet under rettssaken som idømte ham dødsstraffen.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av dauphinen Ludvig Ferdinand og kronprinsesse Maria Josepha Carolina av Sachsen. Hans far, eneste sønn av kong Ludvig XV, døde ung og kom aldri på tronen.

Ludvig XVI var gift med Marie-Antoinette av Østerrike. Med henne fikk han fire barn:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Louis XVI of France – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Ludvig XV 
Konge av Frankrike
Etterfølger:
 Monarkiet avskaffet; med tiden Napoleon I