Yanis Varoufakis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yanis Varoufakis
2019-04-13 Yanis Varoufakis by Olaf Kosinsky-0658.jpg
FødtΙωάννης Γεωργίου Βαρουφάκης
24. mars 1961[1] (58 år)
Athen[2]
Utdannet ved University of Essex, University of Birmingham, Moraitis School
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, politiker, professor, faglitterær forfatter, universitetslærer
Parti SYRIZA, Demokrati i bevegelse, MeRA25
Nasjonalitet Hellas, Australia

Yanis Varoufakis (gresk: Γιάνης Βαρουφάκης) (født 24. mars 1962) er tidligere gresk finansminister (27. januar til 6. juli 2015) og professor i politisk økonomi. Han har både gresk og australsk statsborgerskap.

Faglig karriere[rediger | rediger kilde]

Varoufakis har studert og undervist på University of Essex, University of East Anglia og University of Cambridge. Han var også visiting professor ved amerikanske og australske læresteder.

I Hellas har han undervist i økonomi på Universitetet i Athen, og han ble i 2004-2006 har økonomisk rådgiver for daværende statsminister Papandreou.

Politisk arbeid[rediger | rediger kilde]

I boken A Modest Proposal, som han skrev sammen med Stuart Holland og James K. Galbraith, fremlegges forslag til løsning av euro-krisen. Varoufakis har fremlagt sine økonomiske og politiske analyser i internasjonale medier.

Han var en av Alexis Tsipras' og partiet Syrizas sentrale økonomiske rådgivere og ble utnevnt til finansminister etter valget i januar 2015, en post som gjorde ham til Hellas' hovedforhandler overfor EU om landets økonomiske situasjon. Han gikk av etter folkeavstemningen 6. juli 2015.

I 2017 ga han ut boken Adults in the room om sine erfaringer som finansminister under Hellas gjeldskrise. Boken er et oppgjør med EUs «establishment» og Varoufakis offentliggjør i boken hva som ble sagt i private samtaler blant annet med Wolfgang Schäuble. Varoufakis kritiserer blant andre Tsipras for urealistiske ideer om støtte fra Putin.[3] Varoufakis hadde i hemmelighet gjort opptak av møter og telefonsamtaler. The Guardian mente boken var en av de beste politiske memoarer noensinne («one of the greatest political memoirs ever»).[4]

Ved valget i Hellas i 2019 ble Varoufakis på nytt valgt til parlamentet. Han stilte for det partiet han selv hadde stiftet samme år, Den europeiske realistiske ulydighetsfronten.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]