Georgios Papandreou (den yngre)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Georgios Papandreou
Γεώργιος Α. Παπανδρέου
George Papandreou (junior).jpg
Georgios Papandreou
Født16. juni 1952 (66 år)
USA Saint Paul, Minnesota
Far Andreas Papandreou
Mor Margaret Papandreou
Søsken Sofia Papandreou, Emilia Nyblom, Andreas Papandreou, Níkos Papandréou
Utdannet ved Amherst College, London School of Economics, Harvard University, London School of Economics (19751977), Stockholms universitet
Beskjeftigelse Sosiolog
Parti PASOK, Bevegelsen av demokratiske sosialister
Nasjonalitet Hellas
Utmerkelser Storkors av Kroneordenen, storkorset av Isabella den katolskes orden, Trestjerneordenen, 1. klasse av Den hvite stjernes orden, storkors av Solordenen
Hellas' statsminister
2009–2011
ForgjengerKostas Karamanlis
EtterfølgerLoukas Papadimos

Georgios A. Papandreou (gresk Γεώργιος Α. Παπανδρέου, født 16. juni 1952 i Saint Paul i Minnesota i USA) er en gresk politiker. I oktober 2009 vant han og sosialistpartiet PASOK parlamentsvalget i Hellas, og han var statsminister fra 6. oktober 2009 til 11. november 2011.

Fra 1999 til 2004 var Papandreou utenriksminister i Hellas. Siden februar 2004 har han vært partileder for PASOK og i 2006 ble han valgt til leder i Sosialistinternasjonalen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Georgios A. Papandreou er sønn av Andreas Papandreou og barnebarn av Georgios Papandreou, begge tidligere statsledere. Han ble født i Saint Paul i Minnesota i USA mens faren hadde en stilling ved universitetet der. Han gikk senere på skole i Toronto i Canada og har utdannelse fra Amherst College, Stockholms universitet, London School of Economics og Harvard University.

Han vendte tilbake til Hellas etter den greske militærjuntaens fall i 1974 og ble aktiv i farens parti PASOK. Han har sittet i det greske parlamentet siden 1996 og vært utdannelsesminister og utenriksminister.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Kostas Karamanlis 
Hellas' statsminister
Etterfølger:
 Loukas Papadimos