Eikehjort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Eikehjort
En hannlig eikehjort
En hannlig eikehjort
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lucanus cervus
L., 1758
Norsk(e) navn: eikehjort
Hører til: hjortebiller,
skarabider,
Polyphaga
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddet Regionalt utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 reg-CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: morkne eiketrær
Utbredelse: Mellom-Europa, Danmark og Sør-Sverige, ett dokumentert funn fra Norge

Eikehjort (Lucanus cervus) er en billeart i familien hjortebiller (Lucanidae). Arten er Europas største bille.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Hunnen mangler hannens forstørrede kjever

Eikehjorten har svart hode og forbryst, mens dekkvingene er mørkt kastanjebrune. Hunnen er mindre enn hannen, dersom totallengden varierer mellom 2,5 til 7,5 cm. Hannen har forlengede, kastanjebrune overkjever. Hos større individer er disse krumbøyd, hjortetakket og inntil 3 cm lange. Overkjevene brukes som våpen under kampen om hunnene. Eikehjorten lever av utflytende saft fra eiketrær, og det er der den liker seg. Det tar ca. 5 år for den å utvikle seg.

Habitat og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Larven lever i morkent eiketre. Arten har vært utbredt i Mellom-Europa, Danmark og Sør-Sverige, men den har gått mye tilbake og man antar at den i dag er utdødd i Danmark og bare finnes på noen få lokaliteter i Sverige. Man har antatt at billen ikke finnes i Norge, men det er registrert et usikkert funn nær Arendal i 1875, og tidlig på 1980-tallet av Emil J. M. Rosseland ved Øynesvann i Holt.[1] Billen ble funnet ved en innsamling av biller til et 4H prosjekt. Billen lå i billesamlingen på gutterommet i barndomshjemmet i over 25 år, før den ble oppdaget av professor i molykylær vitenskap ved Universitetet i Oslo, Göran Nilsson, som er venn av finneren. Funnet blir offentliggjort i Norwegian Journal of Entomology (Nilsson, Rosseland og Zachariassen, 2009). På den norske rødlisten fra 2010 har arten fått status som Kritisk truet (CR) i Norge, men det er naturligvis vanskelig å vurdere artens tilstand ut fra ett enkelt funn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Agderpostens papirutgave 8. juni 2009 s. 6
  • Nilsson, G., Rosseland, E. og Zachariassen, K.E., 2009. The stag beetle Lucanus cervus (Linnaeus, 1758) (Coleoptera, Lucanidae) found in Norway. Norwegian Journal of Entomology 56: 9-12.
  • Rødlistevurdering for eikehjort i Norge: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Lucanus cervus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Lucanus cervus – detaljert artsinformasjon