Deltagermedaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Deltagermedaljen
Deltagermedaljen
Basisdata
Type: Medalje
Land: Norge Norge
Innført: 19. september 1945
Mottakere: Militært personell
Tekniske data
Utført i: Bronse
Festeanordning: Medaljebånd
Bredde: 33
Høyde: 33
Rangering
Rangering: 23
Høyere: Kongens fortjenstmedalje i sølv
Lavere: Heimevernets fortjenstmedalje
Medaljens bakside

Deltagermedaljen 9. april 1940 – 8. mai 1945 er en norsk krigsmedalje innstiftet 19. september 1945.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Medaljen tildeles militært personell, både norsk og alliert, som deltok i kamp og/eller ble såret under den andre verdenskrig. Personell som tildeles Deltagermedaljen må ha vist god nasjonal holdning under okkupasjonstiden. Medaljen omtales i biografisk sammenheng ofte som «krigsdeltakermedaljen».

Deltagermedaljen er tenkt som en medalje for alle som deltok i kamp for Norge og er dermed den vanligste medalje tildelt for innsats under andre verdenskrig. Tildeling begynte i 1945 og fortsatte utover i etterkrigstiden inntil krigsdekorering holdt opp tidlig på 1950-tallet.

Tildeling av Deltagermedaljen ble i 1979 gjenopptatt. Bakgrunnen var kritikk mot at norske sjøfolk som seilte i handelsflåten under den andre verdenskrig ikke hadde fått den heder de fortjente. I 1981 ble også tildeling gjenopptatt for de som tjenestegjorde i det norske sjøforsvaret under andre verdenskrig. Sakene ble vurdert av Krigsdekorasjonsrådet og resulterte i nye tildelinger av Deltagermedaljen.

Tildeling av Deltagermedaljen forekommer fremdeles.[1][2][3]

Rangering[rediger | rediger kilde]

Deltagermedaljen rangerer som nummer seks av de militære utmerkelsene for innsats under andre verdenskrig og som nummer 23 i rekken av norske sivile og militære utmerkelser.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaljen er i bronse. På adversen er Norges riksvåpen med omskriften «9 APRIL 1940 * 8 MAI 1945 *». På reversen er kongeflagget, handelsflagget og orlogsflagget. Over disse en smal sirkel med innskriften «DELTAGER I KAMPEN». Motivet er omgitt av en lenke.

Båndet kan utstyres med en rosett dersom mottageren i tillegg til deltagelse i kampene i Norge i 1940 også oppfyller vilkårene for tildeling ved senere tjeneste i Norges styrker i utlandet eller i Hjemmestyrkene.

Medaljen ble produsert av gullsmedfirmaet J. Tostrup i Oslo i etterkrigstiden, mens nyere utgaver er produsert hos andre firmaer.


Statutter[rediger | rediger kilde]

Bifalt av H. M. Kongen 19. september 1945

Forsvarsdepartementet har fastsatt følgende retningslinjer for utdeling av Deltagermedaljen:

Deltagermedaljen kan tildeles: Alle som har deltatt i kamp og/eller er blitt såret:

 • I. Norsk og alliert militært personell som deltok i krigen i Norge i 1940 i minst 5 dager.
  • Ib. Sivilt personell som under krigen i Norge 1940 utførte arbeid i nær tilknytning til de militære styrker, f. eks jernbanepersonell, telegrafpersonell osv, etter å ha gjort tjeneste i minst 5 dager.
 • II. Personell som har tjenestegjort i de norske væpnede styrker utenfor Norge i minst 4 måneder, dog skal personell som tilhørte de forband, avdelinger og fartøyer som rykket inn i Norge ved frigjøringen tildeles Deltagermedaljen selv om de har gjort tjeneste utenfor Norge i kortere tid enn 4 måneder.
 • III. Personell som ble oppsatt i Norge vinteren 1944/45 og som deltok i felttoget i Finnmark i minst 1 måned.
 • IV. Alliert personell som har deltatt i Norges frigjøring i minst 1 måned.
 • V. Personell i Hjemmestyrkene som før 8. mai 1945 har tjenestegjort i minst 4 måneder.
 • VI. Personell i handelsflåten som har tjenestegjort i minst 4 måneder på skip disponert av Nortraship før 8. mai 1945.

Det er forutsatt at alt personell som tildeles Deltagermedaljen må ha vist god nasjonal holdning under okkupasjonstiden. Hvis personell som tilfredsstiller kravene for krigen i Norge 1940, senere har tjenestegjort i de væpnede styrker utenfor landets grenser eller i Hjemmestyrkene og også her tilfredsstiller de fastsatte krav, vil Deltagermedaljens bånd bli forsynt med en rosett.

Anm: Denne dekorasjon har ikke vært tildelt personell som har tjenestegjort i Handelsflåten utenfor Norge.

Deltagermedaljen har følgende utseende: Medaljen (33 mm) er preget i bronse. På adversen er gjengitt riksvåpenet og omskriften «9. april 1940 – 8. mai 1945». På reversen er gjengitt Kongeflagget, statsflagget (splittflagget) og handelsflagget og over disse flagg en smal sirkel med innskriften «Deltager i kamp».

Båndet (32 mm) er rødt, hvitt og blått med følgende fordeling: rødt 8 mm, hvitt 2 mm, blått 2 mm, hvitt 8 mm, blått 2 mm, hvitt 2 mm, rødt 8 mm.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Nora heidra 63 år etter, nordhordland.no, 30. oktober 2008, besøkt 5. oktober 2013
 2. ^ Heidra 70 år for seint, nordhordland.no, 21. april 2010, besøkt 5. oktober 2013
 3. ^ Medlemmer av Osvaldgruppen hedret og dekorert, vg.no, 4. oktober 2013, besøkt 5. oktober 2013

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • John Monn: «Deltagermedaljen», Forsvarets Forum, nr. 20, 1994
 • Caroline Serck-Hanssen: «Krigsdekorasjonene til en skytter i handelsflåten», Norsk våpenhistorisk selskap. Årbok 2003, Oslo: Norsk våpenhistorisk selskap, 2003, s. 28–42
 • Carsten Svarstad: «Norges krigsdekorasjoner», Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad, nr. 6, august, 1946, s. 97–103

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]