Liste over byer i Mexico

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over metropoler og byer i Mexico.

Byregioner[rediger | rediger kilde]

Mexico by er den klart største byen i Mexico. Byregionen er en av de største i verden.
Monterrey er den største byregionen nord i Mexico
Mérida er den største byregionen på Yucatánhalvøyen, syd i Mexico
Acapulco ved stillehavskysten er mer enn en «badeby»

Den desidert største byregionen i Mexico er ZMCM («Stor-México», kjent som Mexico by med forsteder) med et innbyggertall på 22 095 047 (pr. 1. januar 2005). Følgelig bor omkring 20 prosent av landets innbyggere i hovedstadsregionen. Den følgende tabellen viser de 30 største byregionene i Mexico.

Byregioner i Mexico
Rang Metropol Census 1990
Census 1995
Census 2000
Census 2005
Delstat
1. Mexico by ... ... ... 3&507&22095047&22 095 047 Mexico D.FMéxico D.F., México og Hidalgo
2. Guadalajara ... ... ... 3&506&4095853&4 095 853 JaliscoJalisco
3. Monterrey ... ... ... 3&506&3664331&3 664 331 Nuevo LeónNuevo León
4. Puebla ... ... ... 3&506&2109049&2 109 049 PueblaPuebla
5. Toluca ... ... ... 3&506&1610786&1 610 786 EdomexEdomex
6. Tijuana ... ... ... 3&506&1483992&1 483 992 Baja CaliforniaBaja California
7. León ... ... ... 3&506&1425210&1 425 210 GuanajuatoGuanajuato
8. Ciudad Juárez ... ... ... 3&506&1313338&1 313 338 ChihuahuaChihuahua
9. Torreón ... ... ... 3&506&1110890&1 110 890 CoahuilaCoahuila
10. San Luis Potosi ... ... ... 3&505&957753&957 753 San Luis PotosíSan Luis Potosí
11. Querétaro ... ... ... 3&505&918100&918 100 QuerétaroQuerétaro
12. Mérida ... ... ... 3&505&897740&897 740 YucatánYucatán
13. Mexicali ... ... ... 3&505&855962&855 962 Baja CaliforniaBaja California
14. Aguascalientes ... ... ... 3&505&805666&805 666 AguascalientesAguascalientes
15. Tampico ... ... ... 3&505&803196&803 196 TamaulipasTamaulipas
16. Culiacán ... ... ... 3&505&793730&793 730 SinaloaSinaloa
17. Cuernavaca ... ... ... 3&505&787556&787 556 MorelosMorelos
18. Acapulco ... ... ... 3&505&786830&786 830 GuerreroGuerrero
19. Chihuahua ... ... ... 3&505&784882&784 882 ChihuahuaChihuahua
20. Morelia ... ... ... 3&505&735624&735 624 MichoacánMichoacán
21. Saltillo ... ... ... 3&505&725259&725 259 CoahuilaCoahuila
22. Veracruz ... ... ... 3&505&702394&702 394 Veracruz Veracruz
23. Villahermosa ... ... ... 3&505&644629&644 629 TabascoTabasco
24. Reynosa ... ... ... 3&505&633730&633 730 TamaulipasTamaulipas
25. Cancún ... ... ... 3&505&586288&586 288 Quintana RooQuintana Roo
26. Tuxtla Gutiérrez ... ... ... 3&505&576872&576 872 ChiapasChiapas
27. Xalapa ... ... ... 3&505&545567&545 567 VeracruzVeracruz
28. Oaxaca ... ... ... 3&505&504159&504 159 OaxacaOaxaca
29. Matamoros ... ... ... 3&505&462157&462 157 TamaulipasTamaulipas
30. Pachuca ... ... ... 3&505&438692&438 692 HidalgoHidalgo

Byer[rediger | rediger kilde]

