Iris Chang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iris Chang
Iris chang.jpg
Født28. mars 1968
USA Princeton, New Jersey
Død9. november 2004 (36 år)
USA Los Gatos, California
Gravlagt CaliforniaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse forfatter, journalist
Utdannet ved Johns Hopkins University, University Laboratory High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Bretton Douglas
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
SpråkEngelsk, kinesisk[1]
Medlem av Committee of 100Rediger på Wikidata
Periode1995 – 2003
Emne(r)Tsien Hsue-shen, Nanjingmassakren, Kinesisk-amerikanere
Nettstedwww.irischang.net

Iris Shun-Ru Chang (kinesisk: 张纯如; pinyin: Zhāng Chúnrú, født 28. mars 1968 i Princeton i New Jersey i USA, død 9. november 2004 i Los Gatos i California) var en amerikansk journalist og historiker som er mest kjent for boka The Rape of Nanking: The Forgotten Holocaust of World War II (1997) som omhandler den brutale japanske massakeren på innbyggerne i den kinesiske byen Nanking/Nanjing i 1937, kjent som Nanjingmassakren.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Chang var bare 26 år gammel da hun begynte å samle materiale om Nanjing-massakren og 29 da boka utkom i 1997. Den ble en internasjonal bestselger som medførte et stadig sterkere krav om at Japan måtte ta et grundigere oppgjør med landets krigsforbrytelser. Mens vestlige kritikere og historikere lovpriste Changs arbeid, kalte høyreorienterte japanske nasjonalister henne en løgner.

Hun fortsatte arbeidet med å dokumentere flere detaljer om japanernes krigsforbrytelser. Boka gjorde til at det ble langt større oppmerksomhet rundt japanernes krigsforbrytelser i USA og Europa. Chen hørte om Nanjing-massakren allerede som barn i USA, fra besteforeldrene som såvidt hadde unsluppet japanernes inntog gjennom bymuren. Hun hadde hørt muntlige historier av det mest groteske slaget om japanske soldater som spiddet spedbarn med bajonetter og om hauger med avhogde kinesiske hoder. I intervjuer har hun fortalt om sin egen undring over at det ikke fantes bøker om dette på biblioteket i hjembyen.

Som nyutdannet journalist deltok hun 1994 på en konferanse til minne om Nanjings ofre. Hun har fortalt om reaksjonen på de plakatstore historiske fotografiene som bekreftet historiene hun hadde hørt i barndommen, men hun var likevel totalt uforberedt på det hun så «grelle sort-hvitt bilder av avhogde hoder, oppsprettede mager og nakne kvinner tvunget av sine voldtektmenn å posere i forskjellige pornografiske stillinger, ansiktene deres forvrengt i uforglemmelig uttrykk av skam og smerte.»[1]

Chang utgav sin tredje og siste bok i 2003: The Chinese in America, som omhandlet kinesisk-amerikanernes liv i USA i første halvdel av 1900-tallet.

I november 2004 tok hun livet av seg 36 år gammel. Hun ble funnet i en bil med et pistolskudd gjennom munnen på en avsides landevei i California. Dødsfallet avfødte en rekke spekulasjoner om at hun var myrdet av japanske nasjonalister eller yakuzaen. Rykteflommen avtok da foreldrene rykket ut og fortalte at Chang hadde lidd av langvarige depresjoner og at var avhengig av antidepressiva. Ingen var i tvil om at den årelange fordypelsen i brutalitet og grusomhet hadde satt dype spor i hennes psyke [2].

Verker[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

Hennes bok The Rape of Nanking var hovedinspirasjonskilde for dokumentarfilmen Nanking som kom i 2007.

Personlige forhold[rediger | rediger kilde]

Hun var gift med Bretton Douglas og hadde to barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13627565p; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 13627565p.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]