Jacob Bjerknes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Jacob Aall Bonnevie Bjerknes (født 2. november 1897 i Stockholm, død 7. juli 1975 i Los Angeles, California) var en norsk-amerikansk meteorolog. Sønn av meteorologen Vilhelm Bjerknes (18621951), en av de fremste pionerene i den moderne værvarsling.

Han var medlem av en gruppe meteorologer, kalt Bergensskolen, som Vilhelm Bjerknes ledet i utviklingen av modellen som forklarer dannelsen, forsterkingen og oppløsingen av ekstratropiske sykloner, det vi kaller lavtrykk, og som introduserte konseptet om fronter, skarpe grenser mellom to forskjellige luftmasser. Dette konseptet er kjent som den norske syklonmodellen.

I 1922 ga han ut artikkelen The life cycle of cyclones and the polar front theory of atmospheric circulation sammen med Halvor Solberg, der han forklarte at dynamikken i polarfronten, sammen med syklonmodellen, var den drivende mekanismen bak varmetransport mot polene i atmosfæren. For dette og annen forsking fikk Bjerknes doktorgrad ved Universitetet i Oslo i 1924. Alle værvarslingmodeller i dag baserer seg på en eller annen måte på denne modellen.

Bjerknes var med som meteorolog da Roald Amundsen krysset Arktis første gang i luftskipet Norge i 1926. I 1933 oppdaget han den atmosfæriske bølgen i forbindelse med sykloner. I 1937 forklarte han hvordan trykktendensen ved jordoverflaten kunne benyttes til å forutsi utviklingen av lavtrykk.

I 1933-1934 forleste Bjerknes ved Massachusetts Institute of Technology i USA og i 1940 emigrerte han til USA der han ble leder for en meteorologisk avdeling ved fysikkavdelingen ved University of California i Los Angeles. Her utviklet han og nordmannen Jørgen Holmboe videre teoriene rundt trykktendensen ekstropiske sykloner.

I 1950-årene var Bjerknes en av de første til å føreslå bruk av raketter, og senere satellitter, til å ta bilder av storskala værsystem i atmosfæren. Samme tiår begynte de første datamaskinene å bli tilgjengelige for meteorologisk forsking og syklonmodellen til Bjerknes ble en viktig del av de første nøyaktige værprognosene laget av en datamatskin i 1952.

I de senere år fokuserte Bjerknes på energiutvekslingen mellom atmosfæren og havet, og særlig effekten av El Niño.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Jacob Bjerknes mottok mange utmerkelser for det banebrytende arbeidet sitt innen meteorologi.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]