Sjablong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bokstavsjablong i plast

Sjablong eller mal dreier seg i malerkunst, malerfag, grafikk eller grafisk design om ferdige former, vanligvis i form av et stivt flak av tre, papp, metall eller plast, der det er stanset eller skåret ut hull for det som skal ha en bestemt farge. Bruk av sjablong består i legge sjablongen på det underlaget (papir, vegg og annet) som skal påføres skrift eller bilder, for deretter å påføre farge i hullene - og eventuelt flytte sjablongen for å gjenta motivet som en rapport i et mønster. Selv om det ikke var regnet som helt stor kunst, er det kjent at en del malere i tidligere tider brukte sjablonger for å lette arbeidet. En del graffiti og gatekunst utføres i dag ved hjelp av sjablonger. Disse arbeidene kan omtales som stensiler.

Sjablonger var desto mere vanlige når malere skulle lage dekor på vegger, særlig i 1800-årene. Sjablongmaling er i dag mest til hobbybruk, men forekommer også profesjonelt.

Bokstav- og tallsjablonger ble tidligere brukt av arkitekter og ingeniører til å tekste eller tegne inn symboler eller figurer på tekniske tegninger. Sjablonger i større formater brukes av næringslivsbedrifter til å påføre tekst på kasser og containere som skal fraktes med forskjellige transportmidler, gjerne sammen med firmalogo eller instruksjoner eller advarsler som «Denne side opp» eller «Fragile».

Annet[rediger | rediger kilde]

Ordet 'sjablong' kan også brukes i overført betydning som synonym for arbeid som utføres rutinemessig eller stereotypt, eller som tilnærmet synonym for klisjé, et forslitt eller uoriginalt uttrykk i litteratur eller andre kunstuttrykk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]