Jung Chang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jung Chang
Jung Chang -London, England-15Jan2010.jpg
Jung Chang, januar 2010
Født 25. mars 1952
Kina Yibin
Ektefelle Jon Halliday
Yrke Forfatter, historiker
Statsborger i Storbritannia Storbritannia
Språk Kinesisk, engelsk
Alma mater University of York
Periode 1986–til i dag
Sjanger Biografi
Emne(r) Kina
Debut Madame Sun Yat-Sen: Soong Ching-Ling (1986)

Jung Chang (kinesisk: 张戎; hanyu pinyin: Zhāng Róng, Wade-Giles: Chang Jung, opprinnelig Er-hong Chang; født 25. mars 1952 i fylket Yibin i byprefekturet Yibin i Sichuan i Kina), er en kinesisk-født britisk forfatter. Hun er kjent for sin selvbiografi Ville svaner, som har solgt over 10 millioner eksemplarer i hele verden, men er forbudt i Folkerepublikken Kina. Sammen med sin ektemann, historikeren Jon Halliday, skrev hun en stor biografi om Mao Zedong, norsk utgave Mao: Den ukjente historien

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Begge hennes foreldre var embedsfolk i det kinesiske kommunistiske parti, og faren var sterkt interessert i litteratur. Som barn utviklet hun tidlig en trang til skribing og lesing, og skrev også poesi.

Som partikadre har livet relativt fodst til å begynne med. Foireldrene arbeidet hartdt og faren ble fremgangsrik som propagandist på regionalt nivå. Hans formeøøe rangering var «nivå-ti-kader», noe som innebar at han vat en av de ce 20.000 viktigste partikadre, eller ganbu, i landet. Kommunistpartiet sørget for et bevoktet boligområde, hushjelp og sjåfør, og barnepiker for Chang og hennes fire søsken. Dette nivå av privilegier i de relativt fattigslige 1950-årene var ekstraordinært.

Chang skriver at hun opprinnelig het Er-hong (二鴻 «annen svane»), som uttales på samme måte som «bleknet rødt». Ettersom kommunistene var «syprøde» vad hun som 12-åring faren om å gi henne et nytt navn, men en militær klang. Han foreslo «戎 Jung», som betyr «krigsanliggende».

Kulturrevolusjonen[rediger | rediger kilde]

Som mange jevnaldrende ble 14-årige Chang rødegardist tidlig under kulturrevolusjonen. I sine memoarer skriver hiun at hun nektet å delta i angrep blant annet på sine lærere, og at hun forlot rødegardistene etter kott tid fordi de var så voldelige.

Den feilslåtte kampanjen det store spranget fremad hadde gjort at hennes foreldre ble kritiske til Mao Zedongs lederskap. De ble skyteskive under kulturrevolusjonen, likesom de fleste høyt rangerende partifolk. Hennes foreldre ble offentlig ydmyket av Maos tilhengere; de mptte bære plakater om halsen, knele ned i grusen og stå utendørs i regnvær - og så fengslet. Hos faren satte det fysiske og psykiske spor. Deres karrierer ble ødelagt; de måtte forlate hjemmet.

Før foreldrene ble rammet hadde Chang støttet Mao helhjertet og klandret seg selv for øyeblikk med tvil.[1] Men før Mao døde hadde hun mistet all respekt for Mao.

Engelskstudier[rediger | rediger kilde]

Under kulturrevolusjonen var den akademiske utdannelsesstruktur harsdt remmet, og Chang var i flere år bonde, barfotlege, stålarbeider og elektriker. Da universitetene etterhvert gjenåpnet fikk hun plass ved universitetet i Sichuan der hun studerte engelsk, og ble senere assisterende dosent der. Etter Maos død bestod hun en eksamen som kvalifiserte henne til utenlandsstudeier, og så snart hennes far var blitt politisk rehabilitert kunne hun dra.

I England[rediger | rediger kilde]

Chang kom i 1978 til Storbritannia på statsstipend, og bodde først i Soho i London. Senere flyttet hin til Yorkshire og studerte lingvistikk ved University of York, og fikk doktorgrad i dette i 1982. I 1986 utgav hun og Jon Halliday Mme Sun Yat-sen (Soong Ching-ling). Hun fikk honorærdoktorater fra University of Buckingham, University of York, University of Warwick ogOpen University, og underviste en tid ved School of Oriental and African Studies i London, til hun i 1990-årene la undervisningen til side for å konsenterer seg om skrivingen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jung Chang, Wild Swans: Three Daughters of China (London, 2004), p. 270.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]