Yamuna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Må ikke forveksles med elva Jamuna i Bangladesh.
Yamuna
LandIndias flagg India
DelstatUttarakhand
Himachal Pradesh
Haryana
Uttar Pradesh
Delhi
Lengde1 376[1] km
Nedbørfelt366 223[1] km²
Middelvannføring2 930 /s
StartYamunotri
  – Høyde6 320 moh.
  – Koord.   31°0′17″N 78°27′42″Ø
MunningSamløp med Ganges ved Allahabad
  – Høyde74 moh.
  – Koord.   25°25′25″N 81°52′57″Ø
Sideelver
  – HøyreTons, Giri, Utangan, Chambal, Sindh, Betwa, Ken
  – VenstreAglar
Yamuna
Kart over Yamunas løp.
Kart
Yamuna
31°00′17″N 78°27′42″Ø

Yamuna (sanskrit: यमुना, noen ganger kalt Jamuna eller Jumna) er ei elv i det nordlige India. Den er totalt 1 376 kilometer lang, og er den største sideelva til Ganges.

Elvas utspring er ved Yamunotri i Himalaya, i delstaten Uttarakhand. Den renner gjennom delstatene Himachal Pradesh, Delhi, Haryana og Uttar Pradesh før den løper sammen med Ganges ved Allahabad. Langs elva ligger byene Baghpat, Delhi, Noida, Mathura, Agra, Etawah, Kalpi, Hamirpur og Allahabad. De største sideelvene er Tons, Chambal, Betwa og Ken.

En kanal beregnet for fraktefartøyer, kalt Sutlej-Yamuna Link (SYL), er under bygging vestover fra de øvre delene av elva til regionen Punjab til de seilbare delene av Sutlej og Indus' nedslagsfelter. Dette vil knytte hele Gangesdalen til vest-India og Pakistan. Når den er ferdig vil SYL muliggjøre skipsfart fra Indias østkyst til Arabiahavet i vest, og vil drastisk forkorte fraktavstander og åpne nye handelsmuligheter for Nord-Indias store befolkning.

Yamuna er sterkt forurenset, spesielt i området rundt New Delhi, Indias hovedstad, som dumper rundt 57% av sine avløp i elva. Selv om mange forsøk har vært gjort på å rense elva, har de så langt vært forgjeves.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]