Lørdagsredaksjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lørdagsredaksjonen
Generell informasjon
SjangerUnderholdningsprogram
Prod.landNorge
Sendeår1980–1982
Sesonger2
Episoder16
Lengde60 (per episode)
SpråkNorsk
Foran kamera
ProgramlederErik Bye
Bak kamera
Skaper(e)Erik Bye
RegiJohn Andreassen
TittelmusikkIver Kleive[1]
MusikkIver Kleive[1]
Sending
Periode6. des. 198023. jan. 1982
TV-kanalNRK
Eksterne lenker
IMDb

Lørdagsredaksjonen var et norsk direktesendt underholdningsprogram med Erik Bye som gikk på NRK-TV fra 1980 til 1982. Programmet ble både skapt og ledet av Erik Bye, mens Stein Roger Bull og John Andreassen var henholdsvis prosjektleder og regissør.[1] Programmet gikk sent på lørdagskveldene og var sammensatt av samtaler, musikk, reportasjer, alvor og humor.[1] Det var også faste musikalske innslag med Rolf Just Nilsen.[2]

Hovedgjesten i den første sendingen var den Édith Piaf-aktuelle skuespilleren Britt Langlie.[1] Hovedtema for premieren var prøvesprengning av atomvåpen og Bye hadde i den forbindelse satt i stand et intervju med fredsprisvinneren Linus Pauling. Temavalget gjorde at Bye ble utsatt for tildels mye kritikk.[3] Kritikken gikk i hovedsak ut på at et slikt alvorlig tema ikke passet på en lørdagskveld.[4] Programmet ble også gjenstand for debatt i Stortinget.[5]

Om programmet[rediger | rediger kilde]

Reaksjoner
Lørdagsredaksjonen ble omdiskutert på grunn av at det tok opp en rekke alvorlige temaer.[6] Reaksjonene kom i hovedsak på grunn av at programmet gikk på lørdagskveldene.[7] Atomvåpen, kjemiske våpen, gisseldramaet i Teheran, Fredsprisen, Alta-konflikten, og afghanske geriljaledere med sovjetiske "sommerfuglminer" var blant de temaer som ble tatt opp i de årene programmet gikk.[6] Reaksjonene var særlig sterke etter første sending, hvor prøvesprengning av atomvåpen var hovedtema. Den sterkeste kritikken mot programmet kom fra Morgenbladet,[4] mens en journalist i VG brukte ord som «vulgærpropaganda» og beskyldte Bye for å drive politisk agitasjon.[8] Bye sa til sitt forsvar at programmet gikk sent på kvelden og de rene underholdningsprogrammene gikk tidligere på kvelden. Han mente dessuten at de som lager TV-programmer oftere burde «forsøke å gjøre fjernsynet til noe annet enn et avslappingsmiddel».[4]

I januar 1981 ble programmet også gjenstand for debatt i Stortinget. Bakgrunnen var en episode der temaet var sivil ulydighet i forbindelse med Alta-konflikten. Bye ble like etter programmet beskyldt for å oppfordre til slike metoder. Ap-representanten Kjell Magne Fredheim var særlig krass i sin kritikk, mens SVs Stein Ørnhøi tok Bye i forsvar. NRK-sjef Torolf Elster var også til stede under debatten, men tok overfor pressen avstand fra Fredheims beskyldninger.[5]

Mange ringte og var fly forbannet. de ga klar beskjed om at de ønsket seg den tradisjonelle lørdagskveld-menyen i TV. De ville ha kos og gøy og farger og sparkepiker - ikke angst for vår framtid. Men selv om mange var sinte, var det mange som takket oss også.

Erik Bye (1980)[9]

Den konservative pressen, med Morgenbladet i spissen, raste og beskyldte Erik Bye for å manipulere. De kalte ham venstrevridd, unyansert, forsvarsfiendtlig og naiv. Ikke minst ble han skjelt ut fordi han serverte det norske folk det dypeste alvor midt på blanke lørdagskvelden og holdt ham ansvarlig for at «tusener av nordmenn gikk vettskremte til sengs».

Arvid Bryne (2001)[10]

Lørdagsredaksjonen har blitt beskrevet som det programmet hvor Bye viste sitt sterkeste og klareste politiske engasjement i løpet av karrieren.[11]

Produksjonsstab[rediger | rediger kilde]

Sendinger[rediger | rediger kilde]

  • Sesong 1: Åtte sendinger i perioden 6. desember 1980 til 24. januar 1981.[12][1]
  • Sesong 2: Åtte sendinger i perioden 28. november 1981 til 23. januar 1982.[13]

Musikk[rediger | rediger kilde]

Sangen «Hersker og narr», som ble fremført av Rolf Just Nilsen i programmet, ble i 1985 innspilt og utgitt på nytt av Erik Bye på hans album Vandring på Vår Herres Klinkekule. Bye uttalte at sangen var tilegnet Nilsen.[14]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bye, Erik (1987). Å skyte en teddybjørn. Oslo. 
  • Bryne, Arvid (2001). Hildringstimer. Et portrett av Erik Bye. Oslo. 

