Zhang Xueliang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zhāng Xuéliáng
張學良
Zhang Xueliang.jpg
Født3. juni 1901
Quingdynastiets flagg Haicheng, Liaoning, Qing-dynastiet
Haicheng
Død15. oktober 2001 (100 år gammel)
USA Honolulu, USA
Honolulu
Gravlagt Hawaii
Ektefelle Yu Fengzi, Zhao Yidi
Far Zhang Zuolin
Søsken Zhang Xueming, Zhang Xuesi, Zhang Xuesen
Utdannet ved Jilinuniversitetet
Beskjeftigelse Statsmann, politiker
Parti Fengtian-klikken
Nasjonalitet Republikken Kina, Republikken Kina
Medlem av Society for the Study of Chinese Architecture
Mandsjurias krigsherre
4. juni 19284. januar 1929
ForgjengerZhang Zuolin
EtterfølgerIngen

Zhang Xueliang (tradisjonell kinesisk: 張學良; forenklet kinesisk: 张学良; pinyin: Zhāng Xuéliáng; W.-G.: Chang Hsüeh-liang; født 3. juni 1901 i fylket Haicheng i Liaoning i Kina, død 15. oktober 2001 i Honolulu i USA) var en kinesisk general og krigsherre. Zhang Xueliang, kalt Den unge marskalk (少帥; Shàoshī), ble Mandsjuria og store deler av Nord-Kinas effektive hersker etter at japanerne myrdet faren Zhang Zuolin 4. juni 1928. Som en av mennene bak Xi'an-episoden tilbrakte Zhang over 50 år i husarrest, men blir i dag regnet av Folkerepublikken Kina som en patriotisk helt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Etter faren ble drept av offiserer fra den japanske Kwantunghæren i 1928, overtok han hans stilling som militærguvernør og diktator over Mandsjuria, med Mukden som residensby. Til forskjell fra faren var han mindre tilbøyelig til å gå Japans ærende og lot i 1928 tilslutte Mandsjuria til det nye republikanske Kina styrt fra Nanjing og ble medlem av rikets høyeste råd. I 1931 ble Mandsjuria invadert av Japan, og Zhang ble tvunget av Chiang Kai-shek til å oppgi landet uten motstand.

Han fikk i oppdrag å knuse kommunistene i nordvestre Kina, men valgte i stedet å samarbeide med dem for å drive japanerne ut av Kina, og lot i 1936 Chiang Kai-shek ta til fange for å tvinge ham til strid mot Japan. Etter at Chiang Kai-shek ble satt fri lot han Zhang arrestere.

Da Republikken Kina ble evakuert, ble Zhang tatt med til Taiwan, der han fortsatt ble holdt i husarrest, nå i en villa i Taibeis nordlige forsteder. Han brukte tiden til å studere Ming-dynastiets dikterkunst. Først i 1990, etter Chiangs sønn og etterfølger Chiang Ching-kuos død, fikk han friheten tilbake.

Etter løslatelsen utvandret han i 1993 til HonoluluHawaii. Han ble gjentatte ganger invitert til Folkerepublikken Kina, men avbøyde fordi han erklærte seg nøytral i forhold til kommunistene og Guomindang. Han døde i 2001 i De forente stater, 100 år gammel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]