Zhang Xueliang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Zhāng Xuéliáng
張學良
Zhang Xueliang.jpg
Født 3. juni 1901
Quingdynastiets flagg Haicheng, Liaoning, Qing-dynastiet
Haicheng
Død 15. oktober 2001 (100 år gammel)
USA Honolulu, USA
Honolulu
Ektefelle Yu Fengzi, Zhao Yidi
Far Zhang Zuolin
Søsken Zhang Xueming, Zhang Xuesen, Zhang Xuesi
Parti Fengtian-klikken
Nasjonalitet Republikken Kina, Republikken Kina
Religion Metodisme
Mandsjurias krigsherre
4. juni 19284. januar 1929
Forgjenger Zhang Zuolin
Etterfølger Ingen


Zhang Xueliang (tradisjonell kinesisk: 張學良; forenklet kinesisk: 张学良; pinyin: Zhāng Xuéliáng; W.-G.: Chang Hsüeh-liang; født 3. juni 1901 i fylket Haicheng i Liaoning i Kina, død 15. oktober 2001 i Honolulu i USA) var en kinesisk general og krigsherre. Zhang Xueliang, kalt Den unge marskalk (少帥; Shàoshī), ble Mandsjuria og store deler av Nord-Kinas effektive hersker etter at japanerne myrdet faren Zhang Zuolin 4. juni 1928. Som en av mennene bak Xi'an-episoden tilbrakte Zhang over 50 år i husarrest, men blir i dag regnet av Folkerepublikken Kina som en patriotisk helt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Etter faren ble drept av offiserer fra den japanske Kwantunghæren i 1928, overtok han hans stilling som militærguvernør og diktator over Mandsjuria, med Mukden som residensby. Til forskjell fra faren var han mindre tilbøyelig til å gå Japans ærende og lot i 1928 tilslutte Mandsjuria til det nye republikanske Kina styrt fra Nanjing og ble medlem av rikets høyeste råd. I 1931 ble Mandsjuria invadert av Japan, og Zhang ble tvunget av Chiang Kai-shek til å oppgi landet uten motstand.

Han fikk i oppdrag å knuse kommunistene i nordvestre Kina, men valgte i stedet å samarbeide med dem for å drive japanerne ut av Kina, og lot i 1936 Chiang Kai-shek ta til fange for å tvinge ham til strid mot Japan. Etter at Chiang Kai-shek ble satt fri lot han Zhang arrestere.

Da Republikken Kina ble evakuert, ble Zhang tatt med til Taiwan, der han fortsatt ble holdt i husarrest, nå i en villa i Taibeis nordlige forsteder. Han brukte tiden til å studere Mingdynastiets dikterkunst. Først i 1990, etter Chiangs sønn og etterfølger Chiang Ching-kuos død, fikk han friheten tilbake.

Etter løslatelsen utvandret han i 1993 til HonoluluHawaii. Han ble gjentatte ganger invitert til Folkerepublikken Kina, men avbøyde fordi han erklærte seg nøytral i forhold til kommunistene og Guomindang. Han døde i 2001 i De forente stater, 100 år gammel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]