Orizaba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orizaba

Våpen

Kart over

LandMexicos flagg Mexico
DelstatVeracruz
Postnummer94300
Retningsnummer272
Areal27,97 km²
Befolkning117 289 (2005)
Bef.tetthet4 193,39 innb./km²
Høyde o.h.1 242 meter
Nettsidewww.orizaba.gob.mx/
Kart
Orizaba
18°51′N 97°06′V

Orizaba (nahuatl: Ahualizapan, otomi: Mb’oñ’u) er en by og en kommune i den meksikanske delstaten Veracruz. Den ligger 20 km vest for søsterbyen Córdoba, og grenser til Río Blanco og Ixtaczoquitlán, langs riksveiene 180 og 190. Byen hadde i 2005 et innbyggertall på 117 273, og dekker nesten hele arealet til kommunen. Kommunens innbyggertall var på 117 289 og har et areal på 27,97 km². Navnet Orizaba kommer av den spanske uttalen av nahuatl-navnet Ahuilizapan [āwil-lis-ā-pan], som betyr (omtrent) «sted med lekende vann».

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger 1200 meter over havet, ved bredden av Río Blanco og sideelvene dens, deriblant Río Orizaba, nær munningen til en stor dal som fører vestover inn i den østlige delen av Sierra Madre. Denne beliggenheten ved foten av fjellene er et viktig knutepunkt langs det som i flere hundre år har vært den viktigste handelsruta mellom Mexico by og Veracruz ved kysten av Mexicogolfen. Nord for dalen ligger Pico de Orizaba (Citlaltéptl), en vulkan som med sine 5636 moh. er Mexicos høyeste fjell og det tredje høyeste i Nord-Amerika.

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet er generelt sett behagelig, men det er ofte regn og overskyet. Gjennomsnittstemperaturen er på 18 °C, og gjennomsnittlig nedbørsmengde er 1 800 mm i året. På de varmeste dagene av året kan temperaturen overstige 33 °C, og om vinteren kan den krype ned til 4 °C. Jorda i Orizaba er særlig fruktbar.

Språk[rediger | rediger kilde]

Språket i Orizaba er i hovedsak spansk, som i resten av Mexico. I landsbyen Ixhuatlancillo, som ligger nord for Orizaba, og i det store fjellområdet i sør (Sierra de Zongolica) bor det flere tusen mennesker som snakker en variant av nahuatl som ofte kalles Orizaba nahuatl.

Historie[rediger | rediger kilde]

Parque López
Minnemonument over martyrene fra Río Blanco foran San Miguel Arcangel-katedralen i sentrum av Orizaba

Orizaba var allerede en betydningsfull landsby da spanjolene okkuperte landet, og det var i Orizaba at La Malinche, tolken og elskerinna til Hernán Cortés, gifta seg med spanjolen Juan Jaramillo. Det er satt opp en plakett i byen til minne om dette giftemålet. I kolonitida ble Orizaba en viktig by. 27. januar 1774 ble Orizaba tildelt status som villa av spanskekongen Carlos III, og 29. november 1830 fikk den bystatus.

Da Lucas Alamán grunnla Orizabas første tekstilfabrikk i 1836 (Cocoalapan-fabrikken), starta byens økonomiske liv som en industriell by. I 1839 ble avisa La Luz starta. Samme år ga guvernør Francisco Hernández y Hernández navnet Veracruz-Llave til denne meksikanske delstaten, til minne om General Ignacio de la Llave, som ble født i Orizaba. 8. mai 1874 ble Orizaba hovedstad i delstaten, men i 1978 ble denne statusen overført til Xalapa. I Porfirio Diaz' regjeringstid (El Porfiriato) ble Orizaba deklarert som den mest utdanna byen i Mexico. I sentrum av byen ligger det en bygning som heter El Palacio de Hierro (Jernpalasset), som er tegna av den franske arkitekten Gustave Eiffel. Delene ble frakta i båt fra Østerrike under El Porfiriato og satt sammen i Orizaba.

Orizaba er en viktig industriby. I 1896 ble Cervecería Moctezuma grunnlagt, et bryggeri som den dag i dag produserer de kjente ølmerkene Sol og Dos Equis.

I de siste åra under Porfirio Díaz' ledelse, fant det sted to store streiker i landet. Den siste av dem, Río Blanco-streiken, fant sted i Orizaba, og var en viktig opptakt til den meksikanske revolusjonen.

Monumenter og bygninger[rediger | rediger kilde]

  • El Palacio de Hierro («Jernpalasset»)
  • El Palacio Municipal (rådhuset)
  • Carmen-kirken
  • La Concordia-kirken
  • Statlig kunstmuseum

Viktige personer fra Orizaba[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]