Lucius I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lucius I
Lucius I
Født ???
Roma, Italia
Død 5. mars 254
Roma, Italia
Dåpsnavn Lucius
Innsatt 25. juni 253
Forgjenger Kornelius
Etterfølger Stefan I

Lucius I var pave i åtte måneder fra 253 til 254 og ble kåret til helgen. Hans navnedag er 4.mars.

Han ble født i Roma, men om hans familie vet man bare at faren het Porfyrian. Lucius ble trolig valgt til pave 25. juni 253, og han døde 5. mars 254. Valget foregikk under forfølgelsene, som medførte forvisning av hans forgjenger, Cornelius. Selv ble Lucius forvist straks etter utvelgelsen, men han fikk senere tillatelse til å vende tilbake til Roma.

Han omtales i flere brev fra Cyprianus, der det fremgår at de delte den milde holdningen til muligheten for å tilgi en angrende synder.

Ifølge tradisjonen ble han martyr under Valerians forfølgelser, men dette er tvilsomt, siden disse startet etter mars 254, da Lucius angivelig døde.

Hans gravstein kan stadig ses på Sankt Calistus' kirkegård. Senere ble hans relikvier brakt til Santa Cecilia-kirken i Trastevere sammen med relikviene fra Sankt Cecilia. Tidlig på 1100-tallet var noen demoner angivelig på ferde i Issefjorden ved Roskilde, og da de uttalte at de ikke var redde for noe annet i hele verden enn Lucius' hodeskalle, var det ikke annet å gjøre enn å hente den til Danmark.[1] Roen senket seg igjen over Issefjorden, og slik kom Lucius' hodeskalle til Roskilde domkirke. Dermed ble han også domkirkens skytshelgen.

Etter reformasjonen, som gjorde slutt på tilbedelsen av relikvier, kom hodeskallen til Frederik IIIs «kunstkammer» og derfra senere til Nationalmuseet i København. På 1900-tallet ble relikviet skjenket til den katolske kirke i Danmark, og oppbevares nå i Sankt Ansgars domkirke i København.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ R. Broby-Johansen: Det gamle København (s. 164), forlaget Thanning og Appel, København 1978, ISBN 87-413-6347-7


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Kornelius
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Stefan I