Gunnar Bøe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Gunnar Bøe (født 20. januar 1917, død 9. desember 1989) var en norsk sosialøkonom og politiker for Arbeiderpartiet. Han tok økonomisk embetseksamen i 1940, og fikk straks ansettelse i Prisdirektoratet. Etter krigen ble han sekretær hos statsminister Einar Gerhardsen, og fikk samme stilling hos finansminister Erik Brofoss i 1946.

I 1947 ble Bøe utnevnt til statssekretær i Finansdepartementet, men gikk tilbake til Sosialøkonomisk institutt ved Universitetet året etter og ble der i fem år.

Bøe var statsråd i Lønns- og prisdepartementet fra 1959 til 1962, og ble deretter rektor ved NTH. Han gikk av som statsråd i 1962 etter å ha tatt dissens i regjeringen på spørsmålet om Norge skulle ta opp medlemsforhandlinger med Fellesmarkedet.

Kontakter med sovjetisk etterretning[rediger | rediger kilde]

POT mistenkte Gunnar Bøe for å være spion for Sovjetunionen. Sovjetiske dokumenter som ble frigitt på 1990-tallet viste at han kunne være svært frittalende i møter med sovjetiske embetsfolk. Han hadde dekknavnet «George» og hadde en rekke møter med KGB-residenten Alexander Startsev. POT avlyttet Bøe og vurderte å sikte ham i 1967. Imidlertid fant de ikke bevisene tilstrekklige nok. I 1984 forsøkte POT å få til en samtale med ham om hans sovjetkontakter, men dette førte ikke frem.[1]


Referanser[rediger | rediger kilde]