Zhang (navn 张)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Zhang (forenklet kinesisk: 张, tradisjonell kinesisk: 張, pinyin: Zhāng) er et av de mest utbredte kinesiske slektsnavn. Over 100 millioner mennesker har dette navnet. Det kan spores tilbake til tidlig kinesisk oldtid.

Zhang kan uttales og romaniseres på en rekke måter, på grunn av at det er utbredt innen en rekke kinesiske språk og dialekter.

Fra standard mandarin blir det hanyu pinyin: Zhāng, Wade–Giles: Chang, tongyong pinyin: Jhāng.

Fra kantonesisk er det Yale: Jèung, jyutping: Zoeng1, Hong Hong Government: Cheung.

Fra shanghainesisk er det Tsan eller Tsaon.

Fra Minnan blir det Pe̍h-ōe-jī: Tiuⁿ.

I Sørøstasia, der det tales en rekke kinesiske språk: Teo eller Teoh i minnan/teochew-språk, Chong i hakka, Cheong i kantonesisk, Tiong i Foochow. Det er også en rekke andre romaniseringsmåter.

Det tilsvarende koreanske slektsnavn er 장, og det romaniseres ofte som Jang eller Chang eller (sjeldnere) Zang. Det oppstår noe forvirrinng ved det at de kinesiske navn Zhuang (莊) og Jiang (蔣) også skrives 장 på koreansk.

Den tilsvarende vietnamesiske navneversjon er Trương eller Trang.

En annet kinesisk navn, Zhang 章, er mindre utbredt, men uttales helt likt både på standard mandarin og på kantonesisk. Men på andre kinesiske språk avviker uttalen. De to navnene er ikke historisk beslektet.

Navnetegnet analysert[rediger | rediger kilde]

Tegnet består av tegnene (gōng, som betyr bue) og (cháng, zhǎng eller zhàng, som betyr lang eller lengde). 張 betyr å åpne opp eller å spre, men det er mer benyttet som et måleord for flate saker som papir eller madrasser.

Navnehistorie[rediger | rediger kilde]

Etternavnet Zhangs historie har røtter i det legendariske. Femte sønn av Den gule keiser (Huáng Dì) som legendene fremstiller som han-kinesernes urfar, var Qīng Yáng Shì (青阳氏). Qīng Yáng Shì's sønn Huī (挥) ble inspirert av det kinesiske stjernetegnet Tiān Gōng Xīng (天弓星, et tegn med bueutforming) og utviklet pil og bue. Sener ble Hui gitt det nye navn Gōng Zhèng (弓正), og ble minister for observasjonen av dette stjernetegnet og for buefremstilling. Så fikk Hui og hans etterkommere tildelt seg slektsnavnet Zhang, med et tegn (張 / 张) som – dersom det blir analysert med sine radikaltegn – kan tolkes som «buemester».

Det antas i en mindre mytisk historieforståelse at forfedrene av slekten Zhang var bueskyttere, og at buen var et bumerke/totem for gruppen.

Kjente bærere av navnet 張/张[rediger | rediger kilde]