Kantarell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kantarell
Kantarell
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cantharellus cibarius
Fr., 1821,
Agaricus alectorolophoides,
Agaricus chantarellus,
Alectorolophoides cibarius,
Cantharellus edulis,
Cantharellus neglectus,
Cantharellus pallens,
Cantharellus rufipes,
Cantharellus vulgaris,
Chanterel alectorolophoides,
Chanterel chantarellus,
Craterellus cibarius,
Merulius alectorolophoides,
Merulius chantarellus,
Merulius cibarius
Norsk(e) navn: kantarell,
ekte kantarell,
gul kantarell
Hører til: kantareller,
ekte hymeniesopper, Hymeniesopper, Stilksporesopper, sopper,
Opisthokonta,
eukaryoter, liv
Habitat: næringsfattig løv- og barskog
Utbredelse: Asia, Europa, Nord-Amerika og Australia

Kantarell (Cantharellus cibarius) er en meget ettertraktet og høyt skattet sopp. Den regnes som 'skogens gull' og har i lange tider vært en av de mest ettersøkte soppene for sopplukkere. Med dens milde smak og fruktaktige lukt, samt dens karakteristiske lysende gulfarge, er den lett å kjenne igjen. Kantarellen danner mykorrhiza (sopprot) med mange ulike trær. Det betyr at kantarellen tar opp vann til treet som den danner mykorrhiza med via røttene til treet. Og i gjengjeld får kantarellen næring fra det samme treet.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Kantarellen er lett å få øye på og gjenkjenne ute i naturen. Den trives godt i eldre granskog og bjørkeskog. Fargen varierer fra gul til dyp guloransje, og hatten blir rødflekket ved skade. Soppen har nedgående ribber som løper langt ned på stilken. Ribbene har uregelmessige avslutninger på stilken. Hatten er nedtrykt i midten, og kan variere sterkt i form. Kjøttet er fast og noe blekere enn sopphatten, og har en behagelig, fruktaktig lukt og en mild krydderaktig smak. Soppen er sjeldent markspist.

Soppen har blekgule elliptiske sporer, rundt 8 x 4,5 µm store. Soppen opptrer gruppevis, gjerne over flere kvadratmeter.

Kantarell i skogen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kantarellen er vanlig i Norge nord til Nordland, men finnes også i Troms. Den kan opptre sparsomt noen steder og har sin hovedsesong fra juni til oktober. Soppen er skjør, og blir lett ødelagt dersom det kommer for lite regn. Den opptrer ofte i næringsfattig løv- og barskog, som gran- og bjørkeskog og den trives godt langs opptråkkede stier.

Det anbefales å alltid la det stå igjen noen eksemplarer når man er ute og plukker kantareller, og ikke ta alle sammen. Slik får den mulighet til å spre seg og danne nye bestander.

I flere land i Europa har kantarellen vært i stadig tilbakegang uten at man helt vet hvorfor. Muligens henger dette sammen med den stadig økende luftforurensning og bruken av tunge maskiner i sårbart skogsmiljø. I Polen er kantarellen nå oppført på rødlisten som "under oppsyn", i Østerrike er den oppført som "sjelden" og "potensielt truet", og i Tyskland og Nederland er den "sårbar", med risiko for å bli truet i fremtiden.[1]

Forvekslingsmuligheter[rediger | rediger kilde]

Den eneste forvekslingsmuligheten man har i Norge er skivesoppen falsk kantarell (Hygrophoropsis aurantiaca). Falsk kantarell er ingen matsopp, men den er heller ikke giftig. I Middelhavsområdene finner man maquissopp (Omphalotus olearius), som kan ligne på kantarellen. Maquissoppen er giftig, og alvorlige forvekslingstilfeller har forekommet. Med noen års mellomrom er det likevel en eller to som klarer å forveksle denne med spiss giftslørsopp. Ser du ikke forskjell, må du gå til soppkontrollen.

Matlaging[rediger | rediger kilde]

Kantareller hører til de aller beste soppene en kan bruke til matlaging. En meget populær rett er sauterte kantareller i smør, med salt og pepper – og litt hvitløk med en skvett fløte til. Det brukes ofte på brød og er uovertruffen som et supplement til kjøttretter. Stekte kantareller er veldig godt i risotto, supper eller rørt sammen med pasta med et par spiseskjeer cottage cheese og rømme. Kantareller brukes også i paier, omeletter eller med stekt bacon tilsatt hakket hvitløk og salvie.

Kantareller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.svampe.dk/svampe/svampepdf/svampe37.pdf

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Cantharellus cibarius – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Cantharellus cibarius – detaljert artsinformasjon