Herbert Kappler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Herbert Kappler i 1946

Herbert Kappler (født 29. september 1907 i Stuttgart, død 9. februar 1978 i Soltau, Vest-Tyskland) var under Andre verdenskrig sjef for Sipo og SD i Roma. Han oppnådde grad av Obersturmbannführer.

I egenskap av å være offiser i Allgemeine-SS hadde Kappler allerede tidlig i 1939 tiltrådt som tysk kontaktperson ved det italienske politiet i Roma. I anledning Tysklands okkupasjon av Italia, ble Kappler den 10. september 1943 utnevnt til sjef for SIPO og SD i samme by. Han iverksatte beslagelegging av italienske jøders eiendom, og planla deportasjonen av Romas jødiske befolkning, som utgjorde 8 000-10 000 mennesker. Natten mellom 15. og 16. oktober fikk han arrestert 1 259, hvorav 1 007 ble sendt til Auschwitz; av disse overlevde bare ti. Han fikk senere flere jødiske liv på samvittigheten. I mars 1944 var han ansvarlig for skytingen av 335 gisler, som hevn for en av den italienske motstandsbevegelsens aksjoner.

Ved krigens slutt ble han tatt til fange av britene, som utleverte ham til italienske myndigheter. For sine krigsforbrytelser ble Kappler i 1947 dømt til livsvarig fengsel av en italiensk militærdomstol. Kappler anket dommen til Italias høyeste militærdomstol. Denne bekreftet livstidsdommen i 1952. Straffen ble sonet i militærfengselet ved Gaeta. Det var fra dette stedet at han i 1961 avla vitnemål i rettssaken mot Adolf Eichmann.

I 1976 var det klart at Kappler led av kreft og at hans fremtid var kort. Italienske myndigheter aktet likevel ikke å løslate ham. Han ble overført fra fengselet til et militærsykehus i Roma. 15. august 1977 flyktet han herfra ved hjelp av sin kone, Annelise. Hun hadde giftet seg med ham fire år tidligere og hadde som sykepleier hatt fri tilgang til ham. Med den under 50 kilo tunge Kappler gjemt i en stor koffert, smuglet hun ham ut fra sykehuset; hun fikk til og med hjelp av en politivakt, som var uvitende om koffertens innhold. Med bil tok ekteparet Kappler seg tilbake til Vest-Tyskland, samme dag. Rømningen ble først oppdaget neste morgen. Dette ble sett på som en skandale i Italia. Fire tjenestemenn fra det italienske Carabinieri ble avskjediget, mens to av vaktene ble arrestert for tjenesteforsømmelse.

Vest-tyske myndigheter avviste italienernes anmodning om å utlevere ham. Vest-tyske myndigheter hadde tidligere bedt om hans løslatelse, og ville heller ikke reise ny straffesak mot ham. Han døde i hjemlandet et halvt år senere. Her hadde han levd under beskyttelse fra sikkerhetsvakter.