Drabantbyen Ecatepec de Morelos
Puebla, med Malinche i bakgrunnen
Fra sentrum av Aguascalientes
Utsikt over Durango
Sentrum av Villahermosa
Avenyen Guerrero, i Ciudad Obregón
Skipshavn i Coatzacoalcos
Solnedgang ved Playa de los Muertos i Puerto Vallarta
Tecnológico de Estudios Superiores de Chalco, med fjellet Iztaccíhuatl i bakgrunnen til venstre
Utsikt over San Juan del Río

I den følgende tabellen er oppført byer med over 100 000 innbyggere, resultatet av folketellingene (census) fra 12. mars 1990, 5. november 1995, 14. februar 2000 og 17. oktober 2005 samt de overordnete forvaltningsenhetene (delstat) som byene hører inn under. Folketallet i tabellen nedenfor gjelder for innbyggere innenfor bygrensene. Mange byer har urbane områder langt utover bygrensene. Et ekempel på dette er metropolen Mexico by. Denne byen utgjør et eget distrikt og hører ikke inn under noen delstat. Mexicos føderale distrikt har 8 720 916 innbyggere. Ifølge folketellingen fra 2005 bor 8 463 906 av disse i byområdet (área urbana) og 257 010 i det landlige området (área rural, som for eksempel i deler av Tlalpan og Milpa Alta). Innbyggertallene refererer til bybebyggelsen i snever forstand – det geografiske byområdet – ikke til byen eller kommunen som politisk enhet.

