Morelia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Morelia

Flagg

Våpen

LandMexicos flagg Mexico
Grunnlagt18. mai 1541 (Julian)
Postnummer58000
Retningsnummer443
Befolkning962 555[1] (2020)
Høyde o.h.1 920 meter
Nettsidewww.morelia.gob.mx
Kart
Morelia
19°42′10″N 101°11′32″V

Morelia er hovedstaden i delstaten Michoacán i Mexico, nordvest for hovedstaden Mexico by. Innbyggertallet var 608 049 i 2005 (Segundo Conteo de Población y Vivienda). Metro, 735 624. Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo, grunnlagt i 1551, er et av Amerikas eldste universiteter (for eksempel eldre enn USAs eldste barneskole). Byen ligger i over 1 921 meters høyde, og nyter et behagelig klima.

Katedralen

Historie[rediger | rediger kilde]

Morelia ble grunnlagt i 1541 av conquistadoren Antonio de Mendoza under navnet Valladolid, hans fødeby i Spania. Som sentrum i det rike og vakre Michoacán ble byen et viktig sentrum i Ny-Spania, det spanske riket i Mexico, med byggingen av utallige kirker, klostre, en stor katedral og en viktig akvedukt. I 1783 ble den meksikanske frihetshelten Jose Maria Morelos y Pavón født i Valladolid. Etter Mexicos selvstendighet ble derfor byen oppkalt etter ham, og fikk navnet Morelia.

Avenida Madero.

Bylandskap i Morelia[rediger | rediger kilde]

Morelia er en av de vakreste av Mexicos mange kolonibyer, og 150 kvartaler av sentrum, som tilsvarer byens totale utbredelse i kolonitiden, er oppført på UNESCOs liste over verdensarven. Nesten alle husene og kirkene er oppført i en spesiell rød sandstein. Katedralen i Morelia er oppført i meksikansk barokkstil, og har et rikt interiør, og det finnes også en rekke andre kirker. Mest spesiell er muligens Santuario de Guadalupe, med et fargestrålende interiør i folkelig rokokkostil. Akvedukten fra kolonitiden preger mye av byen. En storslagen akvedukt ble også bygd i kolonitiden for å sikre vannforsyningen til byen.

Byens sentrum er zócalo, stortorget, omgitt av katedralen og av de mange palassene fra kolonitiden, samt søylerekker med elegante kafeer. Den krysses av hovedgata Avenida Madero.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]