Bury St. Edmunds

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bury St. Edmunds
Guildhall i Bury St. Edmunds
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktSt. Edmundsbury
Admin. grevskapSuffolk
Seremon. grevskapSuffolk
StatusBy (town)
Retningsnummer01284
Befolkning41 113 (2011)
Kart
Bury St. Edmunds
52°14′48″N 0°42′45″Ø

Bury St Edmunds er en markedsby i Suffolk, England.[1] Den er administrasjonssenter for distriktet St. Edmundsbury. Klosteret Bury St Edmunds Abbey, som nå ligger i ruiner, ligger nær byens sentrum. Byen er sete for bispedømmet St Edmundsbury and Ipswich, med Bury St. Edmunds-katedralen som bispesete. Byens opprinnelige navn var Beodericsworth,[2] og den ble bygd som et rutenett av abbed Baldwin i tiden rundt 1080.[3] Byen er kjent for ølbrygging og malting, blant annet ligger bryggeriet Greene King Brewery i byen.[4] Bury St Edmunds har også en fabrikk for prosessering sukker, hvor sukkeretmerket Silver Spoon blir framstilt. Byen er senter for kultur og handel i West Suffolk, og turisme har blitt en vesentlig del av byens økonomi. I folketellingen i 2011 hadde byen en befolkning på 41 113 innbyggere.[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen har sitt noe uvanlig navn etter Edmund martyren, som i 870 falt i slaget ved Hoxne og ble gravlagt i abbediet. «Bury» er avledet fra borough,[6] som er beslektet med borg. Det formelle navnet på både borough og bispedømmet er «St Edmundsbury». Byens innbyggere omtaler ofte byen kun for «Bury» av enkelthetshensyn. Byen vokste opp rundt abbediet, som ble et pilegrimsmål siden Edmund ikke bare var en helgen, men også den siste angelsaksiske kongen av East Anglia.

I 1214 samlet de engelske baronene seg i Bury St. Edmunds. I kirken sverget de på at de ville presse kong Johan til å skrive under et frihetsbrev, senere kjent som Magna Carta.

1300-tallet vokste det fram en stor tekstilindustri i byen. Abbediet ble for det meste ødelagt under oppløsningen av klostrene på midten av 1500-tallet, men byen var da stor nok til å klare seg uten tilstrømningen av pilegrimer. Ved den industrielle revolusjon var byen for avsidesliggende til å nyte godt av den raske utviklingen, og den opplevde derfor en tilbakegang. Som følge av dette er den i dag fortsatt en gammeldags markedsby.

Ved siden av abbediet ligger Bury St. Edmunds-katedralen, som ble reist så sent som i 1913. Den ble utvidet i 1960-årene, og et nytt tårn i nygotisk stil sto ferdig i 2005.

I abbediets hage ble det i slutten av 1990-årene installert en «internettbenk», hvor hvem som helst kan plugge inn en bærbar datamaskin og koble seg opp til internett. Dette var verdens første parkbenk med internettilknytning; senere har flere kommet til på andre steder. Bury St. Edmunds hadde også Storbritannias første veiskilt med indre belysning. Ettersom det ikke følger standarden, måtte det gis spesialtillatelse til å sette det opp.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Byens teater heter Theatre Royal. Det er også en stor kulturfestival i byen i mai hvert år. En av pubene som hevder å være Storbritannia minste, The Nutshell («Nøtteskallet») ligger i byen. Om den virkelig er den minste avhenger av hvordan man måler.

Green King Brewery er kjent for sitt India Pale Ale og sitt sterke Abbot Ale.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Bury St. Edmundshar følgende vennskapsbyer:[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ OS Explorer map 211: Bury St.Edmunds and Stowmarket Scale: 1:25 000. Ordnance Survey – Southampton A2 edition. 2008. ISBN 978 0319240519
  2. ^ «Magna Carta 800 - Bury St Edmunds» Arkivert 23. september 2015 hos Wayback Machine., Magnacarta800.org.uk
  3. ^ «Our Bury St. Edmunds»", Ourburystedmunds.com
  4. ^ «Our breweries - Greene King Brewery» Arkivert 11. juni 2016 hos Wayback Machine., Greeneking.co.uk
  5. ^ Bury St Edmunds (Suffolk), City Population
  6. ^ «Borough», Dictionary, reference.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Bury St. Edmunds hos Wikivoyage