[6][10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i VG - Erik Bye i all hemmelighet (6.12.1980, s.61)
    1. ««Lørdagsredaksjonen» skal lage åtte programmer i ukene fremover. De skal sendes i timen før kveldsnytt, og vil være sammensatt av reportasjer, samtaler, musikk, alvor og skjemt.»
    2. «Redaksjonen som har ansvaret for disse sendingene er Øivind Thue, Ingar Ølen, Turid Widerøe, Thor Jacobsen, Berit Ruud Brekken og programlederen Brik Bye.»
    3. «Dette er grunnen til at vi ikke vil si noe om våre direktesendinger, sier prosjektleder Stein-Roger Bull.»
    4. «Rolf Just Nilsen og Britt Langlie skal være med i programmet.»
  2. ^ VG - Rampelys: Takk for oss (26.1.1981)
  3. ^ Stein Østbø (1. mars 2003). «Beske, burleske Bye». Verdens Gang. Arkivert fra originalen 28. juni 2010. Besøkt 28. juni 2010. 
  4. ^ a b c VG - Erik Bye svarer på kritikken (10.12.1980, s.43)
    1. «Reaksjoner fra seerne hagler over Erik Bye etter at den første «Lørdagsredaksjonen» gikk på lufta. De fleste brevene er positive og undertegnet med fullt navn, noen er ondskapsfulle og anonyme.»
    2. «Vi ville lage et eksperiment med å sende seriøst stoff på lørdager. Det var en helt bevisst idé.»
    3. «Men tro ikke at jeg ikke er innforstått med publikums berettig ede krav til å hygge seg med TV på lørdagskvelden. En forutsetning for at et program som «Lørdagsredaksjonen» skal virke riktig, er at de rendyrkede underholdningsformene er ivaretatt tidligere på kvelden.»
    4. «På lederplass beskylder Morgenbladet Erik Bye for å ha laget et program som er «absurd» og som ikke tar hensyn til barna.»
    5. «Vi må ikke bli redde for å snakke ut om ting, sier han. — Jeg håper inderlig at programmene våre vil stimulere til debatt, at vi makter å gjøre fjernsynet til noe annet enn et avslappingsmiddel.»
  5. ^ a b VG - Ingen grunn til reaksjon (23.1.1981, s.5)
    «Erik Bye hadde et TV-program om sivil ulydighet halvannet døgn før det smalt i Stilla. Og det programmet likte ikke Aps Kjell Magne Fredheim.»
  6. ^ a b c NTBtekst - 07.11.1987 - Seksjon: INN - Kategori: Personstoff og kuriosa
    1. «Krysserraketter, kjemiske våpen, gisseldramaet i Teheran, fredsprisen, Alta-saken, forhåndslagring og afghanske geriljaledere med sovjetiske "sommerfuglminer" brakte Erik Bye inn i de tusen hjem i beste sendetid på lørdagskvelden, gjennom den omdiskuterte "Lørdagsredaksjonen". Ideen med programserien, som startet i desember 1980, var å nærme seg spørsmål i tiden gjennom narrens øyne.»
    2. «I dag blir hendelsene historie forrykende fort, og med dette for øyet har Bye brukt lange perioder gjennom de siste to årene til å forfatte sin erindringsbok "...å skyte en teddybjørn" som nå utkommer på Cappelen forlag.»
  7. ^ VG - Erik tror på de unge (02.09.1985, s.40)
    «For noen, år siden satte han lørdagsgodtet i halsen på mange seere med Lørdagsredaksjonen. Atomopprustning var ikke like populært i de tusen hjem på selveste lørdagskvelden»
  8. ^ VG - Frykten som underholdning (17.12.1980, s.38)
    «Undertegnede hadde sett fram til Byes seriøse lørdagsprogram med forventning. At Bye skulle misbruke TV-monopolet til å agitere for en aktuell politisk aksjon, var meget uventet for oss som oftest har forbundet hans navn med kvalitet. Men selv en Erik Bye lar seg altså bruke i vulgærpropagandaens tjeneste.»
  9. ^ Dagbladet - Dagbladet for 25 år siden (8.12.2005)
  10. ^ a b ceId=2 Avis 1 Aften - HISTORISK/Erik Bye (10.10.2001, s.2))
    «Om Erik Byes TV-program «Lørdagsredaksjonen» i 1980, fra boka «Hildringstimer», Arvid Bryne, Tiden 2001»
  11. ^ VG - Han samlet hele Norge (14.10.2004, s.17)
    «Det sterkeste og klareste politiske engasjementet viste han først i 1980 i programserien «Lørdagsredaksjonen». Den kalde krigen var nådd frysepunktet med Sovjets invasjon i Afghanistan og USAs valg av Reagan som ny president»
  12. ^ VG - Underholdning er alvor (15.12.1980, s.45)
    1. «Også etter det andre programmet fra «Lørdagsredaksjonen» stormet reaksjonene på.»
    2. «Serien avsluttes 24. januar, og det blir forferdelig travelt.»
  13. ^ VG - TV i helgen (25.1.1982)
  14. ^ Aftenposten Aften - På vandring med Erik Bye (28.11.1986 - Side: 15)
    «En av visene på platen er tilegnet Rolf Just Nilsen, som også sang den i en utgave av "Lørdagsredaksjonen" - Erik Byes dengang så omdiskuterte TVprogram på selveste gudskjelovkvelden. "Hersker og narr" er en kommentar til vår likegyldighet overfor maktens innehavere.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]