Byer i Mexico
Rang By Census 1990
Census 1995
Census 2000
Census 2005
Delstat
1. Mexico by 3&506&8092449&8 092 449 3&506&8288988&8 288 988 3&506&8391517&8 391 517 3&506&8463906&8 463 906 Mexico D.FMéxico D.F
2. Ecatepec de Morelos 3&506&1218135&1 218 135 3&506&1455909&1 455 909 3&506&1621827&1 621 827 3&506&1687549&1 687 549 Edomex
3. Guadalajara 3&506&1650042&1 650 042 3&506&1633053&1 633 053 3&506&1646183&1 646 183 3&506&1600894&1 600 894 Jalisco
4. Puebla de Zaragoza 3&506&1007170&1 007 170 3&506&1157625&1 157 625 3&506&1271673&1 271 673 3&506&1399519&1 399 519 Puebla
5. Ciudad Juárez 3&505&789522&789 522 3&505&995770&995 770 3&506&1187275&1 187 275 3&506&1301452&1 301 452 Chihuahua
6. Tijuana 3&505&698752&698 752 3&505&966097&966 097 3&506&1148681&1 148 681 3&506&1286187&1 286 187 Baja California
7. León de los Aldamas 3&505&758279&758 279 3&505&941626&941 626 3&506&1020818&1 020 818 3&506&1137465&1 137 465 Guanajuato
8. Ciudad Nezahualcóyotl 3&506&1255456&1 255 456 3&506&1233681&1 233 681 3&506&1225083&1 225 083 3&506&1136300&1 136 300 Edomex
9. Monterrey 3&506&1068996&1 068 996 3&506&1088023&1 088 023 3&506&1110909&1 110 909 3&506&1133070&1 133 070 Nuevo León
10. Zapopan 3&505&668323&668 323 3&505&850315&850 315 3&505&910690&910 690 3&506&1026492&1 026 492 Jalisco
11. Naucalpan de Juárez 3&505&772483&772 483 3&505&822358&822 358 3&505&835053&835 053 3&505&792226&792 226 Edomex
12. Chihuahua 3&505&516153&516 153 3&505&613722&613 722 3&505&657876&657 876 3&505&748518&748 518 Chihuahua
13. MeridaMérida 3&505&523422&523 422 3&505&612261&612 261 3&505&662530&662 530 3&505&734153&734 153 Yucatán
14. Guadalupe 3&505&535332&535 332 3&505&618610&618 610 3&505&669842&669 842 3&505&691434&691 434 Nuevo León
15. San Luis Potosí 3&505&489238&489 238 3&505&586585&586 585 3&505&629208&629 208 3&505&685934&685 934 San Luis Potosí
16. Tlalnepantla de Baz 3&505&702270&702 270 3&505&708013&708 013 3&505&714735&714 735 3&505&674417&674 417 Edomex
17. Aguascalientes 3&505&440425&440 425 3&505&537523&537 523 3&505&594092&594 092 3&505&663671&663 671 Aguascalientes
18. Mexicali 3&505&438377&438 377 3&505&505016&505 016 3&505&549873&549 873 3&505&653046&653 046 Baja California
19. Hermosillo 3&505&406417&406 417 3&505&504009&504 009 3&505&545928&545 928 3&505&641791&641 791 Sonora
20. Saltillo 3&505&420947&420 947 3&505&510131&510 131 3&505&562587&562 587 3&505&633667&633 667 Coahuila
21. Acapulco 3&505&515374&515 374 3&505&592528&592 528 3&505&620656&620 656 3&505&616394&616 394 Guerrero
22. Morelia 3&505&428486&428 486 3&505&512169&512 169 3&505&549996&549 996 3&505&608049&608 049 Michoacán
23. Culiacán 3&505&415046&415 046 3&505&505518&505 518 3&505&540823&540 823 3&505&605304&605 304 Sinaloa
24. Santiago de Querétaro 3&505&385503&385 503 3&505&469542&469 542 3&505&536463&536 463 3&505&596450&596 450 Querétaro
25. Torreón 3&505&439436&439 436 3&505&481493&481 493 3&505&502964&502 964 3&505&548723&548 723 Coahuila
26. Tlaquepaque 3&505&328031&328 031 3&505&434710&434 710 3&505&458674&458 674 3&505&542051&542 051 Jalisco
27. Cancún 3&505&167730&167 730 3&505&297183&297 183 3&505&397191&397 191 3&505&526701&526 701 Quintana Roo
28. Chimalhuacán 3&505&235587&235 587 3&505&410031&410 031 3&505&482530&482 530 3&505&524223&524 223 Edomex
29. Reynosa 3&505&265663&265 663 3&505&320458&320 458 3&505&403718&403 718 3&505&507998&507 998 Tamaulipas
30. Tuxtla Gutiérrez 3&505&289626&289 626 3&505&378079&378 079 3&505&424579&424 579 3&505&490455&490 455 Chiapas
31. Cuautitlán Izcalli 3&505&313238&313 238 3&505&401119&401 119 3&505&433830&433 830 3&505&477872&477 872 Edomex
32. San Nicolás de los Garza 3&505&436603&436 603 3&505&487924&487 924 3&505&496879&496 879 3&505&476761&476 761 Nuevo León
33. Ciudad López Mateos 3&505&315059&315 059 3&505&427192&427 192 3&505&467544&467 544 3&505&471904&471 904 Edomex
34. Toluca 3&505&327865&327 865 3&505&368384&368 384 3&505&435125&435 125 3&505&467712&467 712 Edomex
35. Victoria de Durango 3&505&348036&348 036 3&505&397687&397 687 3&505&427135&427 135 3&505&463830&463 830 Durango
36. Veracruz 3&505&303152&303 152 3&505&381190&381 190 3&505&411582&411 582 3&505&444438&444 438 Veracruz
37. Matamoros 3&505&266055&266 055 3&505&323794&323 794 3&505&376279&376 279 3&505&422711&422 711 Tamaulipas
38. Ciudad Apodaca 3&505&103364&103 364 3&505&212118&212 118 3&505&270369&270 369 3&505&393195&393 195 Nuevo León
39. Xalapa 3&505&279451&279 451 3&505&324081&324 081 3&505&373076&373 076 3&505&387879&387 879 Veracruz
40. Tonalá 3&505&151190&151 190 3&505&250058&250 058 3&505&315278&315 278 3&505&374258&374 258 Jalisco
41. Mazatlán 3&505&262705&262 705 3&505&302808&302 808 3&505&327989&327 989 3&505&352471&352 471 Sinaloa
42. Nuevo Laredo 3&505&218413&218 413 3&505&273797&273 797 3&505&308828&308 828 3&505&348387&348 387 Tamaulipas
43. Irapuato 3&505&265042&265 042 3&505&299604&299 604 3&505&319148&319 148 3&505&342561&342 561 Guanajuato
44. Villahermosa 3&505&261231&261 231 3&505&301238&301 238 3&505&330846&330 846 3&505&335778&335 778 Tabasco
45. Cuernavaca 3&505&279187&279 187 3&505&311095&311 095 3&505&327162&327 162 3&505&332197&332 197 Morelos
46. Xico ... 3&505&286839&286 839 3&505&322784&322 784 3&505&331321&331 321 Edomex
47. Celaya 3&505&214856&214 856 3&505&251724&251 724 3&505&277750&277 750 3&505&310413&310 413 Guanajuato
48. Tampico 3&505&272690&272 690 3&505&278933&278 933 3&505&295442&295 442 3&505&303635&303 635 Tamaulipas
49. Tepic 3&505&206967&206 967 3&505&254551&254 551 3&505&265817&265 817 3&505&295204&295 204 Nayarit
50. Ciudad General Escobedo 3&504&96962&96 962 3&505&174486&174 486 3&505&230556&230 556 3&505&295131&295 131 Nuevo León
51. Ixtapaluca 3&505&115711&115 711 3&505&153138&153 138 3&505&235827&235 827 3&505&290076&290 076 Edomex
52. San Francisco Coacalco 3&505&151255&151 255 3&505&202778&202 778 3&505&252291&252 291 3&505&285822&285 822 Edomex
53. Ciudad Victoria 3&505&194996&194 996 3&505&230304&230 304 3&505&249029&249 029 3&505&278455&278 455 Tamaulipas
54. Ciudad Obregón 3&505&219980&219 980 3&505&244028&244 028 3&505&250790&250 790 3&505&270992&270 992 Sonora
55. Pachuca de Soto 3&505&174013&174 013 3&505&209996&209 996 3&505&231602&231 602 3&505&267751&267 751 Hidalgo
56. Ensenada 3&505&169426&169 426 3&505&192550&192 550 3&505&223492&223 492 3&505&260075&260 075 Baja California
57. Ciudad Santa Catarina 3&505&162707&162 707 3&505&201233&201 233 3&505&225976&225 976 3&505&259202&259 202 Nuevo León
58. Oaxaca de Juárez 3&505&212818&212 818 3&505&242247&242 247 3&505&251846&251 846 3&505&258008&258 008 Oaxaca
59. Villa Nicolás Romero 3&505&146342&146 342 3&505&192534&192 534 3&505&216192&216 192 3&505&242798&242 798 Edomex
60. Gómez Palacio 3&505&164092&164 092 3&505&192888&192 888 3&505&210113&210 113 3&505&239842&239 842 Durango
61. Uruapan del Progreso 3&505&187623&187 623 3&505&215449&215 449 3&505&225816&225 816 3&505&238975&238 975 Michoacán
62. Tehuacán 3&505&139450&139 450 3&505&172510&172 510 3&505&204598&204 598 3&505&238229&238 229 Puebla
63. Coatzacoalcos 3&505&198817&198 817 3&505&222027&222 027 3&505&225973&225 973 3&505&234174&234 174 Veracruz
64. Los Reyes la Paz 3&505&134544&134 544 3&505&178534&178 534 3&505&211298&211 298 3&505&232211&232 211 Edomex
65. Los Mochis 3&505&162659&162 659 3&505&188349&188 349 3&505&200906&200 906 3&505&231977&231 977 Sinaloa
66. Soledad de Graciano Sánchez 3&505&123943&123 943 3&505&147188&147 188 3&505&169574&169 574 3&505&215968&215 968 San Luis Potosí
67. San Francisco de Campeche 3&505&150518&150 518 3&505&178160&178 160 3&505&190813&190 813 3&505&211671&211 671 Campeche
68. Monclova ... ... ... 3&505&198819&198 819 Coahuila
69. Buenavista ... ... ... 3&505&198404&198 404 Edomex
70. Ciudad Madero 3&505&160331&160 331 ... ... 3&505&198819&198 819 Tamaulipas
71. Tapachula ... ... ... 3&505&189991&189 991 Chiapas
72. Nogales ... ... ... 3&505&189759&189 759 Sonora
73. La Paz 3&505&137641&137 641 ... ... 3&505&189176&189 176 Baja California Sur
74. Puerto Vallarta ... ... ... 3&505&177830&177 830 Jalisco
75. Poza Rica de Hidalgo 3&505&172232&172 232 ... ... 3&505&174512&174 512 Veracruz
76. Chicoloapan ... ... ... 3&505&168591&168 591 Edomex
77. Chilpancingo de los Bravo 3&505&114244&114 244 ... ... 3&505&166796&166 796 Guerrero
78. Metepec ... ... ... 3&505&164182&164 182 Edomex
79. Ojo de Agua ... ... ... 3&505&161820&161 820 Edomex
80. Ciudad del Carmen ... ... ... 3&505&154197&154 197 Campeche
81. San Pablo de las Salinas ... ... ... 3&505&160432&160 432 Edomex
82. Jiutepec ... ... ... 3&505&153704&153 704 Morelos
83. Cuautla ... ... ... 3&505&145482&145 482 Morelos
84. Chalco de Díaz Covarrubias ... ... ... 3&505&144311&144 311 Edomex
85. Salamanca 3&505&123190&123 190 ... ... 3&505&143838&143 838 Guanajuato
86. San Cristóbal de las Casas ... ... ... 3&505&142364&142 364 Chiapas
87. Piedras Negras ... ... ... 3&505&142011&142 011 Coahuila
88. San Luis Río Colorado ... ... ... 3&505&138796&138 796 Sonora
89. Chetumal ... ... ... 3&505&136825&136 825 Quintana Roo
90. Córdoba 3&505&153959&153 959 ... ... 3&505&136237&136 237 Veracruz
91. Boca del Río ... ... ... 3&505&129416&129 416 Veracruz
92. Zamora de Hidalgo 3&505&145597&145 597 ... ... 3&505&127606&127 606 Michoacán
93. Acuña ... ... ... 3&505&126238&126 238 Coahuila
94. Colima 3&505&154347&154 347 ... ... 3&505&123597&123 597 Colima
95. Zacatecas 3&505&154989&154 989 ... ... 3&505&122889&122 889 Zacatecas
96. San Pedro Garza García ... ... ... 3&505&121977&121 977 Nuevo León
97. San Juan del Río ... ... ... 3&505&120984&120 984 Querétaro
98. Naucalpan ... ... ... 3&505&118181&118 181 Edomex
99. Orizaba ... ... ... 3&505&117273&117 273 Veracruz
100. Ciudad Valles ... ... ... 3&505&116261&116 261 San Luis Potosí
101. Fresnillo ... ... ... 3&505&110892&110 892 Zacatecas
102. Manzanillo ... ... ... 3&505&110728&110 728 Colima
103. Iguala ... ... ... 3&505&110390&110 390 Guerrero
104. Minatitlán 3&505&142060&142 060 ... ... 3&505&109791&109 791 Veracruz
105. Delicias ... ... ... 3&505&108187&108 187 Chihuahua
106. Navojoa ... ... ... 3&505&103312&103 312 Sonora
107. Guaymas 3&505&123438&123 438 ... ... 3&505&101507&101 507 Sonora
108. Hidalgo del Parral ... ... ... 3&505&101147&101 147 Chihuahua
109. Playa del Carmen ... ... ... 3&505&100383&100 383 Quintana Roo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]