Yanis Varoufakis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yanis Varoufakis
2019-04-13 Yanis Varoufakis by Olaf Kosinsky-0658.jpg
FødtΙωάννης Γεωργίου Βαρουφάκης
24. mars 1961 (58 år)
Athen
Utdannet ved University of Essex, University of Birmingham, Moraitis School
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, politiker, professor, faglitterær forfatter, universitetslærer
Parti SYRIZA
Nasjonalitet Hellas, Australia

Yanis Varoufakis (gresk: Γιάνης Βαρουφάκης) (født 24. mars 1962) er tidligere gresk finansminister (27. januar til 6. juli 2015) og professor i politisk økonomi. Han har både gresk og australsk statsborgerskap.

Faglig karriere[rediger | rediger kilde]

Varoufakis har studert og undervist på University of Essex, University of East Anglia og University of Cambridge. Han var også visiting professor ved amerikanske og australske læresteder.

I Hellas har han undervist i økonomi på Universitetet i Athen, og han ble i 2004-2006 har økonomisk rådgiver for daværende statsminister Papandreou.

Politisk arbeid[rediger | rediger kilde]

I boken A Modest Proposal, som han skrev sammen med Stuart Holland og James K. Galbraith, fremlegges forslag til løsning av euro-krisen. Varoufakis har fremlagt sine økonomiske og politiske analyser i internasjonale medier.

Han var en av Alexis Tsipras' og partiet Syrizas sentrale økonomiske rådgivere og ble utnevnt til finansminister etter valget i januar 2015, en post som gjorde ham til Hellas' hovedforhandler overfor EU om landets økonomiske situasjon. Han gikk av etter folkeavstemningen 6. juli 2015.

I 2017 ga han ut boken Adults in the room om sine erfaringer som finansminister under Hellas gjeldskrise. Boken er et oppgjør med EUs «establishment» og Varoufakis offentliggjør i boken hva som ble sagt i private samtaler blant annet med Wolfgang Schäuble. Varoufakis kritiserer blant andre Tsipras for urealistiske ideer om støtte fra Putin.[1] Varoufakis hadde i hemmelighet gjort opptak av møter og telefonsamtaler. The Guardian mener boken er en av de beste politiske memorar noensinne («one of the greatest political memoirs ever»).[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]