Frants Dræby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frants Dræby
Født1740Rediger på Wikidata
Død1814Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseOversetter Rediger på Wikidata

Frantz Dræby (født 1740, død 1814) var en dansk embedsmann, som i ettertiden er mest kjent for å ha oversatt første del av Adam Smiths An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations (Nasjonenes velstand) til dansk i 1779.

Dræby ble født i København som sønn av en brennevinsprodusent. Etter å ha fullført Kiøbenhavns Skole, studerte han teologi ved Københavns Universitet. Rundt 1766 ble han ansatt som huslærer i Norge. Som huslærer for James Collett i 1760-årene hadde Dræby nær kontakt med handelsborgerne i Christiania, herunder den ledende norske familien Anker.

Etter flere år som huslærer, hvor han bl.a. foretok flere reiser i Europa, ble han i 1777 ansatt som sekretær i Økonomi- & Kommercekollegiet i København, med funksjon som leder for Kommercekollegiets norske sekretariat. I statsadministrasjonen i Danmark-Norge gjorde han karriere, og oppnådde han rang som kammerråd i 1781, som justitsråd i 1797, og som etatsråd i 1804.

Oversettelsen kom i stand med bakgrunn i to andre medlemmer av Kammerskollegiet, Andreas Holt og Carsten Anker. Sistnevnte hadde sammen med sin bror Peter truffet Adam Smith i Glasgow i 1762 og to år senere i Toulouse. Dræby påbegynte muligens oversettelsen av Adam Smiths økonomiske hovedverk allerede i 1776, da den første utgaven kom ut i London. I 1779 ble oversettelsen utgitt under tittelen Undersøgelse on National-Velstands Natur og AarsagGyldendal Forlag i København. Hovedtyngden av kundene holdt sannsynligvis til i Norge.

Dette var den første offisielle oversettelsen av An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations til noe språk. Korrespondansen mellom Andreas Holt og Adam Smith viser at Smith var meget beæret over at boken var oversatt til dansk.

Kilder[rediger | rediger kilde]