Zhang Heng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zhang Heng
Zhang Heng.jpg
Født78Rediger på Wikidata
Nanyang, Han-dynastietRediger på Wikidata
Død139Rediger på Wikidata
LuoyangRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
11 oppføringer
Kartograf, matematiker, astronom, lyriker, ingeniør, antropolog, geograf, filosof, oppfinner, maskiningeniør, politikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Østre Han-dynastiRediger på Wikidata

En kopi av Zhang Hengs seismometer

Zhang Heng (forenklet kinesisk: 张衡; tradisjonell kinesisk: 張衡; pinyin: Zhāng Héng; Wade-Giles: Chang Heng født år 78 i Nanyang i provinsen Henan i Kina, død 139 i Luoyang i Henan) var en kinesisk matematiker og astronom.

Zhang fikk raskt ry som en stor vitenskapsmann og trådte i en alder av 38 år inn i regjeringens tjeneste. Han gjorde raskt karriere og ble under keiser Liu Hu (Han Andi) minister og sjefsastronom. I 123 innførte han på keiserens vegne en kalenderreform, som hadde som mål å restituere månedene med årstidenes gang.

Zhangs kosmologiske verdensbilde baserte seg på en sfærisk forestilling av himmel og jord, med jorden i sentrum.

Zhang Heng fant opp et seismoskop for å registrere jordskjelv. En kule falt ut av munnen til en drage og ned i munnen til en frosk når et jordskjelv inntraff, noe som laget en høy lyd som vekket keiseren.

Hans kompromissløse innstilling i visse historiske og kalendariske spørsmål førte til at han kom til å bli betraktet som en kontroversiell person, noe som forhindret at han ble offisiell hoffhistoriker.

Litteratur[rediger | rediger kilde]