Jung Chang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jung Chang
Jung Chang, 2010 (cropped).jpg
Født25. mars 1952 (67 år)
Yibin
Ektefelle Jon Halliday
Utdannet ved University of York, School of Oriental and African Studies, Sichuanuniversitetet
Beskjeftigelse Forfatter, historiker
Nasjonalitet Storbritannia
SpråkKinesisk, engelsk
Periode1986–til i dag
SjangerBiografi
Emne(r)Kina
DebutMadame Sun Yat-Sen: Soong Ching-Ling (1986)

Jung Chang (kinesisk: 张戎; hanyu pinyin: Zhāng Róng, Wade-Giles: Chang Jung, opprinnelig Er-hong Chang; født 25. mars 1952 i fylket Yibin i byprefekturet Yibin i Sichuan i Kina), er en kinesisk-født britisk forfatter. Hun er kjent for sin selvbiografi Ville svaner, som har solgt over 10 millioner eksemplarer i hele verden, men er forbudt i Folkerepublikken Kina. Sammen med sin ektemann, historikeren Jon Halliday, skrev hun en stor biografi om Mao Zedong, norsk utgave Mao: Den ukjente historien

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Begge hennes foreldre var embedsfolk i det kinesiske kommunistiske parti, og faren var veldig interessert i litteratur. Som barn utviklet hun tidlig en trang til skriving og lesing, og skrev også poesi.

Som datter av partikadre fikk hun en tøff start på livet. Foreldrene arbeidet hardt og faren ble fremgangsrik som propagandist på regionalt nivå. Hans formelle rangering var «nivå-ti-kader», noe som innebar at han var en av de rundt 20 000 viktigste partikadre, eller ganbu, i landet. Kommunistpartiet sørget for et bevoktet boligområde, hushjelp og sjåfør, og barnepiker for Chang og hennes fire søsken. Slike privilegier var ikke vanlig i de relativt fattigslige 1950-årene.

Chang skriver at hun opprinnelig het Er-hong (二鴻 «annen svane»), som uttales på samme måte som «bleknet rødt». Ettersom kommunistene var «syprøde» ba hun som 12-åring faren om å gi henne et nytt navn med en militær klang. Han foreslo «戎 Jung», som betyr «krigsanliggende».

Kulturrevolusjonen[rediger | rediger kilde]

Som mange jevnaldrende ble 14-årige Chang rødegardist tidlig under kulturrevolusjonen. I sine memoarer skriver hun at hun nektet å delta i angrep blant annet på sine lærere, og at hun forlot rødegardistene etter kort tid fordi de var så voldelige.

Den feilslåtte kampanjen det store spranget fremad fikk foreldrene til å bli kritiske til Mao Zedongs lederskap. De ble skyteskive under kulturrevolusjonen, som de fleste høyt rangerte partifolk. De ble offentlig ydmyket av Maos tilhengere; de måtte bære plakater rundt halsen, knele i grusen og stå utendørs i regnvær - og så fengslet. Hos faren satte det fysiske og mentale spor. Karrierene ble ødelagt; de måtte forlate hjemmet.

Før foreldrene ble rammet hadde Chang støttet Mao helhjertet og klandret seg selv for øyeblikk med tvil.[1] Men før Mao døde hadde hun mistet all respekt for ham.

Engelskstudier[rediger | rediger kilde]

Under kulturrevolusjonen ble utdanningssystemet hardt rammet, og Chang var i flere år bonde, barfotlege, stålarbeider og elektriker. Da universitetene etterhvert gjenåpnet fikk hun plass ved universitetet i Sichuan der hun studerte engelsk, og ble senere assisterende dosent der. Etter Maos død tok hun en eksamen som kvalifiserte henne til utenlandsstudier, og så snart hennes far var blitt politisk rehabilitert, kunne hun dra.

I England[rediger | rediger kilde]

Chang kom i 1978 til Storbritannia på statsstipend, og bodde først i Soho i London. Senere flyttet hin til Yorkshire og studerte lingvistikk ved University of York, og tok doktorgrad i dette i 1982. I 1986 utga hun og Jon Halliday Mme Sun Yat-sen (Soong Ching-ling). Hun er æresdoktor ved University of Buckingham, University of York, University of Warwick ogOpen University, og underviste en tid ved School of Oriental and African Studies i London, til hun i 1990-årene la undervisningen til side for å konsenterer seg om forfatterskapet sitt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jung Chang, Wild Swans: Three Daughters of China (London, 2004), p. 270.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]