Hopp til innhold

Ziziphus spina-christi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ziziphus spina-christi
Nomenklatur
Ziziphus spina-christi
(L.) Desf.
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieTrollheggfamilien
SlektZiziphus
Økologi
Habitat: tørre steder
Utbredelse: Afrika, Sørvest-Asia

Ziziphus spina-christi er en plante i trollheggfamilien.

Den er eviggrønn og kan vokse både som en busk, eller som et opptil 14 meter høyt tre med rund krone. Kvistene er grå med mange torner, og arten danner ofte ugjennomtrengelige kratt. Frukten er nesten rund og gul eller rødbrun når den er moden. Den er spiselig, men ikke særlig god.

Planten vokser på tørre sletter og åssider. Arten er utbredt fra Mauritania og Kenya nordover til Libanon, Kypros og Irak og østover til Afghanistan, Pakistan og nordvestre India. I Levanten vokser den som regel lavere enn 500 moh. Her danner den noen steder savannelignende vegetasjon sammen med Ziziphus lotus, Quercus boissieri, Pistacia atlantica og styrakstre.

Ziziphus spina-christi regnes som en mer sannsynlig kandidat til Kristi tornekrone enn slektningen Paliurus spina-christi. Den er avhengig av et subtropisk klima og er sjelden i fjellene i Palestine der Jerusalem ligger، det er to typer av dette treet i Palestina: Sidr eller Kristi torn (Z. spina-christi) og Ziziphus lotus (Z. lotus). Sidr tistel er et eviggrønt tre av tropisk opprinnelse. Det blomstrer hele året, og toppblomstringen er om våren og høsten. også på en grønn ås med utsikt over kystsletten i Palestina, hvor det største Sidr-treet sitter, med sine eldgamle røtter og lange armer som indikerer historien og adelen til landsbyen Azoun Atma, sør for byen Qalqilya. Treet ligger i nærheten av en arkeologisk helligdom. Befolkningen i landsbyen trodde tidligere at denne arkeologiske helligdommen tilhørte en mann av Guds rettferdige helgener. ,